Quantcast

Mirė rašytojas ir vertėjas A. Franckaitis

Vokietijoje mirė rašytojas, poetas, publicistas ir lietuvių literatūros vertėjas, visuomenės veikėjas, evangelikų pastorius, Lietuvos rašytojų sąjungos narys Alfredas Franckaitis.

A.Franckaitis mirė kovo 6 dieną, eidamas devyniasdešimt trečiuosius metus, pranešė Lietuvos rašytojų sąjunga.

A.Franckaitis gimė 1921metais Rytprūsiuose, Karaliaučiuje, vokiškoje šeimoje, tačiau nuo kūdikystės gyveno Lietuvoje – Kybartuose, Virbalyje, vėliau Kaune, kur 1940 metais baigė gimnaziją. 1941 metų sausį jis buvo repatrijuotas į Vokietiją, 1942 metais paimtas į karinę prievolę, tris kart sužeistas, karo pabaigoje Čekoslovakijoje amerikiečių paimtas į nelaisvę, iš kurios greitai buvo paleistas. Erlangeno universitete studijavo evangelikų teologiją, studijas baigė Miunsteryje. Daugiau nei trisdešimt metų iki pensijos A.Franckaitis dirbo socialinį bažnyčios darbą Freištate Žemutinėje Saksonijoje.

Vaikystėje puikiai išmokęs lietuvių kalbą, dar gimnazijoje ėmė rašyti eilėraščius abiem - vokiečių ir lietuvių - kalbomis, Vokietijoje ėmė skelbti juos nuo 1952 metų, Lietuvoje – prasidėjus Atgimimui: „Poezijos pavasario“ almanachuose, „Literatūroje ir mene“, „Dienovidyje“ ir kituose leidiniuose. Nuo 1988 metų jis buvo nuolatinis „Poezijos pavasario“ festivalių dalyvis.

Tačiau svariausias jo nuopelnas lietuvių literatūros, daugiausia poezijos vertimai į vokiečių kalbą. Jis yra vertęs daugiau kaip 130 lietuvių poetų kūrybą, išvertęs ir veik vien savo lėšomis Vokietijoje išleidęs Antano Baranausko „Anykščių šilelį“, Maironio, Vinco Mykolaičio-Putino, Justino Marcinkevičiaus eilėraščių rinktines.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių