Quantcast

Ūkininkas ir įmonės vadovas nuteisti dėl apgaule gautos 400 tūkst. eurų ES paramos

  • Teksto dydis:

Ūkininkas ir įmonės vadovas nuteisti dėl apgaule gautos beveik 400 tūkst. eurų Europos Sąjungos (ES) paramos, trečiadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Panevėžio rajone įsikūrusio ūkio faktinis vadovas vilnietis A. C. bei Panevėžio rajono gyventojas D. S., kurio įmonė vykdė A. C. atstovaujamo ūkio modernizavimo darbus, teismo pripažinti kaltais dėl apgaule gautos tikslinės ES paramos, dokumentų klastojimo ir jų panaudojimo bei apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo.

Utenos apylinkės teismo Anykščių rūmai birželio 19 dieną paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo jiems skirtos 25 tūkst ir 15 tūkst. eurų baudos bei teks grąžinti neteisėtai iš ES bendrojo biudžeto ir Lietuvos valstybės biudžeto gautą paramą, kuri siekia beveik 400 tūkst. eurų.

Tyrimo duomenimis, A. C., turėdamas visus įgaliojimus veikti ūkio vardu, apgaule gavo ES bendrojo biudžeto ir Lietuvos valstybės biudžeto finansavimą, kuris siekė beveik 400 tūkst. eurų ir buvo skirtas galvijų fermos statybai. Nustatyta, kad nemaža dalis už paramos skyrimą bei kontrolę atsakingoms institucijoms teiktų dokumentų buvo suklastoti.

Darbams prasidėjus, ūkiui atstovavęs A.C. teikė statybos darbų vykdymą pagrindžiančius dokumentus, tačiau realybė pasirodė kitokia – dalis darbų išvis nebuvo atlikta, kita dalis buvo daroma ne pagal patvirtintą projektą ir sąmatą, o darbai buvo priimami dar jų neatlikus.

Kitas kaltinamasis – Panevėžio rajono gyventojas D. S., kurio vadovaujama įmonė vykdė A. C. atstovaujamo ūkio modernizavimo darbus – galvijų fermos statybą. Nustatyta, kad D. S. darbams vykdyti samdė subrangovus ir su jais neatsiskaitydavo, apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą ir padėjo paramos gavėjui, A. C. atstovaujamam ūkiui, apgaule gauti subsidiją, t. y. projekto išlaidų kompensaciją.

A. C. pripažintas kaltu dėl kreditinio sukčiavimo ir dokumentų klastojimo, subendrinus bausmes, jam skirta 25 tūkst. eurų dydžio bauda. D. S. nuteistas dėl kreditinio sukčiavimo, dokumentų klastojimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, jam skirta 15 tūkst. eurų dydžio bauda. Baudas nuteistieji privalės sumokėti per vienerius metus.

Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos civilinį ieškinį teismas patenkino visiškai ir priteisė solidariai iš ūkio savininkės bei kaltinamųjų A. C. ir D. S. atlyginti 374 tūkst. 672 eurų turtinę žalą.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Panevėžio apygardos teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O kaip

O kaip portretas
Rusofašistų invazui svarščikui ? Kremliaus chalopo brazovskio gaujiniui vsio zakonno
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių