Quantcast

Teismas nurodė iš naujo nagrinėti dėl terorizmo išteisinto airio bylą

  • Teksto dydis:

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas ketvirtadienį nurodė iš naujo nagrinėti bylą, kurioje Airijos pilietis buvo išteisintas dėl kaltinimų rengusis tiekti ginklus iš Lietuvos sukarintai grupuotei „Tikroji Airijos respublikonų armija“.

Aukščiausiasis Teismas sutiko su prokuroro argumentais, kad paskelbdamas išteisinamąjį nuosprendį Michaelui Campbellui (Maiklui Kembelui) Lietuvos apeliacinis teismas neįvertino visų bylai reikšmingų aplinkybių.

„Apeliacinės instancijos teismas, darydamas išvadas, jog M.Campbellas buvo išprovokuotas padaryti nusikalstamas veikas, nevertino visų aplinkybių, kurias yra būtina vertinti šitoje byloje, ir tai laikytina esminiu Baudžiamojo proceso kodekso nuostatų pažeidimu“, - teismo posėdyje sakė teisėjas Gintaras Goda.

Bylą praėjusį mėnesį išnagrinėjo septynių teisėjų kolegija. Išklausyti Aukščiausiojo Teismo nutarties nei M.Campbellas, nei jo advokatės, nei prokuroras ketvirtadienį neatvyko. Jų komentarų gauti BNS kol kas nepavyko.

Pasak Lietuvos Aukščiausiojo Teismo, „provokacijos atribojimo nuo leistinų tyrimo veiksmų klausimas nagrinėjamoje byloje spręstinas atsižvelgiant į aspektus, kurie Lietuvos teismų praktikoje dar nebuvo nagrinėti“.

Teismas atkreipė dėmesį, kad ankstesnė teismų praktika daugiausia formuota nagrinėjant korupcinio pobūdžio bei neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis bylas.

„Suprantama, kad šaunamųjų ginklų, šaudmenų, sprogmenų, sprogstamųjų medžiagų kontrabandos (...), nusikaltimų visuomenės saugumui bylų tyrimas turi ypatumų, į kuriuos būtina atsižvelgti, vertinant pareigūnų veiksmų teisėtumą“, - pabrėžė teismas.

Anot teismo, Europos Žmogaus Teisių Teismo bei Lietuvos teismų nagrinėtose bylose provokavimas daryti nusikalstamą veiką buvo konstatuotas nustačius, kad slapti tyrimo veiksmai buvo atliekami nesant jokios aiškios informacijos apie asmenų, prieš kuriuos tie veiksmai buvo atlikti, ketinimus daryti nusikalstamas veikas.

„Nagrinėjamoje byloje situacija yra skirtinga – teismo posėdžiu metu yra gauti liudytojų parodymai apie tai, kokius tyrimus atliekant buvo išaiškintas M.Campbellas ir kokiomis aplinkybėmis buvo imituojamas ginklų pirkimas Lietuvoje“, - rašoma teismo pranešime spaudai.

Vilniaus apygardos teismas Airijos pilietį buvo nuteisęs 12 metų laisvės atėmimo bausme dėl paramos teroristinei grupei, neteisėto ginklų laikymo ir pasikėsinimo tiekti kontrabandą, tačiau Lietuvos apeliacinis teismas pernai spalį jį išteisino.

Apeliacinis teismas konstatavo, kad Jungtinės Karalystės ir Lietuvos institucijos nepateikė duomenų, kurie paneigtų gynybos argumentus, jog kaltinamasis veikė išprovokuotas žvalgybos agentų, ir jį išteisino.

Netrukus po išteisinamojo nuosprendžio M.Campbellas išvyko į Airiją ir šiuo metu ten gyvena.

Dabar bylą vėl turėtų nagrinėti Apeliacinis teismas.

M.Campbellas Vilniuje suimtas 2008 metų sausį, kai įsigijo ginkluotę iš ginklų prekeiviu apsimetusio slapto agento. Iki išteisinimo daugiau kaip penkerius metus jis buvo suimtas.

Viename teismo posėdyje prokuroras yra citavęs įslaptintus liudytojus, kurie sakė, kad M.Campbellas domėjosi, kiek reikėtų sprogmenų susprogdinti vyriausybinį automobilį ir aiškino, kad ginklus ketina panaudoti prieš žmones.

„Tikroji Airijos respublikonų armija“ priešinasi britų valdymui Šiaurės Airijoje ir nepritaria pasiektiems taikos susitarimams. Europos Taryba šią grupuotę laiko teroristine organizacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

miegu

miegu portretas
teismas atsibudo kai airis jau namie kas ji mums isduos kad ir apklausai gal airiai jiems i musu prasymus nusispiaut
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių