Quantcast

Tyrimas dėl žiauriai sumuštos septyniolikmetės: kiek pasistūmėta?

  • Teksto dydis:

Praėjo daugiau nei trys savaitės po visą šalį sukrėtusio nusikaltimo Jurbarko rajone, kai vakarėlyje buvo žiauriai sumušta septyniolikmetė. Mergaitei prireikė operacijos, šiuo metu ji gydoma reabilitacijos klinikoje, o teisėsauga atlieka ikiteisminį tyrimą. Portalui pavyko sužinoti, kiek jau pasistūmėta tiriant nusikaltimą.

Ketvirtadienį Klaipėdos apygardos prokuratūros Komunikacijos vyr. specialistė Ignė Rotautaitė-Pukenė teigė, jog žiauriai sužalota mergaitė dar neapklausta.

„Apie mėnesį ji dar bus gydoma reabilitacijos klinikoje ir, jei viskas gerai, tuomet apklausta“, – teigė prokuratūros atstovė ir tarsi patvirtino faktą, kad mergina po žandikaulio operacijos vis dar negali kalbėti.

Paklausus apie tyrimo eigą portalui teigta, kad visi ikiteisminio tyrimo veiksmai atliekami taip, jog merginos apklausa būtų tarsi paskutinis taškas.

„Iki tol, kol nukentėjusioji galės duoti parodymus, siekiama atlikti visus kitus tyrimui reikalingus veiksmus. Tuomet, po jos paklausos, sudėti visus taškus ant „i“, nebent ji atskleis detales, kurioms patikslinti dar reikės laiko“, – detalizuoja I. Rotautaitė-Pukenė.

Prokuratūros atstovės teigimu, informacijos, kad merginai būtų grasinama ar kitaip bandoma ją paveikti, nėra.

Iki tol, kol nukentėjusioji galės duoti parodymus, siekiama atlikti visus kitus tyrimui reikalingus veiksmus.

Primename, kad tyrimą dėl padaryto nusikaltimo atlieka Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos tyrėjai ir bylos tyrimą kuruojanti Klaipėdos apygardos prokurorė Edita Mikalainienė.

Nusikaltimu įtariamas vaikinas iškart po nelaimės kaltės nepripažino, nors yra daug liudininkų, mačiusių jį smurtaujant. Gavus pagrįstų duomenų, kad nukentėjusiajai buvo grasinta, reikalaujant tylėti, įtariamajam, kuris kelias dienas buvo laisvas, pritaikytos papildomos kardomosios priemonės – namų areštas ir intensyvi priežiūra užsegant apykoję, siekiant atimti bet kokias galimybes jam prisiartinti prie nukentėjusiosios ar liudytojų.

Žiauriai sumušta mergaitė iš Kauno klinikų išleista birželio 12 d. Ji iškart nuvežta gydymui į reabilitacijos kliniką.

Išleidžiant jurbarkietė trumpoje spaudos konferencijoje situaciją pristatė ją operavęs Kauno klinikų Veido ir žandikaulių chirurgijos klinikos gydytojas dr. Marijus Leketas.

Marijus Leketas

„Operacija pavyko gana gerai. Ji buvo daroma per burną, todėl pjūvių veide nebuvo, tad ir randų nebus“, – gydytojas mano, kad plastikos chirurgų pagalbos nereikės.

Dr. M.Leketas informavo, kad šiuo metu papildomai jokių operacijų neplanuojama.

„Buvo išmuštas vienas dantis, kiti šiek tiek sutrenkti, bet jie atliks savo darbą. Vieną dantį reiks atstatyti, tai bus daroma po pusmečio“, – tolesnį gydymo planą dėstė gydytojas.

Laukia ilgas gydymas

M.Leketas neslėpė, kad pooperacinis laikotarpis nusimato gana sunkus. Mergaitė jaučia skausmus, negali išsižioti, valgyti, kalbėti. Jai teks laikytis numatyto režimo ir vartoti tik skystą maistą.

„Kakle taip pat buvo nustatytas sužeidimas. Poliežuvinis kaulas buvo sužalotas. Išskirtinio gydymo tam nereikėjo. Skausmas jaučiamas, bet rijimo funkcijos neriboja“, – paaiškino gydytojas.

Pasak M. Leketo, tokie sužalojimai nėra dažni, tačiau jų pasitaiko: tiek dėl smurtinių nusikaltimų, tiek dėl eismo nelaimių ar įvykių darbe.

„Tai tikrai nėra įprastiniai sužalojimai. Dvigubas apatinio žandikaulio lūžimas yra gana sudėtingas sužalojimas“, – sakė jis.

Mergaitę operavęs gydytojas nesiryžo vertinti sužalojimų stiprumo. Tai, pasak jo, turi spręsti medicinos ekspertai.

Tik atvežtos į klinikas mergaitės gydytojas nematė. Ne iš karto buvo galima ją ir operuoti. Intensyvios terapijos skyriuje buvo stebima bendra jos būklė.

Klinikose sumuštai mergaitei buvo teikiama psichologinė pagalba. Ji numatyta ir reabilitacijos laikotarpiu.

Vėliau su žurnalistais sutikęs pabendrauti mergaitės tėtis atviravo, kad dukra jaučiasi kiek geriau, tačiau dar pilnai neatsistatė: sunkiai vaikšto, svaigsta galva. Tėtis neslėpė, kad psichologiškai mergaitė dar toli gražu ne tokia, kokia buvo.

„Tebėra išsigandusi. Jai nėra lengva. Bijo dar. Nesako, dėl ko nerimauja. Liūdi. Reikia psichologų pagalbos. Prisimena kažkiek, kas įvyko tą naktį. Prisimena užpuoliką, pažino“, – teigė tėvas.

Grasino užmušti

Vyras sakė per daug neklausinėjantis dukros apie kraupios nakties įvykius bei tai, kas išprovokavo tokį mušeikos elgesį.

„Dukra gynėsi, šaukė. Kai ji gynėsi, tai jis sakė: „Užmušiu“. Grasino ją užmušti“, – prisiminimų nuotrupas minėjo paauglės tėvas.

Tėvas leido suprasti, kad kuo daugiau mergaitė gynėsi, tuo stipriau užpuolikas ją talžė.

Vyras prisipažino nenorintis susitikti su dukrą sumušusiu vyruku ar jo šeima. Tiesa, jie, pasak tėvo, ir nebandė susisiekti.

Vyrą stebina, kad mergaitei padaryti sužalojimai yra vertinami kaip nesunkūs. Jo nuomone, sužalojimai yra sunkūs.

Aplankė prezidentas

Kai žiauriai sumuštą mergaitę aplankė išrinktasis šalies prezidentas Gitanas Nausėda, ji dar buvo gydoma reanimacijos skyriuje. Jos tėčiui nebuvo lemta susitikti su didžiulį dėmesį bei atjautą parodžiusiu išrinktuoju valstybės vadovu.

"Aš nesulaukiau, išvažiavau, į darbą reikėjo, o prezidentas atvažiavo pavakarę", – pasakoja vyras, tą savaitę naktį dirbdavęs, o dienas leisdavęs pas dukrą.

Tai, kad na kažkas kažką vėl „išsuks“, tai va tokio termino mūsų teisinėje kalboje neturėtų būti, kad kažkas kažką „išsuks“ – niekas neturi nieko „išsukti“.

Į klausimą, ar patiko tai, kad tokias aukštas pareigas einantis žmogus ją aplankė, Karolina linkteli galvą. Bando kažką sakyti, bet suprasti sunku. O kaip bendravo su G.Nausėda, jei tėčio, tarsi skaitančio puikiai pažįstamo žmogaus – dukters mintis ir žodžiais paverčiančio, nebuvo? Prieiname prie išvados, kad šneka su prezidentu buvo sudėtinga, daugiausia kalbėjo jis.

Kiek vėliau naujai išrinktas prezidentas spaudos konferencijoje žurnalistams teigė stebintis šią situaciją. Esą kalti asmenys turi būti nustatyti ir tinkamai nubausti.

„Tokie nusikaltimai neturėtų būti stebimi pro pirštus. Ir mano apsilankymas, aplankius mergaitę Kauno klinikose, kuri patyrė tikrai žvėriškus sumušimus, yra pirmiausia mano empatijos ir mano užuojautos išreiškimas, tačiau tai reiškia taip pat, kad aš tikrai stebiu šitą procesą kaip ir visi Lietuvos žmonės ir tikrai nesu abejingas šitam procesui. Ir kuomet aš girdžiu kalbas apie tai, kad na kažkas kažką vėl „išsuks“, tai va tokio termino mūsų teisinėje kalboje neturėtų būti, kad kažkas kažką „išsuks“ – niekas neturi nieko „išsukti“, visi turi gauti pagal nuopelnus. Tokia ir turėtų būti teisinės valstybės vizija“, – sakė G. Nausėda. 

Jau pirmosiomis dienomis po Tauragės rajone kaimo turizmo sodyboje įvykdyto nusikaltimo žiauriai sumuštai ir bandytai išžaginti merginai sujudo padėti visa Lietuva – surastas teisininkas, surinkta pakankamai pinigų gydymui.

Teigiama, kad abu įtariamojo tėvai yra įtakingi Jurbarko rajone žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bus

Bus  portretas
Dievo teismas, ir skriaudikui, ir gimdytojams , ir teisėjams. Arba žmogiškasis teismas: lazda visada turi 2 galus.....visada!

Aš portretas
Nelabai suprantu, kodel žurnslistai neužsiima tokiu tyrimu. Čia jiems tikrai būtų getas reportažas. Ojjj daug išsuktų, pakeltų visus ant ausų, ar sujudintų teisėsauga žiūrėti į šitokį įvyki DAUG rimčiau.

lt

lt portretas
Kodėl iki šiol nepaimtas interviu iš to monstro tėvų ? Kaip jie "sugebėjo" išauginti tokį išsigimėlį, su tokiu požiūriu į mergates ? Per tokius vis mažiau vilties pajusti jaunystės periodo žavesį, merginimo flirto jumorą ir kitokius gyvenimo žaismingumus. Dvigubas apatinio žandikaulio lūžimas nepilnametei mergaitei yra siaubingas sužalojimas. Kuo ne Vingių Jonis ? "Mauč, boba, ba tuoj gauni į snukį ir į dantis" - mėgstamiausias Vingių Jonio išsireiškimas. Štai kodėl Žemaitė tapo klasike: kad atskleidė tikrąjį lietuvių tautos vyrų veidą. Visuomenė norėtų pažinti savo demonų psichologiją - kaip jie iki tokio lygio nusirito. Tai turėjo būti ilgas, nuoseklus degradavimas. Nejau niekas to nematė ? Ką apie tai sako to erodo motina ? Gal pavyzdys sūneliui buvo jo tėvas ? Ta mirtina tyla apie jų šeimą daug pasako apie mūsų žiniasklaidą: kam ji tarnauja ?
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių