Quantcast

Klaipėdoje – meno desantas iš Kaliningrado

Klaipėdos parodų rūmuose penktadienį 18 val. bus atidaryta didžiulė meno paroda „Made in Kaliningrad“ ir pristatytas naujas tarptautinis projektas.

Kaliningrado (Rusijos Federacija) kuratoriaus Eugenijaus Umanskio parengta paroda „Made in Kaliningrad“ – didžiausias ir įvairiausias žanriškai bei stilistiškai kada nors Klaipėdoje buvęs Kaliningradiečių meno desantas.

Šmaikščiai ir sykiu labai rimtai pavadintas meno projektas pristatys plačią šiuolaikinio Kaliningrado meno retrospektyvą, kaliningradietišką visomis prasmėmis „meno produktą“, skirtą eksportui į kaimynines šalis.

Geografinis Rusijos ir Lietuvos artumas, sudėtinga istorinė patirtis šiandiena yra suvokiama labiau kaip ekonominis nei kultūrinis bendradarbiavimas, ypač šiuolaikinio meno srityje. Todėl šis projektas padės žiūrovui pažinti kaimyninę šalį ir susipažinti su žmonėmis, savo kūryboje akcentuojančiais realias, tačiau esminės problemas, įvaizdinamas kasdienėmis ir artimomis buities detalėmis.    

Kaliningradiečių menininkų fotografijos, videomeno ir pridėtinės realybės kūriniai, performansai tarsi klausia: kokias asociacijas jums kelia ši keista teritorija, neturinti bendros sienos su didžiąja Rusija?.. Kuo skiriasi „sovietinis“, „rusiškas“, „nacionalinis“? Kaip visuomeninės laisvė gali lemti šalies vystymąsi? Kaip amžiaus, lyties ar etninė regiono statistika gali atspindėti ir atsispindėti asmeniniame gyvenime ir kiekvieno iš mūsų valingai ar ne kuriamose „socialinėse schemose“?..  

Projekte „Made in Kaliningrad“ dalyvauja Danilas Akimovas, Aleksandra Artamonova, Julija Abramova, Olegas Bliabliasas, Dmitrijus Bulatovas, Aleksejus Čebykinas, Irina Česnokova, Jelena Cvetajeva, Jevgenija Lapteva, Aleksandras Liubinas, Jegoras Lučševas,  Aleksandras Podoprigorovas, Grigorijus Selskis, Dmitrijus Selinas, Vladimiras Ščerbakovas, Ksenija Uranova, Jurijus Vasiljevas, grupės „Nežnyje baby“, „Obščeje vzdragivanije“ ir „San Donato“.

Parodą „Made in Kaliningrad“ organizuoja Nacionalinio šiuolaikinio meno centro filialas Baltijos šalyse (Kaliningradas, Rusijos Federacija) kartu su Klaipėdos kultūrų komunikacijų centru.

Kartu su paroda „Made in Kaliningrad“ pristatomas Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos kaimynystės programos 2007–2013 projektas „Pažink svetimšalį: savitarpio pažinimo skatinimas Gdansko, Kaliningrado ir Klaipėdos gyventojų tarpe per šiuolaikinės kultūros ir meno mainus“, kurio partneris yra Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras. Jo dalyvavimas šioje ES programoje yra inovatyvi partnerystės forma, kadangi iki šiol kaimyninius Lietuvos, Rusijos ir Lenkijos regionus apimančio nuolatinio institucinio bendradarbiavimo šiuolaikinio meno srityje nebuvo. Kaip aiškino Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro direktorius Ignas Kazakevičius, šio projekto veiklų metu, kuriose dalyvaus skirtingų amžiaus grupių ir poreikių tikslinės grupės, planuojama jungti kultūros paveldą, dizainą, šiuolaikinį meną ir turizmą.

(Nuotraukoje - A.Čebykino „Olimpic security style“)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zyklas

Zyklas portretas
Šiaip tai Karaliaučius.

Skerslatvis

Skerslatvis portretas
O dar tiksliau, Königsberg, lygiai kaip ir kiti iškraipyti toponimai - Dangė ("Danė"), Daugava ("Dauguva")...

Skerslatvis

Skerslatvis portretas
Ir kuo daugiau bendrausime su mūsų kraštą supančiais regionais, Kaliningradų ir Latvijos Kuržeme bei Žiemgala, nuo to bus geriau ir naudingiau mums visiems.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių