Quantcast

Klaipėdos muzikiniame teatre aidi R.Wagneris

Klaipėdos muzikinis teatras šeštadienį kviečia kartu paminėti didžiojo vokiečių kompozitoriaus Richardo Wagnerio (1813–1883) gimtadienį.

Teatras rengia dviejų dalių simfoninės ir vokalinės muzikos koncertą, kuriame populiarių R.Wagnerio operų fragmetus dainuos solistai Dalia Kužmarskytė, Valerija Balsytė, Aurelija Dovydaitienė, Artūras Kozlovskis ir Mindaugas Rojus, žinomas kaip baritonas, o šiuosyk pirmąsyk pasirodysiantis kaip tenoras. Taip pat publikai bus pristatytas naujas dirigentas – Normundas Vaicis iš Latvijos nacionalinės operos.

Šio dirigento žodžiais, M.Rojaus balso tembras panašus į legendinio tenoro Placido Domingo, kuris dainininko karjerą pradėjo kaip baritonas.

R.Wagnerio muzikos koncertai uostamiesčio muzikiniame teatre rengiami jau kelinti metai, tradiciškai gegužę, minint kompozitoriaus gimtadienį. Šiemet jis pavadintas „Ateities muzikinė drama“ ir palydėtas kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus paskaitų ciklo apie  operos gyvybingumo paslaptis, operos žanro metamorfozes, ateities operą. Taip pat bus prisiminta R.Wagnerio tetralogija „Nybelungo žiedas“, apie kurią šiandien teatre vyksiančiame seminare pasakos teatro vadovė Audronė Žigaitytė-Nekrošienė.

Kodėl toks svarbus R.Wagneris Klaipėdos kultūriniam gyvenimui? Klaipėda – vienintelis miestas Lietuvoje, kuriame 1836 m. kompozitorius gyveno. Čia jis pradėjo savo muzikinę veiklą, tuomet buvo jaunas, darbo ieškantis muzikantas, su savo mylimąja, aktore Wilhelmina (Minna) Planer bandantis rasti savo vietą meno pasaulyje.

Vokiečių kompozitorius, muzikos teoretikas ir eseistas R.Wagneris yra vienas didžiausių vokiečių romantinės operos kūrėjų. Kompozitoriaus muzikoje įkūnyta „nenutrūkstamos melodijos“ idėja, išreikšta nesustabdomu, veržliu garsų srautu. R.Wagneris operoms libretus rašė pats, jam tekstas buvo neatsiejamas nuo garso – taip jis kūrė ateities muzikinę dramą. Visuose kūriniuose mąstoma apie meilės grožį ir tragiškumą, apie jos galią.

R.Wagneris – pasaulinė vertybė. Klaipėdiečiai didžiuojasi kompozitoriaus paliktais pėdsakais. Lietuvoje R.Wagnerio kūriniai skamba dar retokai. Pirmoji į šio kompozitoriaus kūrybos pasaulį tautiečius ryžtingai nuvedė Violeta Urmanavičiūtė-Urmana. Nepaprasto grožio primadonos balsu neseniai gėrėjosi ir uostamiesčio publika. Su R.Wagnerio muzika ši dainininkė atėjo į Bairoto festivalį ir dainavo garsiajame operos teatre, kurį Bavarijos karaliaus Liudviko II dosnumo dėka pastatė pats R.Wagneris.

Jo muzikos koncertas Klaipėdos muzikiniame teatre – gegužės 22 d. 18.30 val. Bilietai – po 17, 22 ir 27 litus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių