Quantcast

Menų spaustuvė vėl ieško neatrastų talentų

Kaip ir kasmet, Menų spaustuvė atidaro naujų talentų paieškos sezoną: iki balandžio 18 dienos programa „Atvira erdvė“ laukia neatrastų jaunųjų menininkų.

Atrinktoms meninėms idėjoms įgyvendinti bus pasiūlytos ne tik Menų spaustuvės erdvės, bet ir finansiniai, techniniai ištekliai, galimybė „išeiti į viešumą“.

"Atviros erdvės“ programoje gali dalyvauti individualūs menininkai ir neformalios kūrybinės grupės, bet ne profesionalios kūrybinės organizacijos. Idėją teikiančios kūrybinės grupės branduolį sudaryti turėtų jauni menininkai - bestudijuojantys profesionalius menininkus ruošiančiose švietimo įstaigose arba neseniai jas baigę. Tačiau „Atviros erdvės“ dalyvių amžius nėra griežtai apribotas - visos teikiamos paraiškos bus įdėmiai perskaitytos ir įvertintos pirmiausiai atsižvelgiant į meninį turinį.

Jauniesiems menininkams skirta programa - tai erdvė, kurioje galima žengti pirmuosius žingsnius profesionaliojoje scenoje, nebijant eksperimentuoti ir klysti, suburiant bendraminčius nebūtinai tradicinio žanro sceniniams projektams. Menų spaustuvės programos „Atvira erdvė“ kuratorė Ingrida Daunoravičiūtė teigia, kad paraiškas teikti gali ne tik režisūrą, aktorinį meistriškumą ar šokį studijuojantys menininkai, bet ir muzikos, vizualiųjų, audiovizualinių menų atstovai, jei jų kūrybiniams sumanymams įgyvendinti tinkama vieta - scena.

Programa „Atvira erdvė“ kasmet paremia 2-7 projektus, o nuo 2003 m. publikai pristatyti iš viso 25 jaunųjų menininkų darbai: šokio, teatro spektakliai ir tarpdisciplininiai projektai.

Be šokio ir teatro spektaklių, „Atviroje erdvėje“ pasitaiko ir žanrų ribas trinančių tarpdisciplininių darbų - 2006 m. čia įvyko pirmasis Lietuvoje audiovizualinės poezijos festivalis „Tarp...“ (rengėja poetė ir dramaturgė Gabrielė Labanauskaitė), o metais vėliau nustebino analogų neturintis kaunietės dailininkės-grafikės Auksės Petrulienės silikoninių lėlių teatras („Psilikono teatras“). 2008 m. žanrų įvairovę papildė ir spektaklis-opera „Izadora“, kurį inicijavo neformali kūrybinė grupė „Operomanija“.

2007 m. šioje programoje spektakliu „Kelionė į kambario vidų“ debiutavęs LMTA studentas Artūras Areima, per pastaruosius metus tapo vienu ryškiausių jaunosios kartos režisierių, o  Dalios Jokubauskaitės 2005 m. sukurtas spektaklis „Bestuburiada“  atstovavo Lietuvai prestižiniame Torūnės teatro festivalyje (Lenkija). Šokėjos Loros Juodkaitės ir režisieriaus Valentino Masalskio kūrybinio dueto darbas „Salamandros sapnas. Paveikslas“ (2006 m.) ne tik pelnė du Auksinius scenos kryžius Lietuvoje, bet ir yra nuolatinis įvairių užsienio festivalių svečias, o tai tik įrodo, kad jaunatviško entuziazmo ir brandžios patirties derinys gali būti puikus pamatas kūrybai. Praeitais metais programoje spektaklius kūrė Vidas Bareikis, Tautvilas Gurevičius, Mindaugas Valiukas ir Rugilė Barzdžiukaitė.

Paraiškos priimamos iki 2010 balandžio 18 d.

Projektus vertins ir atrinks Menų spaustuvės taryba. Projektų atrankos rezultatai bus paskelbti iki balandžio 30 d.

Paraiškos formos ir papildomos informacijos kreiptis į Ingridą Ragelskienę el. paštu ingrida@menuspaustuve.lt, telefonu (8-5) 204 0832 arba skaityti Menų spaustuvės tinklapį www.menuspaustuve.lt.

 


Šiame straipsnyje: menų spaustuvėatvira erdvė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių