Quantcast

Latvija iš naujojo M. Rothko muziejaus tikisi „Bilbao efekto“

JAV meno superžvaigždės Marko Rothko (Marko Rotko) muziejaus atidarymas jo gimtajame mieste Latvijoje teikia vilčių, kad Daugpilis galės pritraukti tūkstančius papildomų turistų ir atgaivinti savo ekonomiką.

Pareigūnai mano, kad Marko Rothko meno centras Daugpilyje sukels „Bilbao efektą“ - kaip kad baskų metropolį Bilbao atgaivino ten atidarytas Guggenheimo (Gugenheimo) muziejus.

„Šis muziejus bus ir mūsų miesto perlas, ir mūsų miesto bei visos šalies prekinis ženklas“, - praėjusį mėnesį per muziejaus atidarymo ceremoniją sakė merė Žana Kulakova.

M.Rothko, kuris mirė 1970-aisiais, dėl savito stiliaus - iš pažiūros paprastų, bet įspūdingų spalvinių blokų derinių - tapo moderniojo meno milžinu.

Be M.Rothko abstrakčiojo ekspresionizmo pavyzdžių, Daugpilio muziejaus kolekcijoje yra ir ankstesnių jo eksperimentų su spalvomis.

Meno gerbėjai, norintys nukeliauti į tą Latvijos pietuose esantį miestą, kuris 1903 metais, kai čia gimė dailininkas, vadinosi Dvinskas ir priklausė Rusijos imperijai, turės pademonstruoti ir nemažai ištvermės.

230 km kelionė nuo sostinės Rygos užtrunka tris valandas, nes kelias gana duobėtas. Nerangūs traukiniai iš Rygos į Daugpilį važiuoja dar ilgiau, o Daugpilio oro uostas - karinis sovietinių laikų palikimas - stovi nenaudojamas.

Nusigavę iki miesto lankytojai dar turi sugebėti atrasti muziejų caro laikų tvirtovės komplekso, kurį supa aptriušę pastatai, labirinte.

Europos Komisijos atstovybės Latvijoje vadovė Inna Šteinbuka (Ina Šteinbuka) sakė, kad muziejus „suteiks miestui naują postūmį“ ir pritraukdamas meno mylėtojus gali paskatinti turizmą bei investicijas į šį regioną.

„Galime pasižiūrėti į Bilbao ir, galbūt, Meco Prancūzijoje pavyzdžius. Meco Pompidou (Pompidu) centro padalinys padarė Mecą matomą. Daugpiliui taip pat reikia tokio matomumo ir savo prekės ženklo“, - sakė ji AFP.

Buvusio arsenalo pavertimas galerija atsiėjo 5,7 mln. eurų; 85 proc. sumos skyrė Europos Sąjunga (ES).

2014 metais, kai Ryga ir Švedijos miestas Umeo taps Europos kultūros sostinėmis, M.Rothko muziejus bus įtrauktas į aplankytinų objektų sąrašą, sakė Armandas Slokenbergas, Latvijos turizmo plėtros agentūros vadovas.


Šiame straipsnyje: Marko RothkomuziejaiLatvija

NAUJAUSI KOMENTARAI

amerika

amerika portretas
atradimų šalis...........svarbu laiku ir vietoje pasivolioti dažų mėšle
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių