Quantcast

Išleisti Lenkijos vadovo močiutės atsiminimai apie gyvenimą Žemaitijoj

Lietuviškai išleista Lenkijos prezidento močiutės Magdalenos Komorowskos z Nalęcz-Gorskich (Magdalenos Komorovskos Naleš-Gorkich) atsiminimų knyga apie Žemaitiją.

Knygoje „Sugrįžimas į Žemaitiją“ pasakojama apie jau nebeegzistuojantį pasaulį - apie M.Komorowskos vaikystę ir ankstyvą jaunystę XX amžiaus pradžioje Žemaitijoje, Šaukėnų ir Džiuginėnų dvareliuose.

„Tai šiltas ir įdomus pasakojimas apie XX amžiaus pradžios lenkiškų dvarų Lietuvoje buitį ir būtį: apie vakarus po liepomis ir namų koncertus, iškylas ant Šatrijos kalno, Kūčių, Kalėdų ir Velykų šventes, apie vaikų žaidimus, dvarininkų dėvėtus drabužius, papročius ir įpročius, apie tarnų ir ponų pasaulius. Visa tai matoma tiek anuometinio vaiko ir jau subrendusio žmogaus akimis“, - tvirtina knygos leidėjai.

Iš lenkų kalbos memuarus išvertė Kazys Uscila.

M.Komorowska z Nalęcz-Gorskich (1900–1989) – lenkų bajoraitė, vaikystę ir jaunystę praleidusi Žemaitijoje, vėliau Peterburge ir Vilniuje. Po Antrojo pasaulinio karo Komorowskių šeima buvo perkelta į Lenkiją, kur iki savo mirties ir gyveno autorė.

M.Komorowska turėjo dešimt anūkų, vienas jų – dabartinis Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis (Bronislavas Komorovskis) .



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių