Quantcast

Teismui perduota byla dėl nepagrįsto 52 tūkst. eurų sumokėjimo remontuojant gatvę

  • Teksto dydis:

Šiaulių teisėsaugos pareigūnai įtaria, kad remontuojant Sprudeikos gatvę, rangovui nepagrįstai buvo sumokėta pagal sutartį numatyta, tačiau realiai atliktų darbų vertės neatitinkanti 52 245 eurais didesnė suma. Dėl padarytos nusikalstamos veikos Šiaulių miesto savivaldybė patyrė žalą.

Šiaulių apylinkės teismui trečiadienį perduotoje baudžiamojoje byloje kaltinimai dėl tarnybos pareigų neatlikimo, piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo bei apgaulingo apskaitos tvarkymo pareikšti trims asmenims, pranešė prokuratūra.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad Šiaulių miesto savivaldybės administracijai ir dabar jau bankrutavusiam rangovui UAB „S. t.“ 2011 metų rugpjūčio 30 dieną pasirašius Sprudeikos gatvės tiesimo darbų sutartį, finansuojamą iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos lėšų, nebuvo užtikrintas tinkamas sutarties vykdymas ir rangovo atliekamų darbų kontrolė.

Prokuratūra teigia, kad gatvės tiesimo darbų vadovui R.Š. tinkamai nepatikrinus, ar statybos darbų žurnale rangovo UAB „S. t.“ nurodyti duomenys atitinka faktinius, buvo panaudoti mažesni medžiagų ir resursų kiekiai nei buvo numatyta projekte. Rangovui UAB „S. t.“ sumokėta pagal sutartį numatyta, tačiau realiai atliktų darbų vertės neatitinkanti 28 824 eurais didesnė suma.

Be to, rangovo UAB „S. t.“ direktorei S.N., vykdant Šiaulių miesto savivaldybės administracijos specialisčių J. S. ir E. A. nurodymą, buvo suklastoti žinomai tikri dokumentai ir pateikti Šiaulių miesto savivaldybės administracijai suderinti bei apmokėjimui gauti. Tuo siekta, kad per sutartyje numatytą terminą rangovui būtų pervestas visas pagal minėtą sutartį nepanaudotų lėšų likutis neatliktiems darbams apmokėti 23 420 eurų.

Prokuratūra teigia, kad šias lėšas norėta kaip galima greičiau įsisavinti, kad skiriami pinigai nebūtų grąžinti Lietuvos automobilių kelių direkcijai kaip nepanaudoti.

Šiaulių miesto savivaldybė šių žinomai suklastotų tikrų dokumentų pagrindu, gavusi lėšų iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos, nepagrįstai sumokėjo rangovui UAB „S.t.“ 23 420 eurų už sutartyje numatytus, tačiau realiai neatliktus darbus.

Būtent pagal šią sumą rangovas parengė neteisėtą PVM sąskaitą-faktūrą lėšoms gauti, kuri buvo įtraukta į bendrovės 2012 metų buhalterinę apskaitą. Bendrovės apskaita buvo tvarkoma apgaulingai.

Viena Šiaulių miesto savivaldybės administracijos darbuotoja byloje buvo atleista nuo baudžiamosios atsakomybės, nes Šiaulių apylinkės teismo nutartimi ikiteisminis tyrimas pastarosios atžvilgiu buvo nutrauktas pagal laidavimą.

Kiti kaltinamieji savo kaltės nepripažino. Statybų bendrovės direktorei gresia iki 4, o techninės priežiūros vadovui ir antrajai savivaldybės administracijos specialistei iki 5 metų laisvės atėmimo.

Ikiteisminį tyrimą atliko Šiaulių apskrities policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdyba.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių