Quantcast

Lietuvių raštijos lobiai saugomi ir Sankt Peterburge

Sankt Peterburgo Nacionalinėje bibliotekoje saugojama per 60 tūkstančių lietuviškų knygų. Kasmet saugyklos papildomos retomis knygomis, praneša LRT Televizijos Naujienų tarnyba.

Sankt Peterburgo Nacionalinėje bibliotekos darbuotojai nustebinti turi kuo: viena seniausių bibliotekoje saugomų lietuviškų knygų yra 1629 metais spausdinta K. Sirvydo „Punktai sakymų“

„Tai unikalios XVII amžiaus lietuviškos knygos. Kleino giesmynas ir kitos knygos. Gal jų ir daugiau turi, tačiau tai, kas buvo išdėliota, tai XVII-XVIII amžiaus knygos ir tai unikalūs lietuviškos spaudos pavyzdžiai. Tai yra ir mūsų tautinis turtas“, – Sankt Peterburge saugomas lietuviškas knygas vertina dr. Jonas Bruveris, Lietuvos Muzikos ir teatro akademijos profesorius.

XVII-XX a. spausdintų M. Daukšos „Postilės“, M. Mažvydo „Katekizmas“, Lietuvos statutas bei kitų lietuviškų knygų ekspozicija nuolat traukia lietuvių kultūros tyrinėtojus ir entuziastus, praneša LRT Televizijos Naujienų tarnyba.

Prieš šimtą metų Peterburge buvo leidžiama 20 žurnalų ir septyni laikraščiai lietuvių kalba. Bibliotekoje ir knygos leistos Karaliaučiaus krašte, Kaune, ar JAV lietuvių leidyklose. Pasak Sankt Peterburgo Nacionalinėje bibliotekos darbuotojų, mažai tyrinėtos lituanistikos dar yra gana nemažai.

Sankt Peterburgo bibliotekoje saugomos dešimtys tūkstančių  knygų lietuvių kalba. Saugyklos fondai kasmet papildomi naujomis ir retomis lietuviškomis knygomis iš asmeninių bibliotekų.


Šiame straipsnyje: katekizmasSankt Peterburgas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių