Quantcast

Naktiniai klubai ir prekyba narkotikais: ar bandoma užkirsti tam kelią?

  • Teksto dydis:

Naktinis gyvenimas ir naktiniai klubai – ar lietuviai į naktinius pasilinksminimus įtraukia ir narkotines medžiagas?

Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento laikinąja vadove Gražina Belian.

– Ką rodo 2022 metų tyrimas? Ar reikėtų sunerimti?

– Kalbant apie psichoaktyviųjų medžiagų vartojimą, kad ir kokia būtų statistika, sunerimti verta. Nerimą kelia tendencijos, kai yra maišomos kelios narkotinės medžiagos tarpusavyje. Labiausiai maišoma su tabako gaminiais, bet antroje vietoje yra kitas narkotikas. Vartojami du ar trys narkotikai tuo pačiu metu. Taip pat ne paslaptis, kad maišoma ir su alkoholiniais bei energetiniais gėrimais.

Kalbant apie narkotikų populiarumą, tendencijos labai panašios kaip ir bendroje populiacijoje, labiausiai populiarios kanapės, antroje vietoje – amfetaminai, ekstazis, kokainas. Ši tendencija jau buvo pastebėta ir bendrosios populiacijos tyrime, kada po kanapių pagal populiarumą – stimuliantai, vienas jų – kokainas. Tokia pati tendencija yra ir naktinio pasilinksminimo vietose.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Taip pat buvo kalbinamas klubo „Lizdas“ vadovas Mantas Pakeltis.

– Ar bandoma užkirsti kelią narkotikų prekybai naktiniuose klubuose?

– Be abejo, ateinantys žmonės yra apieškomi dėl ginklų bei psichotropinių medžiagų. Jos yra atimamos, jeigu randamos. Tokios pergalės nėra, nes ką nors įsidėti į apatinius visada galima ir niekas nepamatys. Visada kažkas įsineš. Tačiau, be abejo, galima padaryti, kad tai yra nelegalu ir mūsų klube tai yra neleistina.

„Pastaruoju metu pastebime, kad nemaža dalis išsilavinusių jaunų žmonių pateikia labai gerus kontrargumentus, kuomet bandoma su jais diskutuoti apie tai, kad vartoti psichotropines medžiagas nėra gerai ir kaip galima būtų to išvengti. Susiduriame su labai stipria motyvacija, kad tam tikrų psichotropinių medžiagų vartojimas padeda pasiekti tam tikrą sąmoningumą, savęs atradimą, tam tikrų dalykų suvokimą. Praktikoje, deja, tie jauni žmonės, kurie eina šiuo keliu ir pasirenka vartoti psichotropines medžiagas, dažniausiai ateityje susiduria su įvairiais psichikos sutrikimais arba tam tikros opios problemos sustiprėja. Tai kol kas yra šešėlyje esanti problema, bet ji yra ganėtinai ryški ir aprėpia, mano nuomone, labai plačią grupę jaunų žmonių, ir apie tai yra mažai kalbama. Manau, kad informacijos yra daug. Mano įžvalga yra tokia, kad psichotropinių medžiagų platintojai pasirūpina tyrimais, kurie argumentuotų, jog jų parduodamos prekės yra vertingos ir gali padėti žmonėms“, – kalbėjo Jaunimo reikalų agentūros atstovė Gintarė Joteikaitė.

Taip pat buvo kalbinamas „Vilniaus naktinio aljanso“ vadovas Markas Adamas Haroldas.

– Ar jūs esate už narkotikų dekriminalizavimą ar legalizavimą?

– Aš esu už legalizavimą, visų pirma – heroino, nes jis yra pavojingiausias, todėl iš karto būtų didžiausi rezultatai, jeigu heroiną kontroliuotume legaliai. Paskui visus narkotikus iš eilės valstybė turėtų gaminti, platinti ir parduoti, kontroliuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juokaujate

juokaujate portretas
taigi laisvo pasaulio vertybės, filmuose taip rodo, "žvaigždės' vartoja. O kas formuoja laisvą jaunimą, ne tėvai, o "žvaigždės ir nuomonės formuotojai". Dėkokite jiems

...

... portretas
kad būtų norėję būtų jau seniai užkirtę bet tik kvailys pjaus šaką ant kurios pats sėdi

Klaipeda

Klaipeda portretas
Nuvaziuokit savaitgaliais į Klaipėdą akademikai pamatysit to jo nematė kokių tiki nėra ten iš vien muštines net
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių