Quantcast

Vilniuje – L. Kranacho Vyresniojo šedevras ir V. Kasiulio muziejus

Ką šiemet lankytojams parodys Vilniaus ir visos Lietuvos muziejai? Kokios parodos bus išskirtinės? Lietuvos dailės muziejuje šiandien buvo pristatytos svarbiausios 2013 m. parodos ir projektai.

Šiemetinis Lietuvos muziejų kelias bus pradėtas paroda, skirta 1863 m.  sukilimo 150-mečiui paminėti. Tarptautinė kilnojamoji paroda  „1863 m. sukilimo ženklai Arturo Grotgerio  kūrybos cikluose „Lituania“ ir „Polonia“ sausio 24 d. bus atidaryta Taikomosios dailės muziejuje  ir regioniniuose muziejuose.

Birželio 27 d. Vilniuje atvers duris naujas – Vytauto Kasiulio dailės muziejus. Muziejuje bus eksponuojama 950 Paryžiuje gyvenusio ir pripažinimą ten pelniusio  dailininko V.Kasiulio (1918 – 1995) darbų ir didelis memorialinis jo archyvas. Be nuolatinės V.Kasiulio ekspozicijos, muziejuje veiks Parodų centras, Nacionalinių ir tarptautinių kultūrinių susitikimų bei edukacinių renginių centras.

„V.Kasiulio žmona Bronė Kasiulienė buvo įsitikinusi, kad jos vyro darbų Lietuvoje nėra kur saugoti. Po to, kai pavyko Vilniuje surengti V.Kasiulio darbų parodą ir išleisti albumą, B.Kasiulienė apsiverkė  ir pasakė, kad V.Kasiulio darbų vieta – Lietuvoje“, - pasakojo Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys. Savo vyro darbus našlė padovanojo Lietuvai.

Kadangi šiemet Lietuva pirmininkaus ES Tarybai, o jos renginiai birželį vyks Vilniuje, V.Kasiulio dailės muziejuje bus surengtos kelios šiam renginiui skirtos parodos.  Tai – „Vytauto Kasiulio Paryžius“, „Mykolo Raubos Vilnius“, „Arbit Blato Paryžius ir Venecija“.

„Mūsų svečiai šioje parodoje pamatys gražiausius pasaulio miestus. Bus tikrų šedevrų“, - užtikrino R.Budrys.

M.Raubos darbai bus eksponuojami iš Lietuvos ir Lenkijos rinkinių. Neužilgo į Lietuvą atkeliaus Niujorke  mirusio litvakų kilmės dailininko Arbit Blato nauja, antroji, kūrinių siunta. Kaune gimęs dailininkas šiuose paveiksluose įamžino Paryžiaus ir Venecijos gatves, aikštes, pastatus.

Vilniaus paveikslų galerijoje birželio 5 d. bus pristatoma Renesanso genijaus šedevro paroda iš valstybinio Ermitažo muziejaus – „Lukas Kranachas Vyresnysis. Madona su kūdikiu po obelimi. 1525 – 1530“. Anot muziejininkų,  nesvarbu, kad tai – vieno kūrinio paroda. Vilniuje tai bus įvykis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių