Quantcast

Virtualus policijos patrulis atšventė gimtadienį: ką per trejus metus nuveikė?

Elektroninę erdvę prižiūrintys policijos pareigūnai per trejus veiklos metus gavo apie 25 tūkst. pranešimų dėl galimų pažeidimų internete, jų pagrindu pradėta keli šimtai administracinių teisenų ir ikiteisminių tyrimų.

Policijos departamento Prevencijos skyriaus tyrėja Marija Kazanovič nurodė, kad nuo 2021-ųjų balandžio, kai pradėjo veikti virtualus patrulis, gauta apie 25 tūkst. pranešimų ir jais remiantis pradėta apie 700 administracinių teisės pažeidimų teisenų, taip pat 90 ikiteisminių tyrimų.

„Apie 1000 žmonių esame viešai įspėję arba prevenciškai pasikalbėję, kad tai, ką darote, ribojasi su įstatymu, papasakojame, kad negalima daryti to ar ano, talpinti tam tikrų draudžiamų simbolių“, – nuotoliniame policijos padalinio veiklos pristatyme sakė M. Kazanovič.

Ji pažymėjo, kad internetinė erdvė, socialiniai tinklai yra prilyginti viešajai erdvei.

Lietuvos policijos duomenimis, penkios dažniausiai virtualaus patrulio fiksuojamos veikos – neapykantos kurstymas, sukčiavimas elektroninėje erdvėje, nelegali prekyba internete, draudžiamos simbolikos demonstravimas, viešosios tvarkos pažeidimai.

Tyrėjos teigimu, policija aktyviai bendradarbiauja su socialinius tinklus valdančia „Meta“ platforma.

„Galime pasiekti, kad neleistinas turinys būtų pašalintas ir paskyros, iš kurių skleidžiamas turinys, – užblokuotos“, – kalbėjo M. Kazanovič.

Pasak jos, virtualus patrulis veikia ne tik „Facebook“ socialiniame tinkle, bet ir skelbimų platformose, naujienų portalų komentarų skiltyse, „Instagram“, „TikTok“ platformose.

„Policijos virtualus patrulis patruliuoja ir „TikTok“ platformoje, reaguoja į žmonių pranešimus, atlieka monitoringą, pažeidimų fiksavimą, prevencinę veiklą. Virtualaus patrulio „TikTok“ paskyra tik įsibėgėja, mums tai nauja veikla, bet monitoringas vyksta nuo anksčiau“, – nurodė M. Kazanovič..

Policijos virtualus patrulis elektroninę erdvę stebi nuo 2021 metų pavasario, tai daro policijos pareigūnai, kurių pagrindinė užduotis – nusikalstamų veikų ar administracinių nusižengimų elektroninėje erdvėje prevencija.

Gyventojai, matydami pažeidimus elektroninėje erdvėje, gali pranešti apie tai virtualiam patruliui „Facebook“ socialiniame tinkle.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Karo kurstytojai,galimai, atitinka visus viešosios erdvės standartus???

Lauris.R

Lauris.R portretas
Koks virtualus patrulis ten prasmirdelis pedofilų š....s
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių