Quantcast

Klaipėdiečius šiurpins ir linksmins Helovinas (papildyta)

Vaiduokliškai baugus, paslaptingas ir pašėlęs Helovinas šiemet uostamiestyje įtrauks ne tik naktinių klubų lankytojus, bet ir vaikus.

Iš šventės istorijos

Helovinas, arba Vaiduoklių šventė vyksta dažniausiai spalio 31-ąją. JAV šios šventės metu vaikai dėvi specialius kostiumus ir vaikšto po žmonių namus, sakydami: „Vaišės arba pokštas“. Daugelis iš moliūgų išsiskaptuoja žibintus. Helovino metu ne tik vaišinamasi, bet ir buriama, pasakojamos baisios istorijos apie raganas ir vaiduoklius bei triauškinami obuoliai.

Spėjama, kad Helovino šaknys glūdi senovėje švęstų Naujųjų metų ir mirusiųjų šventėse. 800 m. krikščionių bažnyčia šią šventę pavadino Visų Šventųjų diena ir leido ją oficialiai švęsti lapkričio 1-ąją. Taigi žmonės ir toliau galėjo švęsti įprastą šventę, tik kitu pavadinimu. Tą dieną būdavo laikomos mišios, ir jos buvo vadinamos Visų šventųjų mišiomis.

Veikiausiai, kad šiandien švenčiamo Helovino pagrindinis šaltinis − tai keltiška Sauino šventė. Keltų naujieji metai prasidėdavo lapkričio 1-ąją. O šventė, kuri prasidėdavo Naujųjų metų išvakarėse, būdavo rengiama keltų mirties viešpaties Samhaino garbei. Ši šventė pažymėdavo šalčio, tamsos ir gedimo sezono pradžią. Natūraliai ji pradėjo asocijuotis su žmogaus mirtimi. Keltai tikėdavo, kad Samhainas tą vakarą leisdavo mirusiųjų sieloms sugrįžti į savo namus. Samhaino šventės vakare druidai, keltų šventikai ir mokytojai įsakydavo žmonėms užgesinti savo židinio ugnį. Druidai iš ąžuolo, jiems švento medžio šakų sukraudavo milžinišką naujų metų laužą. Jame jie degindavo gyvūnus, grūdus ir, spėjama, jog taip pat aukodavo žmones. Tada kiekviena šeima nuo to laužo vėl užkurdavo savo šeimos židinį. Šventės metu žmonės kartais dėvėdavo specialius kostiumus, pagamintus iš gyvulių odos ir galvų. Iš paaukotų gyvulių liekanų jie spėdavo ateitį.

Ves siaubo labirintais

Siaubingiausia metų šventė šį savaitgalį įsuks Klaipėdos klubų lankytojus. Kažkam – tai tik vakarietiškų tradicijų skolinys, kažkam – pasakiška šventė, kurios metu galima įsikūnyti į šiurpiausius kino filmų bei mitologijos personažus.

Spalio 30-osios naktį Klaipėdos klube „Dr.Who“ galima drąsiai žymėti ženklu „N – silpnų nervų savininkams“, nes Helovino proga ten persikraustys vieninteliai Lietuvoje siaubo namai ir muziejus „Nosferatu“ su visa tona JAV pagamintos atributikos.

„Pirmas blynas pernai neprisvilo. Visi norėjusieji dalyvauti drauge su „Nosferatu“ rengtoje kruvinoje puotoje tilpo tik gerai pasispaudę. Išmušė laikas antram košmariškam raundui“, – kalbėjo klubo „Dr.Who“ atstovu prisistatęs vaiduoklis.

Pernai surengto vakarėlio dalyviai galėtų patvirtinti, kad mėgėjiškam siaubui klubo durys buvo užtrenktos. Už Atlanto pagaminti interjero elementai, kaukės, šiurpūs eksponatai ne vieną privertė griebtis už širdies bei skubiai ieškoti valerijonų pakaitalų bare.

Į klubą jau greitai pajudėsiančiame „Nosferatu“ sunkvežimyje turės sutilpti skrodimo seansams ir kitiems ritualams skirti įrankiai, Fredis Kriugeris, Beetle Juice ir būrys mistinių būtybių, kurios atgis kultinių siaubo filmų vizualinėse improvizacijose.

Asmeniniame karste į „Dr.Who“ įvažiuos pagrindinis Helovino svečias vampyras Nosferatu. Ši kraugeriška persona – pirmasis kinematografijos istorijoje siaubo filmo personažas, išvydęs mėnesienos šviesą dar 1920 m. begarsėje nespalvotoje juostoje „Nosferatu – siaubo simfonija“.

Kiek kitokią – Helovino garsų – simfoniją vaiduokliškuose „Dr.Who“ požemiuose šeštadienį užkurs DJ Driule XL ir DJ Justin Beat. Aštresni nei įprasta house ritmai susipins su basakojų raganaičių trypimu ir spiegimu.

Tarp siautulingų šokių atokvėpį pasiūlys ne itin patogus kankinimų krėslas, bus galima apžiūrėti 3D siaubo paveikslų galeriją, o Helovino fotoateljė pasirūpins, kad vakarėlio dalyviai būtų įamžinti visu savo baisumu.

„Šio sezono mados hitai – į plaukus įsivėlę šikšnosparniai, krauju nulaistytas garderobas ir gerai pagaląsti iltiniai dantys. Pats metas šturmuoti kostiumų nuomos salonus“, – merkė akį „Dr.Who“ dizaineris Drakula Baisuoklevičius.

Olandų šokių šou

Uostamiesčio naktinis klubas „Kiwi“ Heloviną švęs kartu su gausiu būriu didžėjų, išskirtinėmis dekoracijomis ir olandų šokių grupės „Freak dance Show“ pasirodymu.

Šeštadienį „Kiwi“ klube skambės patys tamsiausi šokių muzikos ritmai, kuriuos dalys klubo rezidentai Manchini, Uncle Roll, Ninoleo, bei DruGys, prie šių vyrukų prisijungs „Deep Frequency“ narys Sat, „Blank Verse“ kompanijos atstovas Tru ir Klaipėdos šokių muzikos legenda Mindaugėlis.

Susirinkusius šiurpins specialios dekoracijos, o vaizdą kurs svečiai iš Olandijos – šokių muzikos grupė „Freak Dance Show“. 

„Freak Dance Show“ – tai Olandijos Helovino vakarėlių pažiba. Išskirtiniai freak stiliaus kostiumai, kuriais įkūnijami baisiausi pragaro padarai ir labai keisti, tačiau užvedantys šokiai, kurie jau tapo šios šokių grupės vizitine kortele. Šie olandai savo pasirodymus rengė daugelyje žymių pasaulio klubų ir šį savaitgalį pirmą kartą savo šou parodys uostamiesčio publikai.

„Kiwi“ Helovino vakarėlyje grosiantys didžėjai pasidalijo savo patirtimi, apie keisčiausius savo gyvenimo nutikimus, savo mėgstamus siaubo kino filmus ir slapčiausiais savo košmarais.

Didžėjų košmarai – gyvai

„Deep Frequency“ kompanijos narys Sat teigė, kad iki 9 metų  jam buvo baisūs visi „siaubiakai“, o juos jis žiūrėdavo su šalia padėtu peiliu. „Kiwi“ klubo rezidentai  Manchini ir Ninoleo šiurpiausia siaubo kino klasika pavadino filmus apie Fredį Kriugerį, o kitas „Deep Frequency“ narys Uncle Roll teigė, kad nėra matęs tikroviškesnio siaubo filmo apie egzorcizmą nei „REC“. Dar vienas šeštadienio tylos sprogdintojas Tru iš kompanijos „Blank Verse“ ir Mindaugėlis duoklę atidavė tokiems šių laikų siaubo filmų hitams, kaip „Lemtingas posūkis“ ir „Skambutis“.

Tamsiųjų Helovino ritmų dalytojai noriai pasakojo ir apie šiurpiausius jų gyvenimo nutikimus. Tru iš „Blank Verse“ pasidalijo įspūdžiais apie vieno vakaro paranormalų reiškinį:

„Kartą ėjau iš gero vakarėlio ir visai prie pat namų kažkas sušvito danguj, pakeliu akis į viršų, o visai prie pat, virš mano galvos, sukas kažkoks diskas, greit susiorientavau, kad tai gali būti ateiviai... Prisimenu, kad labai išsigandau ir po kelių sekundžių labai stipri šviesa apakino akis. Daugiau nieko nebepamenu. Prabudau prie savo laiptinės, o šalia stovėjo nugertas viskio butelis“.

„Deep Frequency“ narys bei „Kiwi“ klubo rezidentas Uncle Roll šmaikštavo: „Baisiausia įvykis buvo, kai būdamas 12-os sužinojau, kad mano naujai įsigytas kompiuteris dėl galingumo trūkumo neužkraus „eJay“ muzikos kūrimo programos ir „Half Life“ žaidimo...“.

Humoro jausmo nestokojo ir rezidentai Manchini bei Ninoleo. Ninoleo teigė, kad šiurpiausias jo gyvenimo įvykis, kai prieš porą metų per Heloviną po jo namus lakstė tikri velniai, o Manchini drebėjo nuo šiurpo, kai jį sustabdė už greičio viršijimą.

Mindaugėlis, kaip vieną iš šiurpiausių įvykių savo gyvenime atsimena nakvynę labai keistoje vietoje: „Kartą teko groti viename Lietuvos mieste, kur mums po pasirodymo buvo pasiūlyta nakvynė. Lyg ir nieko šiurpaus, jei ne tas faktas, kad ta vieta, kaip vėliau paaiškėjo, yra buvusi psichiatrinė ligoninė. Niekada iki tol ir po to neteko nakvoti vietoje su tokiomis šiurpiomis sienomis ir labirintus primenančiais koridoriais...“.

Paklaustas apie baisiausią sapnuotą košmarą, Mindaugėlis šyptelėjo: „Kartą sapnavau, kad grupė „Broliai Aliukai“ pradėjo groti techno. Buvo kraupu“.

Šeštadienio „KIWI Helovino“ didžėjų komanda taip pat rinko labiausiai Helovinui tinkantį muzikos videoklipą ir rinkosi, Albertas Hičkokas ar Styvenas Kingas yra tikrasis siaubo meistras. Geriausiu muzikiniu Helovino vaizdo klipu pagal didžėjų atsakymus buvo pripažintas „Michael Jackson - Thriler”, o tikruoju siaubo meistru tituluotas S.Kingas.

„Kiwi“ klubo vakarėliui suburti didžėjai garantavo, kad uostamiestyje nebus tamsesnio Helovino už „Kivi Heloviną”.

Naktis pas Adamskų šeimynėlę

Uostamiesčio muzikos klubas „Roxy“ Helovino naktį pavirs Adamskų greitosios plastinės chirurgijos centru.

„Roxy” entuziastai irgi nusprendė šią siaubingiausią metų naktį paminėti ne, kaip įprasta matyti kino filmuose, su šūkiu: „Triukas ar saldainis?” belaukiant prie savo durų persirengėlių, bet išnuomojant“ klubą „Mirtišės Adamsk plastinės chirurgijos klinikai“.

Kasmet šiame klube apsistojantys Adamskai į stilingus Helovino vakarėlius visus viliodavo prisikėlusių muzikos žvaigždžių pasirodymais, įvairias chemines reakcijas organizme sukeliančiais kokteiliais bei pragaro virtuvės užkandžiais. Tačiau šiemet garsioji šeima nusprendė dar dosniau pamaloninti visas pasiklydusias uostamiesčio sielas – šeštadienį jį sugrįš su profesionalių daktarų komanda. Linksmoji šeimynėlė užtikrino, kad surengs  ne tik dar vieną nepamirštamą muzikos ir skrandžio puotą, bet ir pasirūpins visapusiška vakaro svečių apžiūra, neskausmingomis procedūromis bei stulbinančiais rezultatais.

Į neatpažįstamai pakeistus "Roxy" klubo apartamentus kviečiami visi, nors kiek nepatenkinti savo išvaizda, ar tiesiog norintys ją šiek tiek pakeisti. Svečių reabilitacija pasirūpins Trečiadienė Adamsk, dėdė Pulinys, Svirdulys bei tik šiai nakčiai prisikelsiančios muzikos žvaigždės.

Klinika veiks tik vieną naktį, tad nusiteikusieji ypatingiems ir linksmiems pokyčiams registruotis gali jau dabar tel. 8 671 99998.

Fantastiškai pompastiškai stilingos Helovino nakties spalvos – daug baltos, raudona ir juoda, priminė „Roxy“ klubo šeimininkai.

Vaikams – Moliūgėlinės

„Pasislėpk už Moliūgėlinių kaukės, ateik pas mus ir pasidalyk savo rudeniškai heloviniškomis nuotaikomis“, – į nemokamą šventinį renginį kviečia Klaipėdos šeimos laisvalaikio centro „Garsų imperija“ afišos senamiestyje.

„Apsigaubkime artėjančia Vėlinių ramybe ir rimtimi. Ramybe, bet ne liūdesiu. Sužinokime, kokią reikšmę turi Visų Šventųjų diena Lietuvoje ir Helovinas kitose šalyse bei kokiomis tradicijomis pasipuošusios šios šventės. Uždegsime žvakutes – mažas savo širdelių liepsneles visiems išėjusiems ir esantiems su mumis, linkėdami jiems ramybės bei šviesos. Gaminsime savo kaukes, kursime savo burtažodžius ir tikrinsime, ar jie veikia“, – intrigavo „Garsų imperijos“ laisvalaikio ir renginių koordinatorė Rasa Lukošiūnaitė.

Vaikai su tėveliais ir seneliais „Garsų imperijos“ Moliūgėlinėse laukiami šeštadienį 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių