Quantcast

„Kino pavasaryje“ bus pristatyti užsienyje kuriančių lietuvių darbai

Tarptautiniame kino festivalyje „Kino pavasaris“ šiemet bus parodyta užsienio lietuvių kūryba.

Šių metų festivalio programoje - 37 lietuvių filmai, iš kurių 24 dar nė karto nerodyti šalies kino teatrų salėse. Organizatoriai praneša apie naują programą „Lietuviai svetur“, kurioje pristatomi lietuvių, kuriančių Estijoje, Didžiojoje Britanijoje, Gruzijoje, JAV, Latvijoje, Malaizijoje, Nyderlanduose, darbai.

„Bendroje lietuvių programoje žiūrovai galės išvysti geriausius praėjusių metų dokumentinius, vaidybinius ir trumpametražius filmus. Tad išlaikydami šią tradiciją pristatyti paskutiniais metais sukurtus lietuvių režisierių filmus, suteikiame žiūrovams galimybę pajausti, kaip keičiasi nacionalinis kinas, koks jis yra šiandien ir ką žada naujoji kino karta“, - sako festivalio lietuviškos programos koordinatorė Justė Zavišaitė.

Pirmą kartą kino teatrų ekranuose festivalio metu pasirodys 14 naujų filmų. Kaip ir kasmet, vienam iš lietuviškų darbų atiteks žiūrovų simpatijų prizas. Taip pat rengiamas studentiškas konkursas, kuris turėtų padrąsinti jaunuosius kino kūrėjus.

Dokumentinių filmų premjerose paliečiamos rimtos ir susimąstyti priversiančios temos. Mindaugo Urbonavičiaus „Begalinis koridorius“ lietuvių karo žurnalisto akimis pasakoja prieš 20 metų Pietų Kaukaze užvirusį tarptautinį konfliktą ir nekaltų žmonių žudynes. Debiutinis Lino Mikutos filmas „Dzūkijos jautis“ netradiciškai nušvies senojo lietuviško kaimo realijas. Inesa Kurklietytė "Gegučių vaikuose“ parodys, kaip motinos reaguoja į savo mažamečius paliktus ir pamirštus vaikus.

Tarp trumpametražių filmų -Akvilės Gelažiūtės „Geriausias skyriuj“, Domo Morkūno „Nesekasi“, Martyno Grašio „Einu gert“, Gabrielės Urbonaitės „Plaukikė“.

Dar viena naujiena „Lietuviškų filmų programoje“ šiemet - animacija. Festivalyje bus rodomi du trumpo metražo animaciniai filmai: Redos Bartkutės „Kaltė“ ir Ievos Miškinytės režisuota kelionė į žmonių ir daiktų pasaulį pavadinimu „Saga“.

Savo darbus pristatys ir studentai. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos kino studentų kursinis darbas „Avarija“ pasakoja penkias skirtingas, bet kartu ir pabai panašias istorijas, kurias jungs vienas kelias ir viena jame įvykusi avarija.

Roberto Neveckos „Bomba“ supažindins su nelabai maloniais paties režisieriaus prisiminimais iš vaikystės, o Gintarės Rakickaitės trumpametražė juosta „Tuk tuk“ nukels į stebuklingą pasaulį primenančią laikrodžių taisyklą.

Programoje „Lietuviai svetur“ - 11 naujausių užsienyje kuriančių lietuvių darbų, tarp jų - režisierės Lauros Kazbaraitės filmas „Megillah“.

Daugiausiai filmų į „Kino pavasarį“ atkeliaus iš JAV. Jono Meko duktė Oona Mekas pristatys savo vaidybinį trumpametražį filmą „Miegantis vyras“, kuriame ji atlieka ir pagrindinį Juditos vaidmenį.

Po sėkmingų gastrolių užsienyje į Lietuvą taip pat atvyks ir Marius Markevičius. Festivalis suteiks dar vieną galimybę didžiajame ekrane išvysti filmą „Kita svajonių komanda“.

„Kino pavasaryje“ žiūrovai galės susipažinti su tautiečių problemomis Amerikoje: jos bus nagrinėjamos Tomo Vengrio filme „Kalifornija“ bei Manto Valantiejaus prodiusuotame filme „Solidarumas“.


Šiame straipsnyje: Kino pavasariskinasfilmai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių