Quantcast

Teismas prašo įvertinti galimybę R. Zamolskiui atlikti psichiatrinę ekspertizę

Panevėžio apygardos teismas prašo ekspertų įvertinti galimybę už sunkius nusikaltimus Lietuvoje teisiamam, tačiau šiuo metu Rusijoje laisvės atėmimo bausmę atliekančiam Romui Zamolskiui atlikti psichiatrinę ekspertizę.

Kaip Eltai teigė Panevėžio apygardos teismo atstovė spaudai Jolita Gudelienė, nagrinėjant R. Zamolskio bylą, teismas į ekspertus dėl galimybės teisiamajam atlikti psichiatrinę ekspertizę kreipėsi vasario 14 d.

Anot teismo atstovės, R. Zamolskiui šiuo metu atliekant laisvės atėmimo bausmę Rusijoje, keliamas klausimas dėl galimybės kaltinamojo psichinę būklę įvertinti be jo paties.

„Panevėžio apygardos teismas raštu kreipėsi į Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos Utenos ekspertinį skyrių prašydamas pateikti ekspertų nuomonę apie galimybę atlikti R. Zamolskiui stacionarinę teismo psichiatrinę psichologinę ekspertizę be paties R. Zamolskio, tik pateikus ekspertams baudžiamosios bylos medžiagą ir Lietuvoje turimų sveikatos priežiūros įstaigų duomenis apie jo psichinės sveikatos būklę“, – teigė J. Gudelienė.

Panevėžio apygardos teismas raštu kreipėsi prašydamas pateikti ekspertų nuomonę apie galimybę atlikti R. Zamolskiui stacionarinę teismo psichiatrinę psichologinę ekspertizę.

Anksčiau žiniasklaida skelbė, kad R. Zamolskis buvo ne kartą gydytas įvairiose psichiatrinėse ligoninėse. 2001 m. balandį vyras pabėgio iš Žiegždrių psichiatrinės ligoninės. Įtariama, kad byloje inkriminuojamus nusikaltimus jis padarė, pabėgęs iš minėtos įtaigos.

ELTA primena, kad Panevėžio apygardos teismas pernai rugsėjį nutarė R. Zamolskio bylą nagrinėti jam nedalyvaujant, kitaip tariant, asmenį teisti už akių. Šis sprendimas priimtas po to, kai Rusija oficialiai atsisakė R. Zamolskį perduoti Lietuvai.

Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, R. Zamolskis Rusijoje buvo supažindintas su jam Lietuvoje pateiktais kaltinimais, savo kaltės jis nepripažino ir atsisakė duoti parodymus.

R. Zamolskis Rusijoje buvo sulaikytas 2014 m., po kelių metų Rusijos žiniasklaida paskelbė, kad Jekaterinburgo teismas jam skyrė 15 metų laisvės atėmimo bausmę, pripažinęs vyrą kaltu dėl Rusijoje įvykdytų nusikalstimų. Jis pripažintas kaltu dėl neteisėto ginklo laikymo, pasikėsinimo nužudyti, plėšimų, vagysčių.

Baudžiamoji byla su kaltinimais R. Zamolskiui Lietuvoje teismui perduota 2021 m. vasarį. Tiesa, ji buvo grąžinta prokuratūrai ir vėliau vėl perduota teismui.

Kaip skelbė teisėsauga, R. Zamolskis yra kaltinamas itin sunkiais, daugiau negu prieš 20 metų įvykdytais nusikaltimais. Prokuratūra yra skelbusi, kad už Lietuvoje galimai įvykdytus nusikaltimus vyrui grėstų įkalinimas iki gyvos galvos.

R. Zamolskis kaltinamas dviejų žmonių nužudymu, pasikėsinimu nužudyti 14 asmenų, neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis, plėšimu.

Baudžiamojoje byloje pareikšta civilinių ieškinių už daugiau nei 0,5 mln. eurų. Byloje nukentėjusiaisiais pripažinta 18 asmenų.

Anot teisėsaugos, bylos duomenimis, 2001 m. balandį R. Zamolskis, veikdamas organizuotoje grupėje ir būdamas ginkluotas, prie parduotuvės „Maxima bazė“ įvykdė didelės vertės turto plėšimą ir pasikėsino į tuomečių Lietuvos žemės ūkio banko inkasatorių gyvybes. Per šaudynes vienas inkasatorius buvo sunkiai sužeistas, kitus du inkasatorius nuo šūvių apsaugojo šarvuoti automobilio stiklai. Užpuolimo metu pagrobta 70 tūkst. litų (daugiau negu 20 tūkst. eurų).

2001 m. birželį Vilniuje R. Zamolskis kartu su bendrininkais pasikėsino į policijos pareigūnus, kurie norėjo nustatyti jo tapatybę. Per susišaudymą buvo sužeisti du pareigūnai. Teisėsaugos duomenimis, vyras iš įvykio vietos paspruko, įsėdęs į atsitiktinį automobilį, pagrasinęs ginklu vairuotojui ir taip privertęs važiuoti norima kryptimi.

Bylos duomenimis, 2001 m. liepą R. Zamolskis Kaune su bendrininku šūviais nužudė du vyrus.

Anot teisėsaugos, tų pačių metų rugsėjį laikinojoje sostinėje vyras su bendrininkais šūviais sužeidė du policijos pareigūnus, o spalį R. Zamolskis su bendrininku esą apiplėšė Kauno vaikų lopšelį-darželį.

2001 m. spalį R. Zamolskis, teisėsaugos duomenimis, Panevėžyje su bendrininku Virginijumi Savickiu apšaudė jų automobilį bandžiusius sustabdyti policijos pareigūnus. Tąkart R. Zamolskis sugebėjo pasprukti nuo pareigūnų, o V. Savickis įsiveržė į daugiabutį ir įkaitais paėmė senolę bei 14-metį vaikiną. Galiausiai per įkaitų išlaisvinimo operaciją jis „ARO“ pareigūnų buvo nukautas.

2001 m. buvo paskelbta tarptautinė R. Zamolskio paieška, o 2014 m. jis sulaikytas Rusijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

butinai reikia ji parsivezt i lietuva

butinai reikia ji parsivezt i lietuva portretas
naujas erdvus europinio lygio daais kvepiantis hostelas su all included pavadinimu kalejimas laukia jo... nemokamas skanus sveikas subalansuotas maistas, personaline apsauga stogas siluma malonus aptarnaujantis personalas ir nemokama medicinine prieziura viskas jam.... todel kad jo neuzmustu kaip to PALECKIO draugo to kaip ji te NAVALNO samolski butinai reikia parvezt i lietuva...rupintis globot... neduok dieve nukris plaukelis nuo psiho galvos... a vietiniai runkeliai nepatenkinti vpriverstiniu vakccinavimu tegu sau ramei klaipedos arestineje dvesia...

Kam \\\\\..../////

Kam  \\\\\....///// portretas
tą banditą vis primena?

Paf

Paf portretas
Zamolskis mano mėgstamiausias psichopatas žudikas
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių