Quantcast

Klaipėdos muzikos pavasaryje – „Barokinis operos pastišas“

Klaipėdos koncertų salėje vykstantį XXXVIII festivalį „Klaipėdos muzikos pavasaris“  penktadienio vakarą pratęs „Barokinis operos pastišas“.

„Barokinis operos pastišas“ (pranc. pastiche – mišinys) sužibės gražiausiais baroko epochos kompozitorių muzikos perlais. Spektaklyje, kuriuo Klaipėdoje pirmąkart prisistatys Baltijos kamerinis operos teatras, atgims Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų muzikinio teatro tradicijos, o moderni vizualinė estetika susilies su praėjusių epochų tendencijomis.

Nepriklausoma kūrybinė organizacija Baltijos kamerinis operos teatras susikūrė 2011 m. Tai jaunų Lietuvos menininkų grupė, siekianti šiuolaikiškai interpretuoti ir plėtoti operos kultūros sklaidą Lietuvoje ir Baltijos regiono šalyse. Jos branduolį sudaro jauni žmonės, vieni jau žinomi Lietuvos publikai, studijas baigę gimtinėje, kiti grįžę po studijų užsienyje, su užsidegimu trokštantys kurti ir ieškoti savo nišos Lietuvoje. Pasak už šio teatro muzikinę veiklą atsakingo dirigento Vytauto Lukočiaus, tai yra alternatyva kitoms valstybės finansavimą gaunančioms operos įstaigoms, teikia laisvę kurti naują, šiuolaikišką meną.                     

„Dirbti su jauna ir nepatyrusia komanda – daug privalumų. Jie kupini entuziazmo ir iššūkių. Net neįmanoma kartais tampa įmanoma. Vyresni kūrėjai jau būna susitupėję ir nustatę savo vagą. Tokiu atveju dingsta gyvybė. Tiesa, gal minusas, kad nėra patirties, tad neišeina taip, kaip Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Bet tai tik niekniekis“, – apie darbą su Baltijos kamerinio operos teatru kalbėjo projekto sumanytojas, solistas Jonas Sakalauskas.

Programoje „Barokinis operos pastišas“ pasirodys naujoji operos dainininkų karta – įvairiuose projektuose jau matyti solistai, pasižymintys unikaliais balsais bei charizma: Diana Tiškovaitė (sopranas), Viktoras Gerasimovas (sopraninas), Algirdas Bagdonavičius (kontratenoras), J.Sakalauskas (baritonas) bei senosios muzikos ansamblis „Arcadia consort“: Ieva Sipaitytė (smuikas), Vaida Paukštienė (smuikas), Valerijus Jasulevičius (viola da gamba), Robertas Bliškevičius (viola da gamba), Vita Šiugždinienė (violončelė), Vitalijus Neugasimovas (klavesinas). Projekto režisierė-choreografė – Marija Simona Šimulynaitė, kostiumus sukūrė dizainerė Jolanta Rimkutė.

Teatralizuotame koncerte skambės baroko epochos kompozitoriaus C.Monteverdi, kurio kūrinių klausėsi Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius Vladislovas Vaza, bei specialiai pastarajam valdovui operą sukūrusio kompozitoriaus F.Caccini muzika, taip pat kitų XVII bei XVIII a. kūrėjų – A.Vivaldi, H.Purcellio, G.F.Händelio operų arijos.

Koncerto-spektaklio pradžia – 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių