Quantcast

Palangoje – atominė bliuzo bomba C.Kane

Penktadienį pajūryje koncertuos atomine bliuzo bomba vadinama amerikietė dainininkė Candye Kane.

Įkopė į viršūnę

Įspūdingų kūno linijų, stipraus vokalo ir nepakartojamo humoro bliuzo dainininkė, žadėjusi atvykti į Palangą prieš porą metų su „Bliuzo karavanu“, tuomet susirgo ir savo pažadą ištesės šį pavasarį.

 „Superhero“ – tai C.Kane dainos ir naujausio albumo, sėkmingai debiutavusio bliuzo topuose ir sulaukusio nepaprastai palankių vertinimų visame pasaulyje,  pavadinimas. Taip galima pavadinti ir pačią dainų autorę bei dainininkę, kilusią iš Rytų Los Andželo (Kalifornija), užsidirbusią šį vardą kietu charakteriu. Šiemet ji nominuota net trims JAV nacionaliniams bliuzo apdovanojimams, tarp jų – ir kaip geriausia šiuolaikinė bliuzo atlikėja.

Nors C.Kane kelias į sėkmę nebuvo lengvas, tačiau ji sugebėjo įkopti į muzikos viršūnę ir įgyti pasaulinį pripažinimą, trunkantį jau du dešimtmečius – 10 albumų, daugybė kilometrų, nukeliautų koncertuojant visame pasaulyje, daugybė apdovanojimų. C.Kane įtraukta į daugybę bliuzo ir džiazo antologijų („Rolling Stone“, „Musichounds Guide to Jazz and Blues“ ir „Dan Akroyds’ 30 Essential Women of the Blues“).

Veikia kaip terapija

Candye savo muzikinę karjerą pradėjo aštuntajį dešimtmetį su Holivudo muzikantais ir draugais „Social Distortion“, Dwight Yoakum, Dave Alvin, „The Blasters“, „X, Fear“ ir „Los Lobos“. Ši įspūdingų gabaritų moteris kovojo už lygias teises sekso darbininkams ir seksualinėms mažumoms. Tarp jos gerbėjų – baikeriai, bliuzo fanai, pankrokeriai, sekso darbininkai, burleskos, rokabilio ir svingo šokėjai, žilagalviai hipiai bei kita įvairaus amžiaus publika.

C.Kane muzika veikia kaip terapija. Jos dainos – su pozityviais teiginiais, kurie tarsi priverčia klausytojus pasijusti išgydytais ir įsismaginusiais. Ji niūniuoja, šaukia, plėšia dainą visa krūtine, dejuoja ar tyliai ir jausmingai dainuoja. Beveik 100 kg moters dainos gali skambėti ir kaip smuklės bliuzas, ir kaip gospelo baladė, skatinanti atsikratyti religinės netolerancijos. Apie save Candye yra pasakiusi taip: „Stora, juodaodė persirengimo karalienė, įkalinta baltaodės kūne“. Taigi nenuostabu, kad į sceną ji žengia pasipuošusi margaspalvėmis plunksnomis, blizgučiais ir netikrais briliantais.

Balsas – gamtos stebuklas

Be muzikos, C.Kane taip pat užsiima filantropija ir labdaringa veikla. 2009 m. rugpjūtį su savo labdaros fondu ji dalyvavo Dubline vykusiame pasauliniame kongrese sergantiems Dauno sindromu. Šis projektas suteikia galimybes koncertuoti, mokytis bliuzo istorijos, dainų rašymo subtilybių jauniems žmonėms su negalia ir skatina rašyti savo pačių bliuzo dainas, padedančias įveikti kasdienius iššūkius.

C.Kane – autentiška ir trykštanti optimizmu, jos koncertai aistringi ir nuoširdūs, jie suteikia laimės, vilties ir noro dar kartą ją išgirsti.

Apie C.Kane „People Magazine“ rašė: „XX a. bliuzo karalienė, kuri įkaitina atmosferą net nenusimetusi rūbų“. „The Philadelphia Inquirer“ teigė, kad tai „puiki ir labai puiki dainininkė, paguldanti visus ant menčių“. Anot „Washington Post“, „jos balsas – tikras gamtos stebuklas, kaip Didysis kanjonas“. Bluesbytes.com ją pavadino „galingiausia ir įdomiausia savos kartos dainininke“.

C.Kane gegužės 21 d. 20 val. koncertuos Palangos „Ramybės“ kultūros centre (Vytauto g. 35). Bilietai – po 80, 50 litų, juos platina Bilietai.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių