Quantcast

Teismas Kupiškio merą pripažino kaltu korupcijos byloje, jam uždrausta eiti pareigas

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį Kupiškio merą Dainių Bardauską pripažino kaltu dėl reikalavimo duoti kyšį ir jo priėmimo, prekybos poveikiu, dokumentų klastojimo ir kurstymo suklastoti dokumentą bei skyrė jam 25 tūkst. eurų baudą.

Įskaičius laikinajame sulaikyme – dvi paras – mero praleistą laiką, jam skirta 24,8 tūkst. eurų bauda.

Teismas taip pat iš D. Bardausko atėmė teisę ketverius metus dirbti vadovaujantį darbą valstybiniame, privačiame ir viešajame sektoriuje. Pasak Apeliacinio teismo, mero pareigos yra vadovaujančios, todėl meru jis dirbti toliau negalės.

Po Apeliacinio teismo verdikto nuosprendis įsiteisėjo.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atlikusių Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnų duomenimis, rajono savivaldybės meras ir Kultūros centro vadovė galėjo reikalauti ir paimti kyšius iš kelių bendrovių už išskirtines prekybos sąlygas 2017, 2018 ir 2019 metais prie Kupiškio marių vykusių festivalių „Stichijos“ bei 2019 metais renginį „Joninių ir Baltijos šalių motorlaivių čempionatas“.

Byloje nustatyta, kad iš verslininkų, norėjusių prekiauti savivaldybės organizuojamuose renginiuose, reikalauta konkretaus dydžio kyšių, nurodant pinigų sumas, sumokėtinas kaip tariamą paramą. Konstatuota, kad visi pinigus davę asmenys suprato, jog iš jų reikalauti ir jų sumokėti pinigai nėra teisėta parama.

Kartu su meru dėl panašių nusikaltimų  – kyšininkavimo, prekybos poveikiu ir dokumentų klastojimo – nuteista ir Kupiškio rajono Kultūros centro direktorė Jolita Janušonienė, jai taip pat skirta 19,9 tūkst. eurų piniginė bauda ir atimta teisė dirbti vadovaujantį darbą trejus metus.

Nuosprendyje rašoma, kad J. Janušonienė pripažinta kalta dėl 2019 metų sutarties su atlikėju Gyčiu Paškevičiumi suklastojimo. Ji taip pat pripažinta kalta dėl sutarčių klastojimo su keliomis bendrovėmis.

Pernai Panevėžio apygardos teismas abu kaltinamuosius išteisino, kaip pagrindinį išteisinimo motyvą nurodė, kad nė vienas kaltinamasis negavo asmeninės materialinės ar nematerialinės naudos, pinigai negali būti traktuojami kaip kyšis, nes visi jie buvo panaudoti šventėms organizuoti.

Prokuratūra su šiuo verdiktu nesutiko ir jį apskundė apeliacine tvarka, prašydama D. Bardauską ir J. Janušonienę pripažinti kaltais ir paskirti jiems bausmes.

„Lietuvos apeliacinis teismas nustatė, kad pirmos instancijos teismas nevisapusiškai ištyrė bylos medžiagą, darė klaidų vertindamas byloje esančius įrodymus ir todėl priėmė neteisėtą ir nepagrįstą nuosprendį, kuris panaikintas“, – per posėdį sakė teisėja Jūratė Jakubonienė.

Kaip pranešė Apeliacinis teismas, atlikus papildomą įrodymų tyrimą ir iš naujo įvertinus pirmosios instancijos teismo vertintus įrodymus, nekilo abejonių, kad verslininkų tiek merui D. Bardauskui, tiek Kultūros centro direktorei J. Janušonienei duoti pinigai (sudarius paramos sutartį ar grynaisiais pinigais) buvo kyšis, bet ne, kaip teigė išteisintieji, parama Kultūros centro organizuojamiems renginiams.

„Reikalavimas paremti renginius nurodyta konkrečia pinigų suma už išskirtinių prekybos sąlygų sudarymą negali būti vertinamas kaip prašymas paremti renginį, o tokių reikalautų pinigų sumų priverstinis sumokėjimas – kaip savanoriška verslininkų parama. Be to, pats verslininkų derėjimosi dėl mažesnių sumų sumokėjimo faktas rodo prievartinį reikalavimą mokėti pinigus mainais už verslininkų pageidaujamas prekybos sąlygas“, – pažymėjo teismas.

Byloje taip pat nustatyta, kad Kupiškio rajono savivaldybės mero D. Bardausko kompetencijai teisės aktais apskritai nebuvo priskirta funkcija tiesiogiai kuruoti kultūros sritį.

Pasak Apeliacinio teismo, konstatuota, kad, perdavę verslininkui teisę organizuoti prekybą Kultūros centro organizuojamo renginio metu, D. Bardauskas ir J. Janušonienė veikė kaip bendrininkai, o organizuojant koncertą festivalio „Stichijos“ metu meras sukurstė Kultūros centro direktorę suklastoti su atlikėju sudarytą sutartį, merui ir direktorei žinant, kad bus realiai sumokėta didesnė nei nurodyta sutartyje suma, dalį pinigų sumokant neoficialiai.

Skirdamas nuteistiesiems bausmes, Apeliacinis teismas atsižvelgė į tai, kad D. Bardauskas padarė keturis nusikaltimus (nesunkų, apysunkį ir du sunkius), J. Janušonienė – šešis (du apysunkius ir keturis nesunkius nusikaltimus), nenustatyta atsakomybę lengvinančių aplinkybių, tačiau nustatyta sunkinanti aplinkybė – veikimas bendrininkų grupe.

Nuosprendis per tris mėnesius dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui. Baudas nuteistieji turi sumokėti per dvejus metus į Valstybinės mokesčių inspekcijos sąskaitą. Apeliacinis teismas įspėjo, kad laiku nesumokėjus baudos, ji bus išieškota priverstinai.

Pasak teisėjos, taip pat bus konfiskuoti Kupiškio rajono savivaldybės Kultūros banko sąskaitoje esantys 3 tūkst. eurų.

Be to, iš abiejų nuteistųjų nuspręsta išieškoti konfiskuotino turto vertę atitinkančias sumas: iš D. Bardausko – 7,5 tūkst. eurų, iš J. Janušonienės – 5,5 tūkst. eurų.

57-erių D. Bardauskas Kupiškio rajono savivaldybei vadovauja trečią kadenciją, meru pirmąkart jis buvo išrinktas 2015 metais. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų iškeltas kandidatas šiemet laimėjo merų rinkimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ko \\\\\.../////

Ko  \\\\\...///// portretas
norėt,išsigimęs koncerv'Watnykas,tenai 99.9 proc.tokie.

Tai tik eilinį kartą įrodo

Tai tik eilinį kartą įrodo portretas
kad TS-LKD nusispjauti į jų keliamų ir remiamų kandidatų moralinį veidą.........ponai iš TS-LKD.norit pasakyti, kad keldami šios korumpuotos būtybės kandidatūrą nežinojot apie jo atžvilgiu atliekamą teisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu?.......žinoma žinojot, bet moralinė pusė patiems iš vis nereikšminga ir jums nusispjaut ant jos -svarbu galutinis rezultatas........be kita ko į viešumą jau lenda faktai ir apie galimą Benkunsko piktnaudžiavimą valstybinėmis lėšomis jo praeitose kadencijose Vilniaus miesto taryboje ir savivaldybėje, bei apie kitų jūsų partijos atstovų piktnaudžiavimą panaudojant valstybines lėšas įvairiose savivaldybėse.......

nejuokinga jau daros,verkti noris,

nejuokinga jau daros,verkti noris, portretas
Kiek tokiu svolaciu sedi kedese,laikas juos visus traukti i dienos sviesa,atimti turta ir i kaliuze,tegu pasedi parzytai lietuvos,ju yra daug ,visus tikrinti,
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių