Quantcast

Klaipėdiečių „Plartformoje“– pasaulinė premjera ir seminaras kritikams

Šiemet jau septintą kartą Klaipėdoje rengiamas rugpjūčio 23–26 d. vyksiantis tarptautinis šiuolaikinių vaizduojamųjų ir atlikėjų menų festivalis „Plartforma”.

Keturios dienos – su šiuolaikiniais menais

Tai – daugiašalio kultūrinio bendradarbiavimo projektas, vienintelis tokio pobūdžio renginys ne tik Klaipėdoje, bet ir visame Vakarų Lietuvos regione.

2010 m. klaipėdiečių „Plartforma” tapo meno ir festivalių tinklo „DNA. Development of New Art”, vienijančio daugiausiai Centrinės Europos kūrėjus, nariu. O 2011 m. Klaipėdos miesto savivaldybės taryba ją įtraukė į miesto reprezentacinių festivalių sąrašą.

Šių metų „Plartforma” vyks ne įprastu rudens, bet vasaros metu – rugpjūčio 23–26 d. Anot festivalio organizatorės Klaipėdos menininkų grupės „Žuvies akis“ lyderės menotyrininkės Godos Giedraitytės, tai lėmė noras pabandyti kultūriniais projektais užpildyti pakankamai tylų rugpjūčio dangų.

Programa šiemet bus išties įvairi. Festivalis pasiūlys ir fizinio teatro (trupė „Wariot Ideal“  iš Čekijos pristatys industrinį trilerį „Platforma – pamirštas sektorius“), ir gatvės šokių (pamatysime Auksiniam scenos kryžiui nominuotą L.Žakevičiaus ir A.Gudaitės spektaklį „Feel Link”), ir muzikos (naujausią savo programą pristatys muzikinis projektas „Driezhas“), o kultūros archeologais vadinami Reda ir Arūnas Uogintai specialiai festivaliui ruošia performansą „Žymėjimas”. Įdomu, kad net du projektai savo scenografijai naudoja medines paletes – platformas, tai puikiai atliepia ir paties festivalio koncepciją. Šiaulių dramos teatras atveš klaipėdietės režisierės L.Vaskovos spektaklį „Valentinų diena” pagal I.Vyrypajevo pjesę, už kurį jaunoji kūrėja 2011 m. buvo apdovanota Auksiniu scenos kryžiumi. O šiemet Klaipėdos metų choreografe tituluota ir „Padėkos kauke“ apdovanota choreografė A.Šeiko pristatys šokio spektaklį „Aikštelėje laisvų vietų nėra“.

Tradiciškai festivalis neapsieis ir be jaunųjų kūrėjų pristatymo: žiūrovai galės pamatyti K.Novikovos ir M.Pažerecko spektaklius bei I.Kuznecovos šokio apie krepšinį premjerą

Tačiau programos „vinis“ – pasaulinė premjera – šokio teatro „Granhoj Dans“ (Danija) ir tinklo DNA jungtinis projektas – šiuolaikinio šokio spektaklis „Men & Mahler” (nuotraukoje – scena iš spektaklio). Jame šoka šokėjai iš Vengrijos, Lenkijos, Danijos, Didžiosios Britanijos, Slovakijos ir Lietuvos, kuriai atstovauja menininkų grupės „Žuvies akis“ narys P.Lisauskas. Pirmąsyk spektaklis auditorijai buvo parodytas birželį Liublijanoje (Slovėnija). Lietuvoje įvyks vos trečias šio projekto pristatymas pasaulyje.

Kūrybinis seminaras jauniesiems scenos menų kritikams

Kartu „Plartforma“ šiemet atvers naują festivalio edukacinis puslapį – rugpjūčio 24–26 d. bus surengtas scenos menų kritikos seminaras „Kritika@NaujosiosMedijos“ būsimiesiems profesionalams.

„Šiuolaikiniai scenos menai inovatyviomis ir neretai provokuojančiomis raiškos formomis meta iššūkius ne tik visuomenei, kurią tyrinėja, publikai, kuri vis dažniau bijo „nesuprasti“, ir kritikams, kuriems vis dažniau pritrūksta „įrankių“ šiuolaikinės scenos estetikos analizei. Vienu sprendimų galėtų tapti naujosios medijos. Internetas ir jame atsivėrusios naujos kritinės raiškos galimybės siūlo akademinių standartų neribojamas formas: tinklaraščius, trumpas žinutes socialiniuose tinkluose ar net videorecenzijas. Tačiau, kaip pritaikyti profesines kritikos žinias sparčiai besivystančioje elektroninėje erdvėje? Apie tai ir bus kalbama kūrybiniame seminare „Kritika@NaujosiosMedijos“. Seminare bus siekiama atverti naujas scenos menų suvokimo ir raiškos galimybes, bei kitokio matymo ir interpretavimo perspektyvas“, – teigė G.Giedraitytė.

Seminare kviečiami dalyvauti jauni, smalsūs ir naujoms patirtims atviri teatrologijos studentai bei pradedantieji scenos menų kritikai.

Seminarą ves ir su jo dalyviais diskutuos jaunosios kartos teatrologai, teatro tinklalapio Teatrometras.lt redaktoriai Goda Dapšytė, Sigita Ivaškaitė ir Andrius Jevsejevas. Seminaro metu taip pat vyks susitikimai su festivalyje „Plartforma“ dalyvausiančiais menininkais.

Dalyvių registracija į seminarą vyksta iki rugpjūčio 15 d., registracijos formų teirautis el. paštu dapsyte@zuviesakis.lt. Seminaro dalyviams iš kitų miestų festivalio „Plartforma“ rengėjai padengs kelionės, nakvynės ir maitinimo išlaidas bei padovanos kvietimus į festivalyje rodomus spektaklius. Dalyvių skaičius – ribotas.

Festivalį organizuoja menininkų grupė „Žuvies akis”, remia Klaipėdos miesto savivaldybė, Lietuvos kultūros rėmimo fondas ir ES programa „Kultūra“.

7-oji „Plartforma” vyks „Švyturio menų doke“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių