Quantcast

Troškūnų parapijos klebonas kaltinamas neteisėtu vertimusi finansine veikla

  • Teksto dydis:

Panevėžio apygardos prokuratūra teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai pareikšti Anykščių rajono Troškūnų parapijos klebonui Sauliui Filipavičiui.

Dvasininkas kaltinamas aplaidžiu parapijos ir savo asmeninio ūkio buhalterinės apskaitos tvarkymu bei neteisėtu vertimusi finansine veikla – pinigų skolinimu už palūkanas fiziniams ir juridiniams asmenims, pranešė prokuratūra.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, būdamas Anykščių rajone registruoto ūkio savininku, S. Filipavičius buvo atsakingas už apskaitos organizavimą, dokumentų sąugojimą, tačiau šių privalomų veiksmų neatliko, todėl negalima nustatyti jo ūkio veiklos, turto, įsipareigojimų dydžio ir struktūros 2003-2017 m.

Atliekant tyrimą paaiškėjo, kad pažeidimų yra ir parapijos, kurios klebonu S. Filipaičius yra jau beveik tris dešimtmečius, finansiniuose dokumentuose. Kadangi nebuvo kaupiama informacija apie tikinčiųjų suaukotas pinigines aukas, sumokėtas bažnytines rinkliavas, negalima nustatyti šios parapijos finansinės padėties 2010-2011 m. ir 2015-2017 m.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad parapija 2010-2017 m. jai priklausančiame vienuolyne vykdė ir ūkinę komercinę veiklą: teikė maitinimo, apgyvendinimo, patalpų bei transporto nuomos paslaugas. Manoma, kad ir šios finansinės veiklos dokumentai galimai nebuvo tinkamai tvarkomi.

S. Filipavičiui taip pat pareikšti kaltinimai dėl neteisėto vertimosi stambaus masto finansine veikla. Įtariama, kad 2010-2017 m. dvasininkas už palūkanas skolino pinigus fiziniams ir ir juridiniams asmenims.

Anot prokuratūros, tyrimo metu surinkti duomenys leidžia manyti, kad S. Filipavičius, siekdamas ekonominės naudos, neteisėtai, versliškai, stambiu mastu, galimai vykdė uždraustą finansinę veiklą – daug kartų skolino pinigus fiziniams ir juridiniams asmenims.

Tyrimo metu nustatyta beveik 40 pinigų skolinimo atvejų, iš viso fiziniams ir juridiniams asmenims buvo suteikta paskolų už beveik 550 tūkst. eurų. Manoma, kad dvasininkas iš šios veiklos gavo ne mažiau kaip 13 tūkst. 852 eurų pajamų, nors neturėjo leidimo verstis paskolų teikimu.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Utenos apylinkės teismo Anykščių rūmams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KUNIGO NAUDAI-

KUNIGO  NAUDAI- portretas
VELNIAI GAUDO........
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių