Quantcast

Kristupo vasaros festivalyje – naktiniai fortepijono rečitaliai

Aštuonioliktasis Kristupo vasaros festivalis, kurį jo rengėjai vadina didžiausiu festivaliu šalyje, šiemet pristato naujus ciklus - akordeono savaitę ir naktinius fortepijono rečitalius Šv. Kotrynos bažnyčioje su jaunaisiais Lietuvos pianistais.

Festivalio meno vadovas maestro Donatas Katkus sako, kad festivalio rengėjai neatsisako savo nuostatos supažindinti su jaunais atlikėjais. Tad ir Akordeono savaitės, kurioje numatomi šeši koncertai, meno vadovas - Londone studijuojantis jaunas akordeonistas Martynas Levickis, kuriam buvo patikėta į Lietuvą pakviesti jaunų, talentingų savo kolegų.

„Vis tik jis (M.Levickis - BNS) studijuoja, pavadinkime, “muzikų kalvėje„, vienoje iš mekų - Londono karališkojoje muzikos akademijoje, ir per koncertus, konkursus susipažįsta su daugybe talentingų jaunų atlikėjų. Mes jo paprašėme pakviesti pas mus į festivalį atlikėjus, tikrai vertus dėmesio“, - antradienį surengtos spaudos konferencijos metu pasakojo festivalio direktorė Jurgita Murauskienė.

Atvyks akordeono meistrai Ksenija Sidorova iš Latvijos, Aleksandaras Kolovskis iš Makedonijos, Tadas Motiečius.

Pirmą kartą festivalis kvies ir į naktinių fortepijono rečitalių seriją, kuriuose lauks virtuoziški pianistų Roko Valuntonio, Kšištofo Markevičiaus, Pauliaus Rudoko, Monikos Daržinkevičiūtės, Pauliaus Anderssono, kvinteto „Efvioli“ pasirodymai.

Aštuonioliktasis „Kristupo vasaros festivalis“ įžanginiu koncertu jau prasidėjo birželio 17-ąją ir tęsis iki rugsėjo 9-osios. Rengėjai šiemet numato 55 koncertus Vilniaus erdvėse - Šv. Kotrynos bažnyčioje, Mokytojų namų kieme, Šv. Kazimiero bažnyčioje, taip pat Šešuolėlių ir Taujėnų dvaruose, Vilniaus universiteto Botanikos sode. Pastarajame bei Šešuolėlių dvare numatomas tradicinis ciklas „Kristupo piknikai“.

Kitas tradicinis festivalio ciklas – „Sakralinės muzikos valandos“ - apims vienuolika nemokamų koncertų. Šv. Kazimiero bažnyčios vargonais skambins Renata Marcinkutė-Lesieur (Renata Mockutė-Lezjo), Sophie-Veronique Cauchefer-Choplin (Sofi-Veronik Košfe-Šoplen) iš Prancūzijos, Karolina Juodelytė ir kiti. Taip pat Leopoldas Digrys kartu su choru „Jauna muzika“, Melburno Švč. Trejybės kolegijos choras ir Londono Imperatoriškosios kolegijos mišrus choras su Imperatoriškosios kolegijos orkestru.

Akademinę muziką festivalyje papildys folkloro grupė „Marga muzika“, braziliškoji bosanova su Giedre Kilčiauskiene, džiazo atlikėjai, taip pat dainuojamosios poezijos atstovai Andrius Kaniava, Liudo Mikalausko inicijuotas „Baltas paukštis“, „Aktorių trio“, tarpukario šlageriai, „vintažine dainas“ atliks Neda Malūnavičiūtė su „4Tango“ palyda, taip pat skambės rusų romansai, miuziklai, a capella muziką atliks vyrų vokalinis ansamblis „Quorum“.

Taip pat numatomas ir tradicinis „Kristupo gitarų“ ciklas, o festivalio uždarymui skirtas koncertas „Trijų minučių meilės romanas“, kurio programoje skambės tango iš garsiausių kino filmų.

Danijos kultūros institutas bendradarbiauja rengiant vieno geriausių Europoje gitarų kvarteto „Corona“ koncertą, o Ispanijos ambasada supažindins su sarsuela, jungiančia dramą, muziką ir šokį, bei pakvies į „Flamenko fiestą“. Tiesa, rengėjai sako, kad vizos atvykti kol kas negavo sarsuelos atlikėjas Otilio Castro (Otilijas Kastro), tad jeigu jam nepavyks atkeliauti, jį turėtų pakeisti solistas iš Lietuvos.

Įdomų pasirodymą žada tuščiomis vyno taurėmis tokių kompozitorių kaip Fredericas Chopinas (Frederikas Šopenas), Piotras Čaikovskis kūrinius skambinantys „Glass Duo“ muzikantai iš Lenkijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių