Quantcast

Teismas „Tvarkai ir teisingumui“ skyrė 112 tūkst. eurų baudą ir konfiskavo 279 tūkst. eurų

Panevėžio apygardos teismas trečiadienį prekybos poveikio byloje skyrė per 112 tūkst. eurų baudą partijai „Tvarka ir teisingumas“ ir konfiskavo iš jos daugiau kaip 279 tūkst. eurų, o byloje figūravusiems asmenims skyrė lygtines laisvės atėmimo bausmes, o vienas kaltinamasis – verslininkas Rolandas Skaisgirys visiškai išteisintas.

Partija pripažinta kalta dėl prekybos poveikiu, veikimo bendrininkų grupėje, turto iššvaistymo ir dokumentų klastojimo.

Buvusiam partijos atsakingajam sekretoriui ir Seimo nariui Rimui Antanui Ručiui teismas skyrė laisvės atėmimo bausmę ketveriems metams, kurios vykdymą atidėjo dvejiems metams.

Jis pripažintas kaltu dėl prekybos poveikiu – kyšio paėmimo iš verslininkų P. Kačerginskio ir G. Rakausko, dokumentų suklastojimo ir turto iššvaistymo, veikiant bendrininkų grupėje.

Verslininkui Peisachui Kačerginskiui teismas skyrė laisvės atėmimo trejiems metams bausmę, jos vykdymą taip pat atidedant dvejiems metams.

Byloje kaltinti verslininkai Giedrius Rakauskas ir Vytautas Banys nuteisti pustrečių metų laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant dvejų metų laikotarpiui.

Verslininkas Justinas Garliauskas nuteistas dvejų metų laisvės atėmimo bausme su tokio paties laikotarpio atidėjimu.

G. Rakauskas ir P. Kačerginskis pripažinti kaltais dėl prekybos poveikiu, turto iššvaistymo, dokumentų klastojimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo, V. Banys ir J. Garliauskas – dėl visų tų pačių nusikaltimų, išskyrus, prekybą poveikiu.

Byloje taip pat kaltintą verslininką R. Skaisgirį teismas išteisino dėl kyšio davimo partijai „Tvarka ir teisingumas“, nes nenustatė, kad jis būtų padaręs veikų, turinčių nusikaltimo požymių.

Visi lygtinai nuteisti asmenys taip pat įpareigoti bausmės atidėjimo laikotarpiu nepalikti gyvenamosios vietos be priežiūrą vykdančios įstaigos leidimo ir sumokėti 753 eurų įmoką į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Specialiųjų tyrimų tarnybos atliktas ikiteisminis tyrimas šio byloje buvo pradėtas 2014-ųjų pabaigoje, kilus įtarimams, kad 2013 metų rudenį privačios bendrovės padengė dalį partijos „Tvarka ir teisingumas“ remiamo renginio „Pirk dramblį“ sąnaudų.

Prokurorai teigė, kad iš kyšių ar neteisėtai iššvaistyto turto galbūt gautus daugiau nei 350 tūkst. eurų (1,2 mln. litų) „Tvarka ir teisingumas“ panaudojo savo veiklai viešinti.

Priėmė kyšius už pagalbą viešuosiuose pirkimuose

Buvęs Seimo narys R. A. Ručys byloje pripažintas kaltu už tai, kad pažadėjo paveikti tuometinius Vidaus reikalų ir Aplinkos ministerijų valstybės tarnautojus, kad jie sudarytų išskirtines sąlygas laimėti nurodytoms įmonėms organizuojamus viešuosius pirkimus.

Partija taip pat pripažinta kalta už tai, kad pažadėjo paveikti Vidaus reikalų ministerijos tarnautojus, kad jie nurodytoms įmonėms padėtų laimėti ministerijai pavaldaus Turto valdymo ir ūkio departamento ir vienos valstybės įmonės viešuosius pirkimus.

„Yra neabejotinai įrodyta, kad P. Kačerginskis ir G. Rakauskas, susitarę su tuometiniu partijos atsakinguoju sekretoriumi, susitarė duoti kyšį ir davė kyšį už R. Ručio padėjimą laimėti P. Kačerginskio ir G. Rakausko atstovaujamoms įmonės pirkimus vykdytus Vidaus reikalų ministerijoje“, – sakė bylą nagrinėjęs teisėjas A. Gaputis.

Anot teisėjo, kaltinamajame akte buvo nurodyta, kad R. A. Ručys verslininkams padėjo laimėti keturis konkursus, tačiau byloje trūksta įrodymų dėl vieno iš pirkimų.

Taip pat nustatyta, kad dar vienas kyšis buvo duotas už jau laimėto pirkimo sutarties pasirašymo organizavimą.

Suklastojus dokumentus kyšiai panaudoti viešinimui

STT atlikto tyrimo duomenimis, verslininkų nurodymais pagal pagamintus ir panaudotus netikrus dokumentus pervedus lėšas į kito verslininko Justino Garliausko vadovaujamų įmonių sąskaitas apmokėtos „Tvarkos ir teisingumo“ viešinimo paslaugos.

Anot teisėsaugos, tokiu būdu partijos naudai ir interesais galėjo būti priimtas maždaug 151 tūkst. eurų kyšis.

Pareigūnai ikiteisminio tyrimo metu nustatė, kad veikdama per R. A. Ručį partija sukurstė verslininką Vytautą Banį panaudoti žinomai netikrus dokumentus, pervesti lėšas į J. Garliausko vadovaujamos bendrovės sąskaitą.

Tuo galėjo būti siekta apmokėti už partijai suteiktas viešinimo paslaugas ir iššvaistyti bendrovės 140 tūkst. eurų vertės turtą.

Anot teisėjo A. Gapučio, byloje įrodyta, kad J. Garliauskas suklastojo dokumentus ir apgaulingai tvarkė apskaitą ir tai, kad R. A. Ručys sukurstė V. Banį pažeisti įstatymus.

„Pirk dramblį“ – ne kyšis

Bylą nagrinėjusio teisėjo Algirdo Gapučio teigimu, kaltinamajame akte buvo teigiama, kad „Pirk dramblį“ organizavimą R. Skaisgirys partijai suteikė kaip kyšį, tačiau tam jokių įrodymų nebuvo pateikta.

Tiek R. A. Ručys, tiek „Tvarka ir teisingumas“ buvo išteisinti dėl jiems pateiktų kaltinimų kyšio priėmimu iš verslininko R. Skaisgirio ir dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo.

„Šioje vietoje byloje nėra jokių įrodymų, kad toks kyšis apskritai būtų duotas – nėra jokių įrodymų, kad koncertas buvo suorganizuotas tam, kad suteikti partijai naudą iš jos reklamos, o iš tikrųjų tas koncertas buvo suorganizuotas tam, kas ir buvo nurodyta, kaip tikslas – paremti Kauno zoologijos sodą“, – teigė teisėjas.

„Ta aplinkybė, kad koncerto globėju buvo įvardintas tuometinis partijos pirmininkas Rolandas Paksas, šiuo atveju negali būti laikoma kyšiu, dėl to, kad R. Paksas pats susimokėjo už tai, kad jis būtų įvardintas globėju reklamuojant šitą renginį per televiziją“, – pabrėžė jis.

Valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras pernai rudenį teisme pasiūlė prekyba poveikiu kaltinamai partijai „Tvarka ir teisingumas“ skirti 564 tūkst. eurų baudą. Jis taip pat siekė, kad iš šiuo metu likviduojamos partijos būtų konfiskuota 359 tūkst. eurų.

Buvusiam partijos atsakingajam sekretoriui R. A. Ručiui siekta ketverių metų laisvės atėmimo bausmės, jos vykdymą atidedant dvejiems su puse metų ir 18,8 tūkst. eurų baudos.

Verslininkams P. Kačerginskiui, G. Rakauskui, V. Baniui ir J. Garliauskui siekta dvejų metų laisvės atėmimo bausmių, jų vykdymą atidedant taip pat dvejiems metams ir baudų – P. Kačerginskiui ir G. Rakauskui skirti po 45 tūkst. eurų, V. Baniui ir J. Garliauskui – po 18,8 tūkst. eurų.

Verslininkui Rolandui Skaisgiriui prokuroras siūlė skirti beveik 56,5 tūkst. eurų baudą.

Kaltinamieji šioje korupcijos byloje savo kaltę neigė ir stebėjosi teisėsaugos veiksmais.

Šis teismo nuosprendis gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gal

Gal portretas
reikėtų tuos pinigus iš karto "paskolinti" Masiuliui....

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
beje alio prokurorai , kur gi bylos už mokslo salą kur pateikti melagingi atsipirkimo duomenys kad gauti milijonus projektui ( asmuo iš krysos mero komandos , dabar kliuros prezidento priglaustas ) . Taip pat kur byla krysai merui ir jo šutvei , už kūdikio kraitelį , kur apvogtas miestas ir dalis pinigų į krisos ir jo gaujos kišenes nusės . Ir tokių pvz daug , tai ko nedirbate .

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
na iš papildyto straipsnio aišku : kad prokurorai nuslėpė ir išsuko nuo atsakomybės visą gaują valstybės tarnautojų kurie gal būt padėjo laimėti viešuosius konkursus , taip pat tiksliai nenurodyta kaip tai padarė . O labdaros renginys pirk drambį , tai vėl eilinis prokurorų kvailumo įrodymas . Beje prokurorų , fntt , policijos , ikiteisminio tyrimo teisėjai , teisėjaų gauja išsuko nuo atsakomybės asmenis susijusius su namų remontu , ir vytautą bronislovą elenbergą pateikusį melagingas ekspertizes , o keleta atmatų iš nemokamos teisinės pagalbos veikė prieš nukentėjusį asmenį , nors jam atstovavo , o nemokamos teisinės pagalbos direktorė taip pat veikė prieš valstybės interesus
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių