Quantcast

Vyrus pamokyti nusprendusios moterys nukenčia pačios: už melagingą pranešimą – ir kalėjimas

  • Teksto dydis:

Policija nėra instrumentas sutuoktiniams gąsdinti. Šiaulių apskrities policijos atstovė Gailutė Smagriūnienė sakė, kad melagingų pranešimų apie smurtą prieš moteris policija sulaukia neretai, praneša LNK.

„Pastaruoju metu vis pasitaiko melagingų pranešimų apie smurtą prieš moteris. Moterys, naudodamosi smurto artimoje aplinkoje įstatymu, dažnai nutaria savo sutuoktinius pamokyti, paauklėti, melagingai pranešdamos apie tai, kad prieš jas buvo naudotas smurtas. Kartais net kaltina sutuoktinius išžaginimu. Kadangi kaltinimai rimti, pradedamas ikiteisminis tyrimas, vyras atsiranda areštinėje, jam pareiškiami įtarimai. Na, o po keleto dienų moteris ateina ir pradeda dievagotis, kad ji apšmeižė, kad prieš ją nebuvo naudota smurto, bet ji susipyko su sutuoktiniu, o kadangi kitaip nugalėti negalėjo, tai nutarė pasinaudoti policija, pranešti, kad prieš ją buvo naudotas smurtas. O dabar, kadangi vyras areštinėje, kadangi vyrui yra uždrausta artintis prie jos, pasiilgo vyro ir prisipažįsta, kad melagingai apkaltino savo sutuoktinį ir prašo nutraukti ikiteisminį tyrimą“, – šnekėjo G. Smagriūnienė.

O dabar, kadangi vyras areštinėje, kadangi vyrui yra uždrausta artintis prie jos, pasiilgo vyro ir prisipažįsta, kad melagingai apkaltino savo sutuoktinį.

„Tačiau čia yra ne žaidimas, čia yra rimti reikalai. Ji, prieš pateikdama pareiškimą, buvo įspėta dėl melagingo pranešimo, kad ji liudija, jog praneša tikrai ne melagingai. Kadangi ji buvo pasirašytinai dėl to įspėta, o paskui prisipažino, kad melavo, tada vyrui ikiteisminis tyrimas nutraukiamas, ir pradedamas ikiteisminis tyrimas moteriai dėl melagingo pranešimo. Ikiteisminis tyrimas baigiasi tuo, kad byla dažniausiai atsiduria teisme ir baudžiamasis kodeksas už tai numato viešuosius darbus, baudą arba laisvės atėmimą net iki dvejų metų“, – tęsė Šiaulių apskrities policijos atstovė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

G. Smagriūnienė tikino, kad tokių incidentų baigtys – įvairios.

„Viena byla, kur moteris buvo apkaltinusi vyrą išžaginimu, baigėsi tuo, kad buvo atleista nuo baudžiamosios atsakomybės, už ją laidavo anyta. Ji buvo perduota anytos priežiūrai ir auklėjimui. Kartais baigiasi susitaikymu“, – tvirtino ji.

Esą moterys ne visada prisipažįsta dėl melagingų pranešimų – kartais tai išsiaiškina ir policijos pareigūnai.

„Kadangi jie yra patyrę, tai sugeba labai greitai atskirti, kur yra melas, pažiūri, kad neatitinka parodymai, ir demaskuoja. Tačiau būna taip, kad ir moterys pačios prisipažįsta. Labai liūdna būna tais atvejais, kai moterys iš tikrųjų patiria smurtą, kenčia nuo to smurto, tačiau praėjus keletui dienų jos persigalvoja, ateina ir tada meluoja, kad smurtas nebuvo naudotas, nors iš tikrųjų smurtas naudotas buvo“, – sakė G. Smagriūnienė.

„Tas sutuoktinis sugeba įtikinti, ir pati gal permąsto, nutaria geriau pakentėti negu eiti iki galo. Ir tokiu atveju tai traktuojamas kaip melagingas pranešimas, tokiu atveju taip pat pradedamas ikiteisminis tyrimas dėl melagingo pranešimo“, – pridūrė pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių