Quantcast

Vilniaus knygų mugėje svečiuosis „Hario Poterio“ atradėjas

Paauglių ir jaunimo literatūros temą šiemet pasirinkusioje knygų mugėje tai bus vieni pagrindinių užsienio svečių, kuriuos pristato leidykla „Alma littera“. Rašytojas britas Roderick Gordon – pats save nustebino tapęs žinomu rašytoju.Rašytojas britas Roderick Gordon – pats save nustebino tapęs žinomu rašytoju. Atleistas iš darbo banke ir ieškodamas savęs, Roderick kartu su studijų draugu savarankiškai išleido pirmąją knygą „Laukų kurmis“. Šį bandymą pastebėjo Barry Cunningham, leidyklos „Chicken House“ įkūrėjas ir ją perleido nauju pavadinimu „Tuneliai“. Susilaukusi milžiniško žiniasklaidos dėmesio, ji tapo „New York Times“ bestseleriu ir buvo išleista keturiasdešimtyje skirtingų šalių, kur parduota daugiau nei milijonas egzempliorių.

Netrukus po knygos išleidimo JAV kompanija „Relativity Media“ įsigijo teises jos ekranizacijai. Po „Tunelių“ serijoje pasirodė tolesnės dalys: „Gilybės, „Laisvas kritimas“, „Artyn“ ir „Spiralė“. Paskutinė dalis, „Galinė riba“, bus išleista 2013 metais ir užbaigs „Tunelių“ sagą.

 

 

 

Rašytojas, paklaustas, kokia yra knygos, kuri tampa pasauliniu bestseleriu, paslaptis, teigė, kad bene svarbiausias dalykas – kūrinyje sukurti tokį pasaulį, kuris išliktų skaitytojo mintyse net ir užvertus knygą.

„Kiekvienas vaikas mėgsta kapstytis smėlyje tikėdamasis atrasti paslėptą stebuklingą lobį, bet aš tikiu, kad panašus troškimas glūdi kiekviename iš mūsų. Nuo neatmenamų laikų žmonės kiek prietaringai tikėjo, kad kažkur giliai žemėje egzistuoja „dar kažkas“, ko mes nežinome. Rašydamas „Tunelių“ seriją, sujungiau dabartinį mūsų gyvenimą, čia, Žemėje, ir tai, kas slypi giliai po ja. Man tai – labiausiai jaudinantis knygos aspektas, kuris, tikiu, žavi ir skaitytojus“, - apie savo knygas pasakojo R. Gordon.

Rašytojas, užsiminęs, kad yra parašęs naują knygą, bet dar nesijaučia ja visiškai patenkintas, žadėjo Vilniaus knygų mugėje pasidalinti savo kūrybos planais, kirbančiomis idėjomis apie naują knygų seriją, atsakyti į visus jo gerbėjams kylančius klausimus, ir, be abejo, negailėti autografų. Visus, kurie svarsto, ar verta su juo susitikti, kvietė užsukti – anot jo, susitikimai su rašytojais žavi tuo, jog mėgstamoms knygoms suteikia naują, kitokį atspalvį.

Antrasis Vilniaus knygų mugės svečias – leidėjas Barry Cunningham visame pasaulyje išgarsėjo pirmasis patikėjęs J.K. Rowling talentu ir išleidęs „Harį Poterį“. Paklaustas, kaip atpažinti talentingą rašytoją, Barry sakė visuomet ieškantis to „ypatingo balso“, gebančio užfiksuoti vaikystės emocijas.

„Po tuo balsu visuomet slypi puiki istorija, žadinanti vaizduotę, skatinanti drąsos jausmą ir papasakota su subtilia humoro gaidele. Geras leidėjas turi mokėti atpažinti šiuos bruožus. Be to, leidėjas turi paklausti autoriaus tokių klausimų, į kuriuos skaitytojas ieško atsakymų. Tuomet tereikia surasti tinkamus skaitytojus ir sukurti ryšį tarp jų ir autoriaus“, - pasakojo B. Cunningham.

Jis pažadėjo knygų mugės svečiams papasakoti apie tai, kodėl vaikų ir paauglių knygose aprašomos istorijos vis dar yra labai svarbios moderniame šiuolaikiniame gyvenime. Leidėjas ketina pasidalinti mintimis apie tai, kodėl svarbu lavinti vaikų vaizduotę ir kaip prie to prisideda knygos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių