Quantcast

Lietuva sieks daugiau UNESCO dėmesio

Tai numatyta K.Donelaičio metinių minėjimui skirtų priemonių 2013-2014 metų plane, kurį trečiadienį patvirtino Vyriausybė.

Pagal planą, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriatas paraišką dėl K.Donelaičio 300-ųjų gimimo metinių minėjimo įtraukimo į UNESCO minimų sukakčių sąrašą turėtų pateikti šių metų pirmąjį ketvirtį.

Šiame priemonių plane, be kita ko, numatyta ieškoti ir tirti K. Donelaičio archyvinį palikimą Vokietijoje, surengti konfesinio, kultūrinio ir kalbinio paveldo fiksavimo ir tyrimo ekspedicijas Klaipėdos krašte, atnaujinti esamas bei rengti naujas ekspozicijas Tolminkiemio bažnyčioje ir klebonijoje, surengti K.Donelaičio poemos „Metai“ skaitymus užsienio kalbomis tarptautinėse knygų mugėse.

Tarp planų - ir atkuriamosios meninės dokumentikos filmas apie Mažąją Lietuvą ir Kristijoną Donelaitį, laidų ciklas apie jį, tradicinės ir virtualios parodos, įvairūs konkursai, spektakliai, simpoziumai, elektroninis „Metų“ vertimų katalogas.

„Priėmus nutarimo projektą, bus deramai paminėtas K. Donelaičio 300-ųjų gimimo metinių jubiliejus, bus sudarytos sąlygos visapusiškai įprasminti ir aktualizuoti K. Donelaičio kūrybinį paveldą“, - teigia Kultūros ministerija.

Grožinės lietuvių literatūros pradininku laikomas evangelikų liuteronų pastorius K. Donelaitis gimė 1714 metais Tolminkiemyje tuometinėje Prūsijoje (šiuo metu - Karaliaučiais sritis), žymiausias jo kūrinys - poema „Metai“.


Šiame straipsnyje: DonelaitisUNESCO

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių