Quantcast

S.Žilevičius visai Klaipėdai surengs varpų koncertą

Klaipėdietis karilionininkas Stanislovas Žilevičius savo kūrybinės veiklos 25-metį paminės šeštadienį surengdamas koncertą visam uostamiesčiui.

Jame S.Žilevičius varpais skambins savo „Baladę“, V.Lopo „Šauklį“, F.Liszto „Vengriškąją rapsodiją“,  M. Van Den Gheyno „Preliudą“, J.Kerno „Dūmus“, C.Velazquezo „Būk šalia“ ir J.Mandelo „Tavo šypsenos šviesa“.

Skambinti karilionu S.Žilevičius mokėsi Vokietijos G.F.Telemano muzikos mokykloje, kuri jam suteikė karilionininko solisto kvalifikaciją. Be to, jis yra pianistas, klavesinininkas, koncertmeisteris, Klaipėdos universiteto Menų fakulteto docentas. Bagęs mokslus Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dabar - Lietuvos muzikos ir teatro akademija), S.Žilevičius stažavosi Rusijoje - Sankt Peterburgo N.Rimskio-Korsakovo konservatorijoje ir Latvijos muzikos akademijoje.

Klaipėdos karilionu, kuris įrengtas centrinio pašto bokšte, S.Žilevičius pradėjo groti 1987-aisiais. Per ketvirtį amžiaus jis sugrojo daugiau nei 1200 koncertų ne tik Lietuvoje, bet ir Danijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Olandijoje. Jis daug kartų dalyvavo tarptautiniuose kariliono muzikos festivaliuose bei pasaulio karilionininkų kongresuose Prancūzijoje, Vokietijoje, Belgijoje. 2001 m. tarptautiniame karilionininkų konkurse Hamburge klaipėdietis tapo laureatu. S.Žilevičius yra Pasaulinės kariliono federacijos narys.

„Grojimas karilionu neapriboja muzikanto erdvėje. Kitais instrumentais groji konkrečioje salėje ir tam tikriems žmonėms, esi atsakingas prieš juos, tave veikia jų emocijos. O grodamas karilionu nematai savo klausytojų, nejauti jų ir nuo nieko nepriklausai. Esi aukščiau žemės ir arčiausiai Dievo, kaip paukštis. Šis jausmas su niekuo nepalyginamas“ - teigė S.Žilevičius.

Klaipėdos kariliono ir varpų muzikos, esančios arčiausiai Dievo, uostamiestyje geriausia klausytis tradicinėje vietoje - Laikrodžių muziejaus kiemelyje (Liepų g. 12). Įėjimas - nemokamas, o šeštadieninio koncerto pradžia - 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių