Quantcast

Tiriant neteisėtą kuro apyvartą, FNTT atliko 16 kratų „Girtekos“ bendrovėse

  • Teksto dydis:

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimai neteisėtos dyzelinio kuro apyvartos stambiu mastu, trečiadienį atlikta 16 kratų Šiauliuose ir Vilniuje.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galbūt neteisėtos dyzelinio kuro apyvartos stambiu mastu, trečiadienį atlikta 16 kratų Šiauliuose ir Vilniuje esančiose „Girtekos“ įmonių grupės bendrovėse.

Pasak FNTT pranešimo, įtariama, kad Rusijoje registruotais vilkikais iš trečiųjų šalių į Lietuvą įvežamas kuras buvo perpilamas į kitas transporto priemones, vykstančias į Europą.

Pirminiais ikiteisminio tyrimo duomenimis, įtariama, kad sukčiaujant, apgaulingai tvarkant apskaitą ir klastojant dokumentus bandyta pagrįsti neteisėtai į Lietuvą patekusio ne mažiau kaip 240 tonų dyzelinio kuro įsigijimą ir panaudojimą. Mažinant logistikos ir transporto bendrovių sąnaudas į valstybės biudžetą nesumokėta daugiau nei 60 tūkst. eurų (212 tūkst. litų) akcizo mokesčio.

FNTT Šiaulių apygardos valdybos tyrėjai atskleidė, kad dyzelinio kuro perpylimo schemoje galėjo dalyvauti dešimt asmenų, tarp kurių yra bendrovių vadovai, vadybininkai ir kiti darbuotojai. Dyzelinis kuras iš Rusijoje registruotų ir Lietuvos transporto bei logistikos bendrovei priklausančių automobilių buvo išpilamas į talpyklas, o vėliau perpilamas į vilkikus, vykstančius su kroviniais į Europos šalis.

Išaiškinta, kad dideliu mastu vykstantis kuro perpylimas organizuotas visą parą. Kartais automobilių vairuotojai, išvykstantys į Europos šalis, kad savo vairuojamas transporto priemones pripildytų nelegaliu rusišku ar baltarusišku kuru, turėdavo laukti eilėje net iki dviejų parų. Į išvykstančių vilkikų kuro bakus būdavo perpilama nuo 300 iki 1200 litrų degalų.

Atlikdami ikiteisminį tyrimą FNTT tyrėjai aptiko, kad Lietuvoje sustiprinus kuro ir kitų akcizais apmokestintų prekių neteisėtos apyvartos kontrolę, bendrovėse taikytas kuro perpylimo mechanizmas taip pat pakito: saugumo sumetimais iš trečiųjų šalių į Lietuvą atgabentas dyzelinas nebūna saugomas kuro talpyklose, o tiesiogiai perpilamas iš vieno vilkiko į kitą.

„Girteka“ pranešė, kad ketvirtadienį pradėjo vidinį auditą bendrovėse, kuriose pareigūnai atliko kratas.

„Bendradarbiausime su visomis valstybės institucijomis. Taip pat patys aiškinamės visas aplinkybes, renkame informaciją, kuri padės mums patobulinti verslo procesus, sugriežtinti kontrolę, priimti sprendimus, kad ateityje panašios situacijos nepasikartotų“, - pranešime spaudai sakė „Girteka Logistics“ generalinis direktorius ir vienas pagrindinių akcininkų Edvardas Liachovičius.

FNTT skelbia, kad kratos atliktos penkiose bendrovėse bei su dyzelinio kuro perpylimu susijusių asmenų namuose, jiems priklausančiuose automobiliuose. Per kratas paimti reikšmingi tyrimui dokumentai, duomenų kaupikliai ir kompiuteriai.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Šiaulių apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras.

Europoje ir NVS šalyse dirbančios „Girtekos“ akcininkai yra Mindaugas Raila ir Edvardas Liachovičius. Bendrovė teikia šaldomų ir paprastų krovinių pervežimo automobiliais paslaugas visoje Europoje ir NVS šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių