Quantcast

Prancūzijoje eksponuojamas kultinio romano „Kelyje“ rankraštis

Prancūzijoje eksponuojamas iš Jungtinių Valstijų atvežtas Jacko Kerouaco (Džeko Keruako) romano „Kelyje“ (On the Road) 36 metrų ilgio rankraštis, o trečiadienį pasidedančiame Kanų kino festivalyje bus parodyta filmo, sukurto pagal šį kultinį romaną, premjera.

Vertingasis rankraštis Paryžiuje bus rodomas tris mėnesius nuo gegužės 16 dienos. Tą dieną prasidedančiame tarptautiniame kino festivalyje žiūrovai išvys brazilų kino režisieriaus Walterio Salleso (Valterio Saleso) juostą „Kelyje“ - vieną iš 22 filmų, kurie varžysis dėl pagrindinio festivalio prizo Auksinės palmės.

J. Kerouacui buvo 29-eri, kai 1951 metų balandį per tris savaites jis sukūrė garsųjį bitnykų kartos romaną, kurį išspausdino ant ištisinio 36 metrų kalkės popieriaus ritinio, tiksliau - į ritinį suklijavo atskirus rankraščio lapus.

Paryžiaus literatūros ir rankraščių muziejuje eksponuojami pirmieji devyni rankraščio metrai, kuriuos Indianapolio futbolo komandos „Colts“ savininkas Jimas Irsay (Džimas Isėjus) įsigijo už 2,5 mln. JAV dolerių.

Savo gyvenimo kelyje istoriją J.Kerouacas nusprendė papasakoti įkvėptas bičiulio ir kelionių kompaniono Nealo Cassady (Nilo Kasadžio) laiško, ir tai padarė laisvas džiazo improvizacijas primenančiu stiliumi.

Visas 125 tūkstančių žodžių romanas, išgarsinęs autorių visame pasaulyje, buvo surašytas be atskirų paragrafų, skyrių ir net be paraščių.

Iš Indianapolio rankraštis automobiliu buvo atgabentas į Čikagą, iš kur lėktuvu atskraidintas į Paryžių, į specialiai J.Kerouaco romanui skirtą parodą, kurioje taip pat norėta parodyti, kokią įtaką jo kūrybai padarė tokie rašytojai kaip Arthuras Rimbaud (Arturas Rembo) ar Marcelis Proustas (Marselis Prustas), sakė muziejaus atstovas.

W.Sallesas žiūrovams yra žinomas iš kito kelionių filmo „Motociklo dienoraščiai“ (The Motorcycle Diaries), pasakojančio apie Lotynų Amerikos revoliucionieriaus Che Guevara'os (Če Gevaros) jaunystės keliones. Naujojoje režisieriaus juostoje, J.Kerouaco romano ekranizacijoje, nusifilmavo Samas Riley (Samas Railis), Kristen Stewart ( Kristen Stiuart) ir Kirsten Dunst (Kirsten Danst).

Filmo premjera Kanuose vyks gegužės 23 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių