Quantcast

Mirė italų kompozitorius, parašęs muziką 300 filmų

Mirė italų kompozitorius Armando Trovajoli (Armandas Trovajolis), kuris sukūrė muziką maždaug 300-ams filmų ir kurio svaiginama, žaisminga serenada Romai yra populiarus romantiškas akcentas turistams. Jam buvo 95 metai.

Romos meras Gianni Alemanno (Džanis Alemanas) savo pareiškime dėl A.Trovajoli mirties sakė: „Nutilo Romos balsas“. Italijos naujienų agentūra ANSA pranešė, kad apie kompozitoriaus mirtį šeštadienį informavo jo našlė Maria Paola Trovajoli (Marija Paola Trovajoli), kuri sakė, kad jos vyras mirė Romoje, prieš kelias dienas, bet tikslios datos nenurodė.

Tikras romietis A.Trovajoli savo karjerą pradėjo kaip pianistas - jis grodavo džiazą ir šokių muziką, koncertavo su daugeliu džiazo žvaigždžių, tarp kurių buvo Duke'as Ellingtonas (Djukas Elingtonas), Milesas Davisas (Mailsas Deivisas), Chetas Bakeris (Četas Beikeris), Louisas Armstrongas (Luisas Armstrongas), Stephane'as Grappelli (Stefanas Grapelis) ir Django Reinhardtas (Džangas Reinhartas).

6-ajame dešimtmetyje įsibėgėjo vaisingas A.Trovajoli bendradarbiavimas su kino pasauliu. Jis sukūrė muziką daugeliui hitais tapusių Italijos filmų, ypač - komedijoms.

Jo muzika skamba ir vienuose garsiausių Sophios Loren (Sofijos Loren) filmų - juostose „Ypatinga diena“ (Una giornata particolare), „Itališkos vedybos“ (Matrimonio all'italiana) ir „Čočarė“ (La ciociara), kuri pelnė jai „Oskarą“. Tarp kitų kompozitoriaus darbų yra muzika neorealizmo klasika tapusiam filmui „Kartūs ryžiai“ (Riso Amaro).

Tarp režisierių, kurie kreipdavosi į A.Trovajoli, buvo garsiausi pokario kino kūrėjai, pavyzdžiui, Ettore Scola (Etorė Skola), Vittorio De Sica (Vitorijus De Sika), Dino Risi (Dinas Risis) ir Luigi Comencini (Luidžis Komenčinis).

Tačiau garsiausia A.Trovajoli daina tapo „Roma nun fa' la stupida stasera“, parašyta 1962 metų teatro miuziklui „Rugantinas“ (Rugantino). Ji net tapo neoficialiu Italijos sostinės himnu.

Jos pavadinimas iš Romos dialekto verčiamas „Roma, šįvakar nesielk neprotingai“. Ji buvo parašyta duetui, joje miesto maldaujama paskleisti savo magiją, kad galėtų tarpti romantika.

Pirmą kartą šią dainą atliko Nino Manfredi (Ninas Manfredis) ir Lea Massari (Lėja Masari), o neseniai ji buvo įtraukta į Andreos Bocelli (Andrėjos Bočelio) populiariausių dainų albumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių