Quantcast

2015 m. ES literatūros premija – U. Radzevičiūtei

  • Teksto dydis:

Šiandien Londono knygų mugėje Europos Komisija paskelbė 2015 metų Europos Sąjungos literatūros premijos laureatus. Tarp jų – lietuvių rašytoja Undinė Radzevičiūtė. Premija rašytojai skirta už knygą „Žuvys ir drakonai“. Undinė Radzevičiūtė taip pat yra parašiusi knygas „Strekaza“, „Frankburgas“, „Baden Badeno nebus“, ir „180“.

Kiti šių metų nugalėtojai: Carolina Schutti (Austrija), Luka Bekavac (Kroatija), Gaëlle Josse (Prancūzija), Edina Szvoren (Vengrija), Donal Ryan (Airija), Lorenzo Amurri (Italija), Ida Hegazi Høyer (Norvegija), Magdalena Parys (Lenkija), David Machado (Portugalija), Svetlana Zuchova (Slovakija) ir Sara Stridsberg (Švedija). Laureatams premijos bus įteiktos birželio 23 d. Briuselyje vyksiančiose iškilmėse, kuriose dalyvaus už švietimą, kultūrą, jaunimą ir sportą atsakingas Europos Komisijos narys Tiboras Navračičius ir Europos Parlamento nariai.

ES literatūros premija siekiama atkreipti dėmesį į turtingą ir įvairų Europos šiuolaikinės literatūros kūrybinį potencialą, skatinti literatūros sklaidą Europoje ir raginti labiau domėtis kitų šalių literatūra. ES literatūros premiją gali gauti rašytojai iš ES programoje „Kūrybiška Europa“ dalyvaujančių šalių. Premijos vertus autorius nominuoja nacionalinės komisijos. Kiekvienam laureatui bus įteikta 5 000 eurų premija, taip pat jie skatinami teikti paraiškas gauti knygų vertimo finansavimą.

Pirmą kartą premijos įteiktos 2009 m. Nuo tol ES programų „Kultūra“ (2007–2013 m.) ir „Kūrybiška Europa“ (2014–2020 m.) lėšomis finansuotas 56 laureatų knygų vertimas į 20 kalbų. Finansavimas skirtas 203 vertimams.

2009 m. ES literatūros premija buvo įteikta Lietuvos rašytojai Laurai Sintijai Černiauskaitei už knygą „Kvėpavimas į marmurą“, o 2012 m. – rašytojai Giedrai Radvilavičiūtei už esė rinkinį „Šiąnakt aš miegosiu prie sienos“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių