Quantcast

Į Klaipėdos kraštą po 74 metų sugrįš almanachas „Kovos keliais“

Minint Klaipėdos krašto dieną, uostamiestyje, Šilutėje ir Bitėnuose visuomenei bus pristatytas istorinio almanacho „Kovos keliais“ antrasis leidimas.

1938-aisiais, minint 15-ąsias Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos metines, buvo išleistas almanachas „Kovos keliais“, kurį sudarė Klaipėdos krašto visuomenės ir politikos veikėjas Jonas Vanagaitis. Leidinyje buvo išspausdinta apie 80 straipsnių apie Mažosios (prūsų) Lietuvos istoriją nuo XVI a., o daugiausia dėmesio skirta 1923 m. sausio įvykiams Klaipėdos krašte. Nors almanachas buvo romantinės istorijos kūrinys, tačiau iki šiol jis kaip šaltinis lieka svarbus Klaipėdos krašto istorijos ir kultūros pažinimui.

Po 74 metų jis sugrįžta pas skaitytoją: minint Klaipėdos krašto dieną, antrasis šio almanacho leidimas bus pristatytas Klaipėdos miesto ir krašto visuomenei.

Šeštadienį 14 val. – almanacho sutiktuvės Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje Klaipėdoje (Didžioji Vandens g. 2). Renginio metu bus rodomas 1923 m. dokumentinis filmas-kronika „Klaipėdos atvadavimas“, koncertuos Pagėgių savivaldybės kultūros centro vyresnio amžiaus žmonių šokių kolektyvas „Marguva“, veiks paroda „Mažoji Lietuva meno kūriniuose“.

Pirmadienį 12.30 val. almanachas „Kovos keliais“ bus pristatytas Kultūros ir pramogų centre Šilutėje.

Tą pačią dieną 16.30 val. bus uždegtos atminimo žvakutės ant J.Vanagaičio ir kitų Klaipėdos krašto visuomenės veikėjų kapų Bitėnų kapinaitėse, o 17 val. įvyks almanacho pristatymas Martyno Jankaus muziejuje Bitėnuose (Pagėgių savivaldybė).

Į almanacho „Kovos keliais“ pristatymus atvyks antrojo leidimo iniciatoriai ir fundatoriai J.Vanagaičio vaikaičiai Romas Šležas ir Marytė Kavaliauskaitė-Merphy iš JAV. Renginiuose taip pat dalyvaus įžanginių straipsnių antrajam leidimui autoriai Klaipėdos universiteto istorikai dr. Silva Pocytė ir prof. Vygantas Vareikis, Pagėgių kultūros cento direktorė Svetlana Jašinskienė.

Renginius organizuoja Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas, Pagėgių savivaldybės kultūros centras ir Martyno Jankaus muziejus, Mažosios Lietuvos istorijos muziejus Klaipėdoje.

Dalyvavimas renginiuose nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hm

Hm portretas
Filma-kronika reikejo pavadinti ne "Klaipedos atvadavimas", o "Memelburgo okupacijos pradzia"..

pimam komentarui

pimam komentarui portretas
Arba Lietuvos istorinių žemių atgavimas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių