Quantcast

Apie plakato meną ir Kristianiją – Palangos „Ramybės“ galerijoje

Penktadienį meno gerbėjus pajūryje buria Palangoje atidaroma plakato meno paroda „Kristianija mene“.

Daugelis atvykėlių yra girdėję apie Kopenhagos hipių koloniją, bet, anot parodos rengėjų, kūrybinė Kristianijos dvasia, jos ilgametis gyvastingumas menkai tepažįstamas ir per menkai vertinamas, laikantis išankstinių nuostatų. Kristianija seniai garsėja kaip savita Danijos alternatyviosios kultūros istorijos dalis. Tai pavyzdys, kaip chaotiškai tvarkoma urbanistinė valda virsta kultūrine terpe, paklūstančia vaizduotei ir nežabotiems kūrybiškumo proveržiams, bendriems sprendimams, sietiniems su neeilinėmis asmenybėmis, kultūrinėmis manifestacijomis, gilia savistaba bei humoru, žaidybiniais elementais, provokacijomis ir daug kuo kitu.

Prabėgo jau 40 metų nuo tada, kai vietiniai Kopenhagos gyventojai, hipiai bei meniškos sielos svajotojai, išgriovę tvorą užėmė apleistą karinę bazę centrinėje Danijos sostinės dalyje, įkurdami joje laisvąjį Kristianijos miestą. Keturis dešimtmečius čia buvo eksperimentuojama aplinkos bei socialinės ekologijos srityje, mokomasi iš klaidų, mylima ir stengiamasi suburti draugėn pačius įvairiausius žmones.

Dailė, tapyba, plakatas, skulptūra, taikomieji menai, gyvenimas, prisodrintas muzikos, teatro ir politinių vaidinimų – tai kolektyvi laisvojo Kristianijos miesto kraujotaka.

Buvo įprasta sakyti, kad Kristianija veikiau turės plakatą be renginio, nei renginį be plakato. Paroda „Kristianija mene“ yra duoklė 40-ąjį gimtadienį švenčiančio „laisvojo miesto“ kūrybinei dvasiai.

Ši paroda surinkta iš Istorinio Kristianijos archyvo, kurio visą kolekciją galima rasti internete: www.christianiaarkiv.dk. Ekspozicijos Palangoje atidarymo metu bus demonstruojami vaizdo įrašai, išsamiau pristatantys Kristianijos gyvavimo laikmetį.

Paroda pristatoma bendradarbiaujant su Danijos kultūros institutu ir Vilniaus dailės akademijos Telšiu parodę sale.

Vernisažas – sausio 18 d. 18 val. „Ramybės“ galerijoje Palangoje, kur plakato meno paroda „Kristianija mene“ vyks iki vasario 15 d. Ją apžiūrėti bus galima nemokamai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių