Quantcast

13-oji Nacionalinė bibliotekų savaitė: nežinai – pėdink į biblioteką

13-oji Nacionalinė bibliotekų savaitė ragins bibliotekose lankytis vaikus ir jaunimą. Jiems ir uostamiesčio bibliotekos pasiūlys daugybę įvairiausių renginių.

Skaitymas – sėkmė ir džiaugsmas

Lietuvos bibliotekininkų draugija 2013 metų balandžio 23-iąją, Pasaulinę knygos ir autorių teisių dieną, jau 13-ąjį kartą skelbia Nacionalinės bibliotekų savaitės pradžią. Šiemečio renginio šūkis – „Nežinai? Pėdink į biblioteką!”.

Balandžio 23–29 dienomis vyksianti Nacionalinė bibliotekų savaitė skirta jauniesiems bibliotekų lankytojams – vaikams, paaugliams, jaunimui ir yra išskirtinė, nes bus vykdomas bendras Lietuvos bibliotekininkų draugijos ir LIONS klubų projektas „Skaitymas: sėkmė ir džiaugsmas“. Jo tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į vaikų, jaunimo neskaitymo socialinę problemą ir skatinti mokyklinio amžiaus vaikus bei jaunimą skaityti, eiti į bibliotekas, jose siekti žinių, mokytis ir bendrauti su bendraamžiais. Bibliotekose sukauptos knygos, elektroninių informacijos išteklių kolekcijos – tai kūrybinės laboratorijos originalioms mintims skleistis, įkvėpimo šaltinis idėjoms ir pamatas ateities sėkmei.

Bibliotekų savaitės renginius pradės jau tradiciniais tapę vidurdienio skaitymai. 2013 m. minime Prano Mašioto, vaikų rašytojo, pedagogo ir publicisto, 150-ąsias gimimo metines. Balandžio 23 d. 12 val. visose Lietuvos bibliotekose bus skaitomi šio rašytojo tekstai. Ne viena karta užaugo su P.Mašioto rašytomis ar verstomis knygomis, kurios mokė gerumo, buvo  pirmieji gamtos, istorijos ir geografijos žinių šaltiniai.

Balandžio 23–29 dienomis Lietuvos bibliotekos kvies į renginius, kurių tematika glaudžiausiai susijusi su šiuolaikinio jaunimo interesais, poreikiais, pomėgiais ir įpročiais. Jaunieji lankytojai bus kviečiami ne tik skaityti knygas bibliotekose, bet ir jas vertinti, iliustruoti, rašyti apie jas komentarus socialiniuose tinkluose. Galės kurti ir savo knygas, naudodami šiuolaikinių technologijų įrankius. Bibliotekos kvies į protų mūšius ar žinių dvikovas, o dalyviai  atsakymus galės rasti tik pasinaudoję bibliotekose esančiomis knygomis ar duomenų bazėmis. Gal visų atsakymų bibliotekose ir nėra. Bet čia yra žinių, kur tuos atsakymus rasti. Internetas yra gerai, biblioteka – geriau, tikina bibliotekininkai.

Lietuvos bibliotekininkų draugija, įkurta 1931 m., jungia maždaug 2500 narių. Pagrindinis jos tikslas – Lietuvos bibliotekų veiklos plėtra siekiant pagerinti visuomenės narių gyvenimo kokybę, jos socialinę, kultūrinę ir ekonominę raidą. Dinamiška aplinkos kaita įpareigoja bibliotekininkus nuolat diegti naujoves, ieškoti naujų lankytojų pritraukimo būdų, gerinti vartotojų aptarnavimą. Šiandien bibliotekos aktyviai prisideda įgyvendinant strateginius Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Europos Sąjungos tikslus, tokius kaip mokymasis visą gyvenimą, socialinės ir skaitmeninės atskirties mažinimas.

Jaunimą suburs diskusija

Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka kvies vaikus į garsinius, raiškiuosius pasakėlių skaitymus, popietę su režisūros studentais, informacinių gebėjimų pamokėles ir įvairias parodėles, jaunimą – padiskutuoti apie jam skirtą ateities biblioteką.

„Tikimės išsiaiškinti, kaip turėtų atrodyti jaunimo biblioteka, kad čia norėtųsi būti – mokytis, bendrauti, leisti laisvalaikį, kokios bibliotekos paslaugos galėtų padėti spręsti jaunimo problemas“, – patikslino Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Informacinių technologijų ir projektų valdymo skyriaus vedėja Jolita Baltrimienė.

Po diskusijos biblioteka visus pakvies į teorinį ir praktinį užsiėmimą, kurio metu bus galima ne tik pasigaminti smagų fotoaparatą iš degtukų dėžutės, bet ir išbandyti jį. Šias pinhole dirbtuves bibliotekos Meno skyriuje organizuos „Fotoklubas 50 mm”. Ten pat lankytojų lauks unikali kaligrafijos paroda iš Pietų Korėjos.

Be to, Klaipėdos miesto biblioteka visą savaitę virtualioje savo svetainėje www.biblioteka.lt jaunuosius lankytojus džiugins įvairiomis akcijomis ir viktorinomis, skatins domėtis knygomis, elektroninėmis bibliotekos paslaugomis ir kitais interneto šaltiniais. „Laukiame savo ištikimų ir naujų skaitytojų! Visos savaitės metu bibliotekoje kiekvieną džiugins saldžios mintys“, – žadėjo Klaipėdos miesto bibliotekos darbuotojai.

Su skaitytojais susitiks rašytojai

Klaipėdos apskrities viešoji I.Simonaitytės biblioteka savo bendruomenei taip pat siūlys akcijas, konkursus ir gausybę renginių.

Šiemet Nacionalinės bibliotekų savaitės išvakarėse visi dideli ir maži kviečiami į Tarmių metams skirtą folkloro vakarą, kurio metu skambės skirtingų Lietuvos etnografinių regionų šnektos, pasakos, dainos.

Savaitės metu Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus nariai pakvies skaitytojus į susitikimų ciklą „Iš pirmų lūpų“ – nuoširdžiam, neįpareigojančiam pokalbiui tarp bibliotekos lentynų. Su skaitytojais susitiks rašytojai Algis Kuklys, Elena Karnauskaitė, Nijolė Kepenienė ir Juozas Šikšnelis.

„Drąsus žodis“ – pirmasis ir kol kas vienintelis Europoje meninių filmų festivalis, kurio tikslas – įdomiai ir vaizdžiai byloti apie korupcijos problemą – jis balandžio 23-25 dienomis bibliotekoje pristatys nemokamas filmų peržiūras.

Taip pat skaitytojai bus kviečiami išbandyti elektroninių knygų galimybes, dalyvauti konkursuose, protų mūšyje, įvairiuose susitikimuose.

Nacionalinės bibliotekų savaitės uždarymo proga šokių ir laisvalaikio centras „Rueda“ jau penkti metai iš eilės kvies visus klaipėdiečius švęsti Šokio dieną bibliotekos Inkaro kiemelyje (nuotraukoje). Susirinkusieji turės galimybę pasimokyti šokti, pamatyti šou pasirodymus, pasisemti puikios nuotaikos ir išgirsti daug uždegančios muzikos.

13-osios Nacionalinės bibliotekų savaitės programa Klaipėdoje

Klaipėdos miesto savivaldybės viešojoje bibliotekoje

Balandžio 23 d.

P.Mašioto vidurdienio skaitymai vaikams, minint vaikų rašytojo, pedagogo ir publicisto 150-ąsias gimimo metines.

10 val. – „Kad greičiau augčiau“: garsiniai skaitymai su vaidybos elementais „Ruoniuko“ filiale (Kalnupės g.13).

10.30 val. – „Senio žvirblio pasakojimas“: pasakėlių skaitymai „Pelėdžiuko” filiale.

12 val. „Ir aš mažas buvau“: popietė su  Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Režisūros specialybės studentais (vad. L.Gasiūnienė) Vaikų skyriuje (Danės g.7); „Šaltinėlis“: garsiniai skaitymai ikimokyklinio amžiaus vaikams Pempininkų vaikų padalinyje (Taikos pr.79/81A); „Kad greičiau augčiau“: raiškiojo skaitymo popietė, dalyvaujant mokyklų-darželių „Inkarėlis“ ir „Saulutė“ moksleiviams „Kauno atžalyno“ filiale (Kauno g.49); „Senelio pasakos“: garsiniai skaitymai su Prano Mašioto progimnazijos 3 klasės moksleivias „Karlskronos“ filiale (Laukininkų g. 50).

Balandžio 25-oji – informacinių gebėjimų ugdymo diena

11 val. Vaikų skyriuje (Danės g.7) ir „Kauno atžalyno“ filiale (Kauno g.49), 12.30 val. „Pelėdžiuko“ filiale (Tilžės g.11), 13.30 val. Pempininkų vaikų padalinyje (Taikos pr.79/81A) – „Takeliu į biblioteką“: informacinių gebėjimų pamokėlės vaikams.

16 val. – „Biblioteka – ko>ne<medija?“: jaunimo diskusija apie ateities biblioteką Jaunimo skyriuje (Tilžės g.9).

18 val. – „Pinhole dirbtuvės“: teorinis ir praktinis užsiėmimas Meno skyriuje (J.Janonio g.9). Atsinešti: degtukų dėžutę, fotojuostą, žirkles, adatą, gabaliuką švitrinio popieriaus, juodos izoliacijos, gerą nuotaiką.

Balandžio 29 d.

11 val. – „Kad greičiau augčiau“: P.Mašioto tekstų skaitymai su vaidybos elementais „Ruoniuko“ filiale (Kalnupės g.13).

Akcijos

Visą savaitę virtualioje savo jaunus lankytojus džiuginsime įvairiomis akcijomis ir viktorinomis, skatinsime domėtis knygomis, elektroninėmis bibliotekos paslaugomis ir kitais interneto šaltiniais.

Balandžio 23–27 d. – „Atrask bibliotekos lobius“: virtuali viktorina-konkursas jaunimui bibliotekos svetainėje www.biblioteka.lt. Penkios dienos – penkios užduotys – penki teisingi atsakymai – ir gali laimėti!

Balandžio 23–27 d. – virtualios P.Mašioto knygučių dėlionės vaikams bibliotekos svetainėje www.biblioteka.lt. Sužinok, kokia knyga slepiasi ir kur jos ieškoti bibliotekoje – tavo viešos interneto prieigos laikas pailgės 15 min.

Parodos

Balandžio 22 d. 18 val. – keliaujančios Pietų Korėjos Cioge budizmo ordino Su Dok Sa šventyklos Pang Dziang Sol Cong Kun Sunim kaligrafijos parodos atidarymas Meno skyriuje (J Janonio g.9).. Parodą pristatys zen vienuolis Kęstutis Marčiulynas-Bo Haeng Sunimas.

Balandžio 24 d. 16 val. – Prano Mašioto progimnazijos ir „Žemynos“ gimnazijos  moksleivių (vad. Daiva Ložytė ir Giedrė Pulokienė) keramikos darbų parodos „Pasaka“  atidarymas „Pelėdžiuko“ filiale (Tilžės g.11).

Vaikų skyriuje (Danės g.7) – „Niekados nesenstančios knygos“, skirta P. Mašioto 150-osioms gimimo metinėms; Klaipėdos lopšelio-darželio „Čiauškutė“ vaikų piešinių paroda „Sekame pasaką; S.Dacho progimnazijos 2D klasės moksleivių piešinių paroda „Kilk, saulute“, skirta V. Mykolaičio-Putino 120-osioms gimimo metinėms.

„Ruoniuko“ filiale (Kalnupės g.13) – Klaipėdos bendrojo lavinimo mokyklų, neformaliojo ugdymo įstaigų mokinių kūrybinių darbų konkursas-paroda, skirta Žemės dienai „Žemė - mūsų maitintoja“ (org. Klaipėdos miesto moksleivių saviraiškos centras).

„Kauno atžalyno“ filiale (Kauno g.49) – P.Mašioto kūrybai skirta paroda „P.Mašiotas – vaikų literatūros tėvas“; Vaikų darbų paroda „Prano Mašioto pasakų šalyje“.

Klaipėdos apskrities viešojoje I.Simonaitytės bibliotekoje

(Herkaus Manto g. 25)

Balandžio 22 d.

18 val. – Nacionalinę bibliotekų savaitę pasitinkant. Folkloro vakaras „Genys margas, pasaulis dar margesnis“ Gerlacho palėpėje. Dalyvaus Priekulės kultūros centro ir Klaipėdos universiteto folkloro ansamblis „Auksodis“, Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijos moksleiviai.

Balandžio 23 d.

12–15 val. – Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės atidarymas. P.Mašioto skaitymai bibliotekos radijo stotyje I a. hole,

14 val. – valanda su rašytoju „Iš pirmų lūpų“: skaitytojus nuoširdžiam pokalbiui tarp bibliotekos lentynų Abonemento skyriuje kviečia rašytoja N.Kepenienė.

18 val. – meninių filmų festivalis „Drąsus žodis“: vakaro filmas „Žaidimas be taisyklių“ (2010) Gerlacho palėpėje.

Balandžio 24 d.

14 val. – valanda su rašytoju „Iš pirmų lūpų“: skaitytojus nuoširdžiam pokalbiui tarp bibliotekos lentynų kviečia rašytojai A.Kuklys (Abonemento skyriuje) ir N. Kepenienė (Vaikų literatūros poskyryje).

17 val. – parodos „Žmonės, palikę pėdsaką Klaipėdoje“ atidarymas III aukšto hole. Paroda skirta Frydricho Wilhelmo Sieberto  180-osioms gimimo metinėms.

18 val. – meninių filmų festivalis „Drąsus žodis“: vakaro filmas „Korporacija“ (2003) Gerlacho palėpėje.

Balandžio 25 d.

14 val. – valanda su rašytoju „Iš pirmų lūpų“: skaitytojus nuoširdžiam pokalbiui tarp bibliotekos lentynų Abonemento skyriuje kviečia rašytojas J.Šikšnelis.

14.30 val. – kūrybinio konkurso „Ką sužinojau bibliotekoje“ nugalėtojų apdovanojimai Gerlacho palėpėje. Muzikuos Jonas Bagdonas (saksofonas) ir Rytis Saveljevas (fotepionas).

15 val. – VGTU leidyklos „Technika“ elektroninių knygų pristatymas galerijoje „13L“. Skaitytojai kviečiami susipažinti  su elektroninėmis knygomis ir išbandyti jų teikiamas galimybes.

18 val. –  meninių filmų festivalis „Drąsus žodis“: vakaro filmas „Purvini žaidimai“ (2011) Gerlacho palėpėje

Balandžio 26 d.

14 val. – valanda su rašytoju „Iš pirmų lūpų“: skaitytojus nuoširdžiam pokalbiui tarp bibliotekos lentynų Abonemento skyriuje kviečia rašytoja E.Karnauskaitė.

16 val. – protų mūšis „Mesk iššūkį bibliotekininkui” Gerlacho palėpėje. Informacija ir išankstinė komandų registracija iki balandžio 22 d. el.  paštu abonementas@klavb.lt, tel. 412 531 arba bibliotekos Abonemento skyriuje.

17 val. – susitikimas su europarlamentaru Leonidu Donskiu, knygų „Paralelinės tikrovės“ ir „Pokalbiai be pykčio“ pristatymas konferencijų salėje.

Balandžio 27 d.

16 val. – Nacionalinės bibliotekų savaitės uždarymo renginys su šokių studija „Rueda“ bibliotekos Inkaro kiemelyje.

Akcijos

Dar nesi Klaipėdos apskrities I.Simonaitytės viešosios bibliotekos skaitytojas? Tada paskubėk registruotis, nes 13-osios Nacionalinės savaitės metu 13-ojo naujai užsiregistravusio bibliotekos skaitytojo laukia maloni staigmena.

Balandžio 23–29 d. skelbiama „Skolininkų atlaidumo“ savaitė. Visi bibliotekos skaitytojai skolininkai kviečiami pasinaudoti šia galimybe ir grąžinti leidinius į biblioteką. Šios savaitės metu reikės mokėti  tik 50 proc. delspinigių.

Balandžio 23–29 d. vyks akcija „Knygai antrą gyvenimą“ – skaitytojai kviečiami atnešti perskaitytus leidinius į bibliotekoje esančią specialią lentyną (I a. hole) ir keistis jais tarpusavyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių