Quantcast

Fleitininkui A. Armonui sukanka 90 metų

90 metų jubiliejų švenčia fleitininkas Augustinas Armonas, vyriausiasis iš Armonų muzikinės dinastijos.

Prieš 90 metų Biržų apskrityje gimęs Augustinas Armonas buvo jauniausias gausioje Armonų šeimoje – aštuntas vaikas. Muzika šeimoje, pasak A. Armono, užkrėtė vyriausias brolis, violončelininkas Petras, penkiolika metų vyresnis, jis jaunėlį mokė groti violončele.

Petras Armonas ir buvo Armonų muzikinės dinastijos pradininkas. Nors A. Armoną muzikos mokė brolis, muzikantas sako, kad ir tėvai buvę labai muzikalūs.

„Nuo tėvų prasidėjo – tėvas grojo armonika, mama buvo geriausia kaimo dainininkė, jie eidavo per vakarėlius, vestuves, dainuodavo. Vyriausias brolis Klaipėdoj pradėjo mokintis groti violončele, ir po to sekė: vienas – dainavimą, kita – fagotu, trečias – violončele, sūnus – violončele, anūkas – violončele, dukra – smuiku, na, ir paskutinis – fleita“, – prisimena A. Armonas.

A. Armonas pasakoja, kad jis, kaip ir vyriausias brolis, pradėjo groti violončele, tačiau vėliau pasirinko fleitą.

„Buvo tokia problema – pas mane buvo labai silpnas regėjimas. Aš pradėjau violončele groti. Brolis mane mokino ir sakė: kaip tu grosi orkestre, nematysi gaidų, o fleita grodamas galėsi pultą prisitraukti ir groti. Štai tokia problema, reikėjo pakeisti specialybę“, – sako A. Armonas.

1950-aisiais baigęs tuometę Lietuvos konservatoriją A. Armonas buvo Lietuvos radijo komiteto simfoninio orkestro koncertmeisteriu, grojo Lietuvos filharmonijos simfoniniame orkestre ir pučiamųjų kvintete, dėstė konservatorijoje, J. Tallat-Kelpšos muzikos mokykloje. Tarp garsiausių jo mokinių – Algirdas Vizgirda, Laima Šulskutė. Paskutinį kartą fleitą rankose A. Armonas laikė prieš kelis dešimtmečius: „1975 metais po ligos padėjau fleitą ilgam ilgam poilsiui“.

A. Armono vaikai iš pirmosios santuokos su smuikininke Emilija Pilotaitė taip pat pasirinko muzikų kelią. Abu šiandien garsūs stygininkai – smuikininkė Ingrida Armonaitė ir violončelininkas Rimantas Armonas.

Jauniausias dinastijoje 40-metis anūkas Edvardas Armonas – violenčelininkas gyvenantis Vokietijoje.

„Dukra buvo pradėjusi groti fleita, aš pažiūrėjau, pažiūrėjau ir sakau: ai, geriau negrok. Mama smuikininkė buvo, tai ji [dukra] perėjo groti smuiku“, – pasakoja A. Armonas.

A. Armono antroji žmona buvo taip pat iš garsios muzikų giminės – pirmoji Lietuvoje moteris dirigentė Margarita Dvarionaitė. Su prieš kelerius metus mirusia dirigente A. Armonas pragyveno beveik 4 dešimtmečius. Muzikantai ne tik gyveno drauge, bet ir koncertavo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių