Quantcast

Tobulėjant automobilių apsaugos sistemoms, vagys irgi nesnaudžia: stebina jų išradingumas

  • Teksto dydis:

Kone visi nauji automobiliai turi beraktę atrakinimo sistemą. Vadinasi, turėdamas automobilio raktelį kišenėje, prieini prie savo automobilio, pridedi ranką prie rankenos arba paspaudi ant rankenos esantį mygtuką – ir viskas – automobilis atrakintas. Įsėdus užtenka tik paspausti įjungimo mygtuką ir automobilis užsiveda.

Tačiau tokia išmani sistema turi ir trūkumų – tobulėja ne tik automobilių gamintojai, bet ir vagys. Šiais laikais automobilį su berakte sistema visai nesunku pavogti, praneša LNK.

„Gamintojai stengiasi padaryti kažką gero klientams, o vagys tuo naudojasi“, – pastebėjo automobilių apsaugos sistemų įmonės atstovas Vytautas Lukoševičius.

„Kartais pakanka pro duris pagauti signalą, jei rakteliai padėti prie durų“, – teigė draudimo įmonės atstovas Paulius Ilbertas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Tokių vagysčių vyksta visame pasaulyje. Internete netgi parduodamos specialios spindulių nepraleidžiančios dėžutės, į kurias galima įdėti automobilio raktelius.

„Būna kiniškų dalykų, bet paprasčiausia – panaudoti gėrimo skardinę, tada ji neskleidžia arba sumažina skleidžiamą signalą ir jį sunkiau perimti, perduoti kitam žmogui, kuris gali atrakinti automobilį“, – akcentavo V.Lukoševičius.

Tačiau vagys sukonstruoja dar išmanesnių aparatų. Lenkijoje siaučia vagys, turintys įrangą, su kuria nereikia gaudyti automobilių raktelių signalų, gaudomas paties automobilio siunčiamas signalas.

„Keturis kartus paspaudus atrakinimo mygtuką, jis pradeda generuoti kodą. Daugiau nieko daryti nereikia. Gali sekti automobilį, kada važiavo į prekybos centrą, kirpyklą ar pavalgyti ir pan. Prieini kaip su originaliu raktu ir važiuoji“, – vieną iš būdų paminėjo V.Lukoševičius.

Pastebėta, kad Lenkijoje vagysčių padaugėjo, ypač vagiami prabangesnių markių automobiliai. Lietuvoje kasmet automobilių vagysčių skaičius po truputį mažėja.

Gamintojai stengiasi padaryti kažką gero klientams, o vagys tuo naudojasi.

„Prieš penkerius–šešerius metus buvo po 1 tūkst. automobilių vagysčių per metus, dabar – 200–300 automobilių. Šiemet pavogtas 161 automobilis – maždaug po vieną per parą“, – pateikė duomenis Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Vagys mėgsta ir automobilių dalis. Vagia vairus, žibintus, navigacijos įrenginius, katalizatorius. Tačiau policija pastebi, kad bent kol kas automobilių dalių vagysčių nepadaugėjo. Vis dėlto automobilių saugos priemonių ekspertai ir draudikai svarsto, kad automobilių dalys netrukus taps ypač paklausios kaimyninėse Rytų šalyse.

„Galbūt lemia detalių tiekimo grandinių trūkinėjimai, galbūt ir karas, Rusijoje uždarytos gamyklos, nutrauktas detalių eksportas į Rusija“, – svarstė P.Ilbertas.

Kai kurie į automobilius diegia papildomų apsaugų.

„Dabar padarytos sistemos, kad, jeigu atrakina su originaliu raktu, sistema pradeda ieškoti kortelės. Jei per 10 sek. jos neranda, įsijungia garsinis signalas ir jei įdiegta telefone GPS programa, skambina į telefoną, kad kažkas braunasi į automobilį“, – apie papildomas apsaugos priemones kalbėjo V.Lukoševičius.

Tokias sistemas įrengti kainuoja nuo 400 eurų.

„Kas antra automobilių vagystė yra ištiriama ir surandama. Su automobilių dalių vagystėmis dažniausios tendencijos, kad, kol nepagaunamos grupės, tol vagystės vyksta. Tačiau pagavus kuriam laikų vagysčių sumažėja“, – pastebėjo R.Matonis.

Šiemet policijai pavyko sugauti automobilių dalių vagis Klaipėdoje, Vilniuje ir Panevėžyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių