Quantcast

Menininkių tandemas Palangoje parodys, ką sukūrė per septynias dienas

Ketvirtadienį „Ramybės“ galerijoje Palangoje atidaroma menininkių Jūratės Stauskaitės ir Eglės Gandos Bogdanienės darbų paroda „7 meno/mano dienos”.

Gelbėjimosi ratas idėjai išplukdyti

„Šios parodos „vinį“ kalėme vieną vakarą baisiai tingėdamos, veikiau jausdamos dvasinę anemiją ir fizinį nuovargį, – pasakojo J.Stauskaitė. – Jau buvome benusiviliančios savo kūrybingumu, bet juk negalėjome išsiskirti „bergždžiai“ praleidusios laiką. O 7 meno/mano dienos – sentencija, kurią jau esu pavartojusi rašydama esė apie M.Martinaičio knygos iliustracijų sukūrimą per septynias dienas, beje, praleistas Palangoje. Sutarėm, kad tai tiks ir šiam Palangos atvejui – juolab kad skaičius „7“ – mistinis, ypač aktualizuotas laikmečio, o mums – gelbėjimosi ratas naujai ir žaismingai idėjai išplukdyti. Išgirdę, kad „Ramybės“ vasaros renginių planuose tirpo prancūziška dvasia, pakvietėme kitą savo kaimyną – Prancūzijos ambasados kalbos ir švietimo atašė Luca Aubry apžvelgti mūsų būsimo užmojo rezultatus iš prancūziško „kampo“. Jis sutiko. Luca mano, kad tai – puiki idėja, ir žada atrasti mūsų esybėse prancūziškai lietuviškų atitikmenų.“

Susipažinkite – parodos autorės

J.Stauskaitė – grafikė, tapytoja, knygų iliustruotoja, scenografė, piešėja – jau 20 metų žinoma kaip Vilniaus vaikų ir jaunimo dailės mokyklos bei vaikų meno galerijos vadovė. 1971 m. ji baigė Vilniaus dailės akademiją (tuometį Dailės institutą). Dirba grafikos, akvarelės, scenografijos, knygų iliustravimo srityse, rašo straipsnius spaudoje, bendradarbiauja radijuje ir televizijoje. Nuo 1974 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Personalines parodas surengė Lietuvoje, Norvegijoje, Čekijoje, Belgijoje, Graikijoje, Kanadoje. Dalyvavo tarptautinėse grafikos parodose Toronte (Kanada), Frechene (Vokietija), Krokuvoje (Lenkija), Fridrikstade (Norvegija) ir kitur.

Jos darbų yra įsigiję Modernaus meno centras, Nacionalinis meno muziejus (Vilnius, Lietuva); M.K.Čiurlionio muziejus (Kaunas), Kelno modernaus meno muziejus (Ludwiks Museum, Vokietija), Prahos nacionalinė galerija (Čekija), Naujojo Orleano modernaus meno muziejus, Niujorko viešoji biblioteka ir Niujorko modernaus meno muziejus (JAV).

E.G.Bogdanienė – tekstilininkė, šiuolaikinio tekstilės meno objektų ir instaliacijų kūrėja, įvairių simpoziumų, plenerų, parodų, meno konferencijų iniciatorė ir organizatorė, Vilniaus dailės akademijos profesorė, studijų prorektorė. 1980–1985 m. studijavo Valstybinio dailės instituto (nuo 1990 m. – Vilniaus dailės akademija) Tekstilės katedroje, kurią baigė su pagyrimu. Nuo 1990 m. dirba Vilniaus dailės akademijos Tekstilės katedroje, nuo 2002 m. –katedros vedėja. Parodose dalyvauja nuo 1983 m. Nuo 1999 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narė, Tekstilės sekcijos tarybos narė.

Menininkė pelniusi ne vieną apdovanojimą, tarp kurių 1995 m. Lietuvos dailininkų sąjungos premija už darbą “Paradoksas”, 2001 m. X tarptautinės Lodzės trienalės specialus žiuri prizas už darbą “Kavos staltiesė”, 2004 m. I Lietuvos tekstilės bienalės „Savi marškiniai arčiau kūno” prizas už naujų technologijų panaudojimą tekstilės mene, 2006 m. II Lietuvos tekstilės meno bienalės „Trasa“ prizas už profesionalumą.

Parodą papildys „8-oji diena“

Atsakingos pareigos šioms menininkėms netrukdo aktyviai reikštis meniniame lauke, apie tai liudija ir artėjanti paroda, kurios idėją jos – kaimynės ir bičiulės – pateikia kaip savo savaitės dienų kaleidoskopą, pripildytą kasdienybės mažmožių džiugesio ir skubių pralekiančiais būties punktyrų. Abi autorės joms artimą moters pasaulį interpretuoja joms būdingomis išraiškos priemonėmis, tačiau pateikdamos naujai ir net provokuojančiai. Parodos atidaryme dalyvaus Prancūzijos ambasados kalbos ir švietimo atašė L.Aubry, kuris mėgins į reiškinį pažvelgti prancūzo intelektualo akimis, tikėdamasis gyvos diskusijos.

Parodos “7 meno/mano dienos” vernisažas –  rugpjūčio 23 d. 18 val. „Ramybės“ galerijoje  Palangoje (Vytauto g. 35), kur parodą bus galima apžiūrėti iki rugsėjo 20 d. Įėjimas į galeriją nemokamas.

Kitądien po vernisažo, rugpjūčio 25 d. 11–14 val., „Ramybės“ galerijoje parodos autorės J.Stauskaitė ir E.G.Bogdanienė ves kūrybinius užsiėmimus „8-oji diena“. Juose dalyvausiantieji turės galimybę drauge su menininkėmis kurti skirtingomis technikomis ir iš skirtingų medžiagų. Medžiagomis ir priemonėmis užsiėmimų dalyvius aprūpins galerija.

(Nuotraukoje - E.G.Bogdanienės kūrinys „Saldžių sapnų, Judita“)



NAUJAUSI KOMENTARAI

vai

vai portretas
pauksciu motyvas visai kaip a a R.Šulskio.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių