Quantcast

Festivalis „Tindirindis“ primins apie lietuviškas animacijos ištakas

 

Visą šią bei kitą savaitę Vilniuje įsikursiantis 10-asis animacinių filmų festivalis „Tindirindis“ pateiks per 550 kūrinių iš 61 pasaulio šalies. O jų žanrai – įvairiausi: nuo programų vaikams, iki politikos, erotikos ar net siaubo.

Šiemet animacija, anot jį organizuojančio animatoriaus Valento Aškinio, švenčia net tris jubiliejus: festivalis „Tindirindis“ pasitinka 10-ąjį gimtadienį, rusų animacija – 100-ąjį, o pasaulinė animacija – 120 metų.

„Rusų animacijos jubiliejui parodysime programą, t.y. atrinktą rusų animacinių filmų šimtuką. Galima bus pamatyti net ir patį pirmąjį Rusijoje 1912-aisiais sukurtą Vladislavo Starevičiaus filmą „Gražioji Lukanidė“, kuriame – autentiškas V.Starevičiaus tekstas, lydėdavęs tuometinius animacinius filmus“, - sakė festivalio organizatorius.

Beje, lietuviai turėtų žinoti, jog animacijos pradžia siejama ir su mūsų šalimi –V.Starevičius pradėjo kurti ne kur kitur, o Kaune ir tik vėliau persikėlė į Maskvą.

Simboliška, jog festivalis vyks būtent spalio pabaigoje, nes pasaulinės animacijos pradžia, anot V.Aiškinio, ir laikoma 1892 spalio 28 diena, kuomet Paryžiuje, Grévino muziejuje dailininkas Émile‘is Reynaud parodė pirmąjį oficialų animacinio filmo „Vargšas Pjero“ seansą.

„Šiam jubiliejui bus specialiai parengta programa, kurioje bus rodoma muziejuje nufilmuota medžiaga – joje muziejaus direktorius demonstruos rekonstruotą šį filmą. Bus parodyti ir pirmieji filmai, kurie parodo pirmuosius šio žanro žingsnius“, - festivalio „perliukus“ pristatė V.Aškinis.

Bus demonstruojama ir lietuvių animatorių retrospektyva - Zenono Tarakevičiaus „Vilkas ir Siuvėja“, Juozo Sakalausko animaciniai filmai. Konkursinėje programoje – apie 30 lietuviškų filmų, iš kurių dauguma – animacijos studijas pasirinkusių jaunųjų menininkų darbai. Taip pat bus pristatyti net 3 debiutiniai itin perspektyvių jaunų animatorių filmai – Urtės Budinaitės „Nepriklausomybės diena“, Vitos Lažinskaitės „3-2-0“, Ievos Miškinytės „Saga“. Žiūrovai galės išvysti ir jaau patyrusių profesionalų – paties V.Aškinio ir Jūratės Leikaitės-Aškinienės, Nijolės Valadkevičiūtės, Iljos Bereznicko filmus.

Gausi ir trumpametražių filmų programa, apimanti ir visos Europos, ir net egzotiškų šalių – Irano, Kazachstano, Ekvadoro, Šri Lankos - kūrėjus.

Speciali programa vaikams leis mėgautis lietuviškai įgarsintais filmais. Studentiškų filmų programa šiemet - taip pat gausiausia.

„Iš trumpametražių filmų, vienas įspūdingiausių – „Tramvajus“. Čekų režisierė Michaela Pavlatova čia sujungia ir erotines fantazijas, ir nuostabią, ritmingą muziką, puikų montažą. Išskirčiau Francko Diono „Edmondas tampa asiliuku“, Emmos de Swaef, Marco J.Roelso filmą „O, Vili“, - rekomendavo V.Aškinis.

Žiūrovų taip pat laukia ir gausios filmų suaugusiems, siaubo, eksperimentinių, trumpametražių animacinių, humoristinių filmų programos.

„Mes akcentuojame, jog šis renginys – nekomercinės animacijos festivalis, kuris vysto kūrybiškumą, žiūrovų kūrybinę dvasią. Didesnė dalis filmų skirti ne vaikams, jie sugrupuoti į kategorijas pagal temas, kad kiekvienas galėtų atsirinkti, kas jam įdomu“, - pasakojo „Tindirindžio“ sumanytojas.

Beje, festivalio žiūri komisija išrinks "Kiečiausius riešutėlius" - brandžiausieji ir kūrybiškiausieji animaciniai filmai bus apdovanoti stiklo riešuto prizu, kuris simbolizuoja skaidrią menininkų sielą, kalba apie glūdinčią paslaptį kiekvieno jų viduje. Taip pat bus tradiciškai teikiamas ANOBA prizas, skirtas paskatinti Šiaurės ir Baltijos animacinių filmų kūrėjus ir atkreipti į juos dėmesį tarptautiniuose renginiuose.

Festivalis vyks:

Vilniuje: spalio 22 - lapkričio 4 d. , Kino teatruose „Pasaka“, Šv. Ignoto g. 4/3 ir „Skalvija“, A. Goštauto g. 2/15.

Kaune: spalio 29 - lapkričio 4 d., Kino teatre „Romuva“ (Laisvės al. 54).

Šiauliuose: lapkričio 20 - 25 d., Ch. Frenkelio viloje, Vilniaus g. 74.

Klaipėdoje: lapkričio 22 - 25 d., „Menų valgykloje“, Daržų g. 18.

Panevėžyje: lapkričio 23 - 29 d., Kultūros centre „Garsas“, Respublikos g. 40.

Raseiniuose: gruodžio 6 d., Kultūros ir pramogų centre Vytauto Didžiojo g. 10.

Jurbarke: gruodžio 10 d., Kultūros centre, Dariaus ir Girėno g. 94.

Nidoje: gruodžio 8, 15, 29 d., Kultūros ir turizmo informacijos centre „Agila“ (Taikos g. 4).

 

vdiena2012aasdasdasdasdas



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių