Quantcast

Vilniečiai kviečiami susipažinti su kino režisieriaus A.Stonio kūryba

Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA) šeštadienį karaliaus kinas – vilniečiai kviečiami susipažinti kino režisieriaus Audriaus Stonio kūryba.

Antrasis Akademijos 80-mečio renginių ciklo „Meistrai Didžiojoje“ susitikimą, skirtą šiam Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatui, LMTA dėstytojui, moderuos kinotyrininkė ir teatrologė Rasa Paukštytė. Vakaro metu bus pristatyti du filmai – „Neregių žemė“ (1992 m., 24 min.) ir „Viena“ (2001 m., 18 min.), režisierius pristatys savo kūrybos principus.

Pasak R.Paukštytės, kaip dokumentininkas A.Stonys į kiną atėjo kartu su Lietuvos nepriklausomybe. „Jis yra vienas kūrybiškiausių, meistriškiausių ir produktyviausių Lietuvos režisierių, nulėmusių lietuviško dokumentinio kino tradicijų raidą. Režisierius nė karto neišdavė savo, kaip kino autoriaus, nepriklausomybės, jo filmų savitas braižas visuomet atpažįstamas, panardinantis į filosofinius gyvenimo apmąstymus, kurie neužgožia šiurkščios, nesurežisuotos kasdienybės“, - teigia kinotyrininkė.

Kino režisierius A. Stonys yra Europos Kino Akademijos tikrasis narys, „European Documentary Network“ narys. 1984-1989 studijavo tuometinėje Vilniaus valstybinėje konservatorijoje, 1989 m. stažavosi Jono Meko Kino antologijos archyve Niujorke. Nuo 1989 m. sukūrė 13 dokumentinių filmų ir vieną trumpo metro vaidybinį filmą. A. Stonio kūryba apdovanota devyniolikoje tarptautinių kino festivalių. Režisierius yra Leipcigo, Brandenburgo, Sienos, San Paulo – Rio de Žaneiro kino festivalių žiuri  narys. Jo filmai ir kūrybos retrospektyvos buvo rodyti Izraelyje, Rusijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Belgijoje, Prancūzijoje ir Japonijoje. 1992 m. filmas „Neregių žemė“ buvo apdovanotas Europos Kino akademijos FELIX prizu kaip geriausias Europos metų dokumentinis filmas.

„Meistrai Didžiojoje“ yra Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų – LMTA dėstytojų kūrybos vakarų ciklas, truksiantis visus 80-uosius, 2013 kalendorinius metus Akademijos Didžiojoje salėje. Kiekvienam susitikimui Didžiosios salės erdvė yra transformuojama, sudarant tinkamiausią bendravimui atmosferą.

Kūrybos vakarų ciklo „Meistrai Didžiojoje“ renginiai skirti plačiajai visuomenei. 2013-ųjų metų pirmąjį pusmetį „Meistrai Didžiojoje“ kvies visuomenę į šešis Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų kūrybos vakarus. Visą LMTA programą „80. Susitikimai su Akademija“ pristato Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

Renginys vyks vasario 23 d. (šeštadienį) 19 val. LMTA Centrinių rūmų Didžiojoje salėje (Gedimino pr. 42). ĮĖJIMAS LAISVAS.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių