Quantcast

Biblioteką bendruomenė atkūrė savo jėgomis

Kelmės rajone, Budraičių kaime, vietos bendruomenės lėšomis įkurta biblioteka. Lėšų jai išlaikyti žmonės uždirba įmonėje, kurią įsteigė remiami ES.

Biblioteka Budraičių kaime uždaryta bemaž prieš 20 metų. Šiemet žmonės ją nusprendė atkurti – patys susiremontavo patalpas, susinešė knygų.

Pagal sudarytą grafiką budi – kūrena židinį, verda arbatą, išduoda knygas, surašo į eilę norinčius vakarais su užsienin išvykusiais vaikais pabendrauti internetu.

„Įsirengėme internetą, yra du kompiuteriai. Vaikai tuo pačiu gali ir kompiuteriu naudotis, ir knygomis. Po to atidarėme bibliotekėlę. Atsiliepė net užsienio lietuviai, knygų padovanojo“, – teigė Budraičių bendruomenės pirmininkė Virginija Umantienė.

„Čia yra baras netoli, kur susirenka žmonės praleisti laisvo laiko. Mūsų mintis buvo tokia – konkuruoti su baru, kad ateitų žmonės prie šachmatų, prie šaški, prie knygų. Sekasi, reik pasakyti, sunkokai su baru konkuruoti, nes ten daugiau susirenka, bet, atrodo, su laiku ir čia susirinks“, – viliasi Budraičių bendruomenės seniūnas Benediktas Andrulis.

Lėšų bibliotekai išlaikyti kaimo žmonės uždirba nedidelėje įmonėje, kurią prieš ketverius metus įsteigė remiami Europos Sąjungos finansuojamų programų. Čia Budraičių kaimo žmonės perdirba aplinkinių ūkininkų užaugintus ekologiškus vaisius ir daržoves. Įmonėje darbuojasi keli bendruomenės nariai, o pagamintą produkciją veža parduoti į didžiuosius šalies miestus.

„Kai išmokame atlyginimus, atsiskaitome su „Sodra“, su Mokesčių inspekcija, lieka truputėlis, tikrai nedaug, bet lieka. Tada užsisakome laikraščius, žurnalus. Štai bibliotekėlę ir skaityklą šitą taip pat įrengėme už bendruomenės įmonės lėšas. Paremiame ir kelionę kokią pažintinę jaunimo“, – teigė Budraičių bendruomenės narė Virginija Žurbenkienė.

Per 10 metų bendruomenė laimėjo daugiau nei tris dešimtis Europos Sąjungos, Jungtinių Tautų ir mūsų šalies Vyriausybės finansuojamų projektų konkursų. Projektų vertė – apie pusė milijono litų. Budraičių bendruomenė pripažinta veikliausia šalies bendruomene.


Šiame straipsnyje: bibliotekaknygosliteratūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių