Quantcast

Publikai prisistatys naujas Klaipėdos teatras „Padi Dapi Fish“

Minėdama veiklos 10-metį, menininkų grupė „Žuvies akis“ klaipėdiečiams ketvirtadienį pristatys uostamiestyje įkurtą naują šokio teatrą „Padi Dapi Fish“.

Asociacijos „Žuvies akies” 10-metis tapo akstinu Lietuvos publiką supažinti su šios menininkų grupės Klaipėdoje įkurtu nauju šokio teatru, pasivadinusiu „Padi Dapi Fish“. Jam 2013 m. vasario mėnesį LR Kultūros ministro įsakymu suteiktas teatro statusas. Oficialus naujo teatro pristatymas vyks gegužės 2 d., ketvirtadienį, 19 val. Klaipėdos universiteto Choreografijos katedros J.Gudavičiaus salėje (K.Donelaičio a. 5, III aukštas), o gegužės 12 d. 17.30 val. – Menų spaustuvės (Vilnius) kiemelyje, festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ programos metu.

Populiarins šiuolaikinį šokį

2002 m. susikūrusi asociacija Menininkų grupė „Žuvies akis“ vienija profesionalius menininkus, atstovaujančius skirtingiems meno žanrams: šiuolaikiniam scenos menui (šokiui, teatrui) bei vizualiesiems menams, dizainui, meno kritikai. Menininkų grupės nariai ir jų veikla prisideda plečiant Klaipėdos, kartu ir Lietuvos kultūrinio gyvenimo įvairovę. Reikšmingu Klaipėdos kultūriniu reiškiniu tapo „Žuvies akies“ inicijuotas ir kasmet organizuojamas tarptautinis šiuolaikinių menų festivalis „Plartforma“. Šiuo metu intensyviai rengiamasi didžiausio Šiaurės ir Baltijos šalių šiuolaikinio šokio tinklo „keðja“ suvažiavimui, kuris Klaipėdoje vyks 2013 m. birželio 13–16 d.

Anot asociacijos „Žuvies akis“ narės menotyrininkės Godos Giedraitytės, aktyviausia ir produktyviausia grupės veiklos dalimi pastaraisiais metais tapo šiuolaikinio šokio projektų kūrimas ir sklaida. Per pastaruosius penkerius metus sukurta daugiau nei dvi dešimtis įvairių šokio spektaklių, šokio operų, šokio projektų vaikams. Siekdami dar plačiau populiarinti šiuolaikinio šokio žanrą, menininkų grupės „Žuvies akis“ nariai įsteigė šokio teatrą „Padi Dapi Fish“. Jo repertuaras formuojamas asociacijos kūrybinės veiklos pagrindu, o teatro kūrėjų branduolį sudaro choreografė Agnija Šeiko, šokėjai ir choreografai Petras Lisauskas, Darius Berulis, Aušra Krasaukaitė, Inga Kuznezova ir Dovilė Binkauskaitė.

Rodys tituluotą spektaklį

Klaipėdoje naująjį teatrą pristatys A.Šeiko šokio spektaklis „Aikštelėje laisvų vietų nėra“ už kurio choreografiją ji šiemet gavo aukščiausią Lietuvos scenos apdovanojimą – Auksinį scenos kryžių bei Klaipėdos miesto savivaldybės buvo įvertinta kaip Metų kūrėja.

Kompoziciškai šokio spektaklis sunertas kaip dviejų vyrų (tėvo ir sūnaus, brolių, draugų, kolegų ir kt.) pokalbiai. Įvairius vyrų vaidmenis atliekantys šokėjai P.Lisauskas ir D.Berulis kelia aktualius vyriškumo tapatybės klausimus: kaip savo kūne ir sąmonėje išgyventi vyriškumo padarinius; kaip nuslėpti, kad nenusisekė įgyvendinti visuomenėje stereotipais nusistovėjusių vyriškos egzistencijos sąlygų?..

Šokio kritikė Violeta Milvydienė apie „Aikštelėje laisvų vietų nėra“ rašė: „Keistokai nuskambėjęs spektaklio pavadinimas – iš tikrųjų prasmingas. Mat jis įkūnytas ne konceptualiai, o scenografiškai – dviejų atlikėjų užimama tiesiog visa ilga ir gana siaura erdvė tarp žiūrovų kėdžių eilių. Keliolika minučių vyrukai tampriai „bendrauja“ visiškoje tyloje. Konfliktas palaipsniui intensyvėja, kol perauga į įtaigias imtynes (sutikime – neįprasta kunigų įvaizdžiui). Ir toliau jaučiama natūrali pulsacija – atrodo, šokėjai klausosi vienas kito širdies ritmo ar vidinio balso (švedų kompozitoriaus Guso Loxbo muzika skamba lyg fonas). Dviejų vyrų, tėvo ir sūnaus, senukų „pokalbiai“ atskiriami persirenginėjimu čia pat, aikštelėje, pagyvinami nestandartinėmis scenovaizdžio detalėmis bei apšvietimu“.

Bilietai – po 20 Lt, spektaklio trukmė – 40 min. Bilietus bus galima įsigyti prieš renginį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomone tik

nuomone tik portretas
teatro pavadinimas labai "lietuviškas". O kodėl ne lenkiškas ar rusiškas? Kada suvoksime ir nustosime be muilo muilintis svetimoms kultūroms ir kalboms, suprasdami, kad ir lietuviški žodžiai skamba europietiškai, pasaulietiškai. Dar viena provinciojos apvaizda? Sveikinu talentingus menininkus. Ir liūdna, labai liūdna "Padi...Fish".

pritariu

pritariu portretas
argi nebėra lietuviškų žodžių - atitikmenų tai veiklai ką daro šiuolaikistai ??? o jie daro ką - atsiprašant "šūdą mala" o pateikia kaip kažkokį supperinį produktą, vnž - garsus kvailas skambesys
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių