Quantcast

Aukcione Paryžiuje siūlytas suklastotas M.K.Čiurlionio paveikslas

Šią savaitę paaiškėjo, kad solidžių Paryžiaus aukciono namų „Artcurial“ parduodamas Mikalojaus Konstantino Čiurlionio paveikslas „Paukštis ir vaikas“ – ne originalas, o klastotė, rašo „Lietuvos rytas“.

Pasak Meno rinkos agentūros direktorės Simonos Makselienės, didžiausią įtarimą dėl paveikslo autentiškumo sukėlė jo dešiniajame apatiniame kampe esantis dailininko parašas. Mat M.K.Čiurlionis beveik niekada nepasirašinėjo savo kūrinių.

M.K.Čiurlionio muziejaus direktoriaus Osvaldo Daugelio prašymu, aukcionui „Artcurial“ pateiktą kūrinį apžiūrėjo ir vienas geriausių M.K.Čiurlionio kūrybos specialistų už Lietuvos ribų – prancūzų meno istorikas ir kuratorius Serge’as Fauchereau. Pasak O.Daugelio, jis įsitikino, kad tai – ne originalas, o tik improvizacija žinomo paveikslo tema.

„Darbo autentiškumą turėjęs patvirtinti M.K.Čiurlionio parašas aiškiai nukopijuotas nuo kokio nors albumo viršelio. Menininkas nepasirašydavo savo darbų, tik “Jūros sonatoje„ įkomponavo tris raides MKČ. Tai puikiai žinojo ir S.Fauchereau, kuris man paskambinęs sakė, kad po jo pašnekesio su aukciono rengėjais klastotė nebebus parduodama“, – meninio detektyvo peripetijas atskleidė O.Daugelis.

Paryžiaus aukcionui pateiktos neva M.K.Čiurlionio pastelės „Paukštis ir vaikas“ laukiama kaina buvo nurodyta nuo 8 iki 10 tūkst. eurų (27 tūkst. 600–34 tūkst. 500 litų). Jei tai būtų buvęs originalas, kaina būtų galėjusi pakilti net kelis kartus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

džiaukitės

džiaukitės portretas
čia dar daugiau reklamos nei pastelė ant trūnijančio popieriuko............štai taip ir išgarsėsim eurosojuze ligonius per filtrą sijodami ..........kaip Marsę vandens atradę

be

be portretas
komentarų..........vertybė Daugeliui o kitiems popieriukas badmečiu cigaretėms vynioti.......... kaip ir Kumrano pergamentai išganytojo paieškoms.........gerai kad dar ubagų netikriems centams atsijoti atsirado........
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių