Quantcast

Gargždų muzikos festivalis – virtuoziškas, aistringas, intriguojantis

Į Klaipėdos rajoną jau aštuntąjį balandį atkeliavo Gargždų muzikos festivalis, anksčiau vadintas „Pavasario gaida“. Nors šiemet festivalis pakrikštytas nauju vardu, tačiau pavasarinio šėlsmo ir romantiško skambesio jis neprarado. Subrendęs, atsinaujinęs ir pasirengęs stebinti Gargždų muzikos festivalis startavo balandžio 3-iąją, publiką kviesdamas į net 18 įsimintinų bei itin profesionalių koncertų. Festivalio finalas – gegužės 15-ąją. Pristatome pirmuosius jo renginius.

Atidaryme – modernaus šokio spektaklis

Šiemet Gargždų muzikos festivalis startavo kiek neįprastai – profesionalaus šokio teatras „Aura“ trečiadienio vakarą jame parodė šokio spektaklį „Apie mus“.

„Šiame pasirodyme nėra veikėjų, šokėjų užduotis – būti pačiu savimi. Geriausias laikas – čia ir dabar. Todėl, kad tai pirmas spektaklis apie mus. Mūsų pasakojimai atsiranda iš tarpusavio buvimo, bendrumo ir skirties. Kartais sparčiai besisukančiame pasaulyje reikia išlaikyti pusiausvyrą, paremti/atsiremti vienas į kitą. Svarbiausia – ne tai, kaip judi, bet kas tave pastūmėja judesiui, kas sujudina ir sujaudina“, – taip savo spektaklį pristatė šokio teatras „Aura“.

Šokio spektaklį „Apie mus“ pastatė  2011 m. pradžioje į Kauno šokio teatrą „Aura“ atvykusi Lenkijos choreografė Anna Maria Krysiak –  Valstybinės Poznanės baleto mokyklos absolventė, šokusi Varšuvos Didžiajame operos ir baleto teatre, vėliau – choreografo Jaceko Łumińskio vadovaujamame Silezijos šokio teatre Bytome.

„Kai važiavau čia, vežiausi visai kitą istoriją, tačiau atvykusi labai greitai supratau, kad čia ji netinka. Mano pagrindinis įkvėpimo šaltinis yra žmonės, tad „Auros“ šokėjai viską pakeitė,“ – teigė A.M.Krysiak.

Gargždų muzikos festivalio atidarymas įvyko balandžio 3 d. 18 val. Gargždų kultūros centre, kurio salė buvo sausakimša publikos. Tai patvirtino festivalio meno vadovės Šarūnės Petruškevičienės žodžius, kad daug gerbėjų šiuolaikinis šokis turi ir Klaipėdos rajone. Jiems buvo tikra šventė.

Charizmatiška trijulė iš Londono

Balandžio 4 d., ketvirtadienį, 18 val. Gargždų muzikos festivalyje – instrumentinio ansamblio „Orphic trio“ koncertas. Gros Orpheus Papafilippou – smuikas, Andrea Mundy – violončelė, Rimantas Vingras – fortepijonas. „Orphic trio“ platus repertuaras varijuoja nuo klasikinių, romantinių iki šiuolaikinių kompozitorių kūrinių. Jų pasirodymai stebina, vilioja, įtraukia. Atlikėjai klausytojus sužavi dinamiškumu bei profesionalumu, o galiausiai pakeri nuoširdžiu lyriškumu. Mat tokie jie yra – kitoniški, įdomūs, aistringi.

Iš Graikijos kilusio O.Papafilippou koncertų spektras labai platus: jis mėgaujasi solisto karjera, taip pat groja kamerinę muziką. Orpheus studijavo Karališkoje muzikos akademijoje Londone, koncertavo Didžiojoje Britanijoje, Kinijoje, Korėjoje, Australijoje, Slovakijoje, Graikijoje ir Ispanijoje. Neseniai jis grojo Karalienės deimantinio jubiliejaus šventėje. Būdamas aistringas pasaulio muzikos tyrintojas, šis smuikininkas atlieka graikų, hebrajų, persų, čigonų muziką.

R.Vingras mokėsi M.K.Čiurlionio menų mokykloje Vilniuje, vėliau tęsė studijas Maskvos konservatorijoje bei Sinsinačio universitete Jungtinėse Amerikos Valstijose. Rimantas koncertavo Rusijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Didžiojoje Britanijoje, JAV bei Lietuvoje. Kaip solistas muzikavo su London Mozart Players orkestru bei Lietuvos muzikos akademijos kameriniu orkestru. Jis bendradarbiavo su violončelininku dr. Davidu Low, smuikininke Edita Orlinyte, sopranu Audrey Luna bei akordeonistu Martynu Levickiu.

Naujojoje Zelandijoje gimusi A.Mundy mokėsi Ouklando universitete, kuriame dvejus metus iš eilės pelnė menų ir kultūros apdovanojimą už nuopelnus ir pasiekimus muzikos srityje. Vėliau ji įgijo magistro laipsnį Royal Northern College of Music Mančesteryje. Andrea groja išskirtiniu instrumentu – tai 1739-aisiais Noelio Sweetmano sukurtos Montagnana „Miegančiosios gražuolės“ violončelės kopija.

Liesis ispaniškos aistros

Gargždų muzikos festivalis aplankys ir Veiviržėnų kultūros centrą – balandžio 5 d., penktadienį, 19 val. ten skambės ispanišku temperamentu dvelkiantis „Pasodoblis mecosopranui ir gitarai“. Koncertuos Rita Novikatė – mecosopranas ir Sergejus Krinicinas –gitara. Atlikėjus vienija aistra temperamentingai ispaniškai muzikai: „Mums tai – gyvybinės energijos ir meilės muzika, skambanti širdies ritmu ir masinanti žmogaus sielą šokti bei juoktis“, – sakė jie.

R.Novikaitė sukūrė nemažai vaidmenų Austrijos, Italijos ir Anglijos teatruose, jos repertuare – Liedžanro dainos, kamerinė muzika, oratorijų bei kantatų partijos. Solistė dėsto Praynerio muzikos ir scenos menų konservatorijoje Vienoje.

S.Krinicinas yra Lietuvos klasikinės gitaros festivalių bei konkursų laureatas, Baltijos gitarų kvarteto solistas. Muzikantas įkūrė gitaros klasę Kauno J.Naujalio muzikos gimnazijoje, dėsto Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijoje. Gitaristas yra grojęs su Lietuvos kameriniu, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, Kauno kameriniu, Kauno simfoniniu, Klaipėdos kameriniu, Rygos jaunimo, Šv. Kristoforo orkestrais. Neretai šį muzikantą galima pamatyti vienoje scenoje su žymia dainininke Judita Leitaite, su kuria jis išleido rusų romansų kompaktinę plokštelę.

Nestigs romantikos

Po savaitės, balandžio 10 d., trečiadienį, 19 val. festivalis atkeliaus ir į Vėžaičių kultūros centrą. Jaunas bei talentingas operos solistas, tarptautinio F.Šaliapino konkurso „Balsai virš Plioso“ laureatas Eugenijus Chrebtovas, daugiau žinomas kaip „Triumfo arkos“ dalyvis bei popklasikos grupės „el Fuego“ solistas, su Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu Čiurlionio kvartetu (M.Raškovskio nuotraukoje) klausytojus pakvies į klasikinių romansų vakarą „Amžinai tavo“. Skambės M.Glinkos, P.Čaikovskio, A.Rubinsteino, S.Rahmaninovo, M.Musorgskio, A.Borodino kūriniai. 

1968 m. susibūrusio Čiurlionio kvarteto veikla pastaraisiais metais ypač intensyvi. Šį ansamblį retokai girdime Lietuvoje, bet dažnai mus pasiekia puikūs atsiliepimai apie jo koncertus užsienyje. Pastaraisiais metais kvartetas dalyvavo tarptautiniuose festivaliuose Vokietijoje, Rusijoje, Belgijoje, sėkmingai koncertavo Japonijoje, Kinijoje, ne kartą – Vokietijoje. Visur Čiurlionio kvartetas skleidžia muzikavimo grožį, kultūrą bei kokybę.

Staigmena – susitikimas su V.Noreika

Dar viena festivalio staigmena – susitikimas su Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu solistu Virgilijumi Noreika bei filmo „Veidas už balso – Virgilijus Kęstutis Noreika“ premjera, kuri vyks balandžio 11 d.. ketvirtadienį, 18 val. Gargždų kultūros centre. Taip pat dalyvaus filmo prodiuserė pianistė Birutė Asevičiūtė ir režisierė Virginija Vareikytė.

V.Noreika jau penktą dešimtmetį užima pirmaujančią poziciją lietuvių operinėje muzikoje kaip unikalaus, nepaprasto grožio tembro tenoras. Solistas pasižymi artistiniu temperamentu, raiškia, prasminga vaidyba, giliu muzikos pajautimu. V.Noreika yra dainavęs daugelyje pasaulio teatrų scenų: Maskvos didžiajame teatre, Berlyno valstybės operoje, Paryžiaus „Grand Opera“, Buenos Airių „Teatro Colon“, Stokholmo, Sofijos, Belgrado, Rygos, Čikagos lietuvių operose ir kitose scenose. Dainininkas sukūrė daugiau kaip 50 vaidmenų. Be vaidmenų lietuvių kompozitorių operose, atliko pagrindines partijas ir žymiausių kompozitorių operose: Don Jose (G.Bizet „Carmen“), Werther (J.Massenet „Werther“), Edgardo, Nemorino (G.Donizetti „Lucia di Lammermoor“, „Meilės eleksyras“) ir kt.

Prof. V.Noreika 1960 m. ir 1970 m. apdovanotas valstybinėmis premijomis, 1995 m. – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino IV laipsnio ordinu. 2007 m. maestro pagerbtas Nacionaline kultūros pažangos premija, 2010 m. jam skirta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija  už aukščiausią vokalinį meistriškumą ir neblėstantį talentą.

Susitikimas su maestro V.Noreika Gargžduose žada baigtis ne tik filmo apie jį pristatymu, bet ir gyvos muzikos koncertu.

...Ir tai bus tik trečdalis kelio, į kurį su ištikima savo publika susiruošė šiemetis Gargždų muzikos festivalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių