Quantcast

Už nelegalų gabenimą Rusijos piliečiui gresia 10 metų nelaisvės

  • Teksto dydis:

Rusijos pilietis kaltinamas organizavęs neteisėtą žmonių gabenimą per Lietuvos valstybinę sieną. Įtariama, kad jis galbūt organizavo nelegalią aštuonių Vietnamo piliečių kelionę iš Baltarusijos per Lietuvą į Vakarų Europą.

Panevėžio apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą ir Rusijos piliečio bylą perdavė teismui.

Kaip pranešė prokuratūra, ankstų 2014 metų sausio rytą Ignalinos rajone patruliuojantys Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai pastebėjo sniege išmintą takelį, vedantį iš Baltarusijos į Lietuvos teritoriją. Pasitelkę tarnybinius šunis, pasieniečiai už puskilometrio nuo valstybinės sienos miške surado besislepiančius sieną pažeidusius žmones. Paaiškėjo, kad tai – aštuoni 22-37 metų Vietnamo piliečiai ir Lenkijoje gyvenantis 46-erių metų čečėnų tautybės Rusijos pilietis R.A.

Pastarasis pareigūnams prisipažino, kad į nelegalų užsieniečių gabenimą per Lietuvą įsitraukė, nes norėjęs užsidirbti pinigų. Jo pažįstamas 31-erių metų tautietis U. T., taip pat gyvenantis Lenkijoje, pasiūlė pervesti grupę nelegalių migrantų per Baltarusijos ir Lietuvos sieną. Už kiekvieną asmenį pažadėjo sumokėti po 1 tūkst. JAV dolerių. Vėliau ši užsieniečių grupė turėjo būti slapta išvežta į Lenkiją.

Pasak ikiteisminiam tyrimui vadovavusio prokuroro Roberto Diksos, atliekant tyrimą dėl neteisėto žmonių gabenimo per Lietuvos valstybinę sieną, iš pradžių niekaip nepavyko rasti ir apklausti šio nusikaltimo organizavimu įtariamo U. T. Todėl ikiteisminis tyrimas jo atžvilgiu 2014 metų rugsėjį buvo atskirtas į atskirą, paskelbta įtariamojo paieška, išduotas Europos arešto orderis.

„Bendradarbiaujant su Lenkijos ir Vokietijos teisėsaugos pareigūnais buvo gauta informacijos, kad U. T. 2015 metų liepą Vokietijoje buvo nuteistas ketverių metų laisvės atėmimo bausme dėl versliško – vienuolikos epizodų – nelegalaus užsieniečių įvežimo į šalį“, – sakė prokuroras R. Diksa. Vėliau pagal Europos arešto orderį U. T. perduotas Lietuvai ir ikiteisminis tyrimas jo atžvilgiu buvo tęsiamas. Šią savaitę, prokurorui surašius kaltinamąjį aktą, byla perduota nagrinėti į Panevėžio apygardos teismą (PAT).

Antrasis šios bylos įtariamasis R. A. 2015 metų sausio 12-ąją PAT nuosprendžiu buvo pripažintas kaltu dėl neteisėto užsieniečių gabenimo per Lietuvos valstybinę sieną organizuotoje grupėje ir nuteistas 1 metų 2 mėnesių laisvės atėmimo bausme.

Baudžiamasis kodeksas už nelegalų gabenimo per Lietuvos valstybinę sieną organizavimą numato laisvės atėmimą nuo 4 iki 10 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių