Quantcast

Po homoseksualų eitynių - jų vedybos ir galimybė įsivaikinti?

„Šiandien homoseksualų eitynės, o kas toliau?“ – toks LNK laidos „Valanda su Rūta“ klausimas kaitino televizijos žiūrovus ir studijos svečius.

„Tai taikios eitynės, kurių tikslas parodyti, kad mes esame ir turime tokią pat teisę išeiti į gatves, kaip kad išeina profsąjungos, pensininkai. Tikiu, kad Lietuvos visuomenė brandi,“- aiškino vienas iš „Baltic Pride 2010“ organizatorių Vytautas Valentinavičius.

Jam replikavo dainininkė Eva, esą kas nežino, kad homoseksualai egzistuoja. Moteris sakė nesuprantanti, kodėl reikia deklaruoti savo seksualinę orientaciją. Ji pridūrė, kad jokiu būdu nepasisako prieš homoseksualius žmones, nes ir pati ne vieną „kitokį“ draugą turi, tačiau mano, jog deklaruoti tai gatvėse – visiška nesąmonė.

Neseniai atvirai atskleidęs esąs homoseksualus seimūnas Rokas Žilinskas pritarė, kad spalvotosioms vėliavoms plevėsuoti mūsų šalyje – dar ne laikas. „Mūsų visuomenė yra jauna ir nebrandi. Reikia prie to priaugti. Tauta ir taip suirzusi, nereikia jos erzinti dar daugiau. Tokioms eitynėms dabar ne laikas“, - sakė Seimo narys. O publikai, kaltinusiai homoseksualus amoralumu, šypsodamasis atrėžė apgailestaujantis, kad šių moralė tokia trapi, kad ją sugriauti gali vaivoryštės spalvos.

Kitas Seimo narys, kategoriškumu gėjų klausimu pagarsėjęs Petras Gražulis, studijoje ypač karščiavosi: kaltino valdžią, kad tokiam neva amoraliam renginiui leidimą davė, siūlė juos gydyti nemokamai. „Jei toleruosime panašius renginius, greitai ne jie, o mes tapsime mažuma. Gėjai per eitynes dauginasi. Ar vyras pagimdė nors vieną vaiką su vyru? Kodėl šita veislė nesidaugina, bet jų daugėja.? Užtai jiems ir reikia eitynių, kad jaunimą patrauktų“, - garsiai postringavo P.Gražulis. Jam pritarė ir kunigas Jonas Varkala, pareiškęs, kad homoseksualų eitynės – palikuonių paieškos.

Laidoje buvo diskutuota ir apie bene labiausiai visus neraminančią temą – homoseksualų santuoką ir vaikų auginimą tokiose šeimose. . „Su draugu gyvename jau 18 metų. Aš noriu įteisinti partnerystę su juo. Kodėl Lietuvoje tas neįmanoma? Mokame mokesčius, turime bendrą ūkį, bet jei kas nors vienam iš mūsų atsitiks, iškils paveldėjimo klausimas. O jei paveldėtą turtą apskųs pirmo rato giminės?“ – klausė Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko.  

R.Žilinskas tarstelėjo manąs, kad partnerystė bus įteisinta, tačiau tam reikia laiko. Tačiau Seimo narys skeptiškai vertino vaikų augimą homoseksualų šeimose. „Aš neįsivaizduoju vaiko, turinčio du tėvelius ar dvi mamytes“, - neslėpė R.Žilinskas.

„Kodėl mes laikomės įsikibę tradicinės šeimos, kaip vienintelės galimos šeimos? Kodėl nenorime pripažinti to, kas pripažinta ne vienoje pasaulio šalyje –  partnerystė, santuoka tarp tos pačios lyties atstovų, bendri vaikai,“- piktinsis seksualinių mažumų atstovai. „Lietuvai nori nenori teks tai padaryti, tik kuo ilgiau delsime, tuo procesas bus skausmingesnis“, - tvirtins V. Valentinavičius.

Diskusijos, ar homoseksualų vedybos ir įsivaikinimas – tik laiko klausimas, rodos, tęsis dar ilgai. Tačiau laidą „Valanda su Rūta“ geriausiai reziumavo R.Žilinskas: „Kelias į toleranciją yra ne per visuomenės provokavimą, o per bendruomeniškumą, per šeimą, draugus, kolegas.“

Laidos metu žiūrovai homoseksualų eitynes kategoriškai nuteisė: prieš jas pasisakė net 7796 žiūrovai, o joms pritarė 476.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių