Quantcast

„Swedbank“ sukčių-bankininkų pinklės: 15 gyventojų nepatikėjo, du atidavė tūkstantines sumas

  • Teksto dydis:

Bankininkais apsimetančiais sukčiais patikėję Šiaulių ir Telšių apskričių gyventojai prarado 15,4 tūkst. eurų.

Tiek apsimetėliai per dieną išviliojo iš dviejų žmonių, pranešė Šiaulių apskrities policija.

Antradienį banko „Swedbank“ darbuotojais prisistatę sukčiai telefoniniais skambučiais skambino Šiaulių apskrities gyventojams.

Nuo 10 val. ryto iki 18.30 val. jų skambučių sulaukė dvylika Šiaulių miesto ir rajono gyventojų, du Radviliškio gyventojai, vienas Joniškio gyventojas.

Telšių apskrityje sukčiai tą dieną skambino Mažeikių ir Telšių gyventojams.

Pakėlę telefono ragelį, gyventojai išgirsdavo rusiškai kalbantį vyrą arba moterį, jie  prisistatydavo „Swedbank“ specialistais. Vieniems gyventojams šie „specialistai“ pranešė apie jų banko sąskaitos kibernetinę ataką.

Gąsdindami, kad kažkas įsilaužė į pašnekovo banko sąskaitą ir greitai pinigai bus pervesti į sukčių sąskaitą, skambinusieji ragino pinigus apsaugoti, suvedant savo elektroninės bankininkystės duomenis. Kiti reikalavo patvirtinti keleto tūkstančių eurų kreditą.

Dar kiti aiškino, kad gyventojai iš investicijų užsidirbo tūkstantines pinigų sumas, norint pasiimti, reikia kompiuteryje instaliuoti „AnyDesk“ programėlę, per ją susieti savo kompiuterį su skambinančiuoju, o po to skambinusysis parodys ir pasakys, ką daryti, kad pinigai įkristų į jo banko sąskaitą.

Tačiau „AnyDesk“ programėle prisijungus prie žmogaus kompiuterio, sukčiams atsiranda galimybė nuskaityti elektroninės bankininkystės slaptažodžius, įdiegti kompiuterinį virusą ar pasisavinti sąskaitoje esančius pinigus.

Policija sako, kad penkiolika sukčių skambučių sulaukusių gyventojų nutraukė pokalbius.

Policija anksčiau ne kartą yra įspėjusi, kad bankų darbuotojai ir įvairūs pareigūnai gyventojams neskambina ir neprašo jų asmens bei elektroninės bankininkystės duomenų, juolab rusų kalba.

Tačiau sukčiams pavyko apgauti du gyventojus. Šiuo metu Vokietijoje dirbantis šiaulietis sukčiams „padovanojo“ 5652 eurus, o Telšių rajone gyvenanti moteris – 9800 eurų.

Per pirmas dvi liepos savaites Šiaulių ir Telšių apskrityse nuo tokio sukčiavimo nukentėjo septyni asmenys. Žalos siekia nuo 1 tūkst. iki 10 tūkst. eurų.

Dar šeši asmenys nukentėjo, sureagavę į žinutes savo mobiliuosiuose telefonuose su neva banko internetine nuoroda ir prierašu, kad sąskaita yra blokuojama dėl neteisėtų pervedimų į užsienį, todėl būtina paspausti banko atsiųstą nuorodą ir pervedimus atšaukti, suvedant elektroninės bankininkystės duomenis.

Tokiu būdu prisijungę prie savo sąskaitų asmenys prarado savo sąskaitose buvusius pinigus, nors ir rinkosi funkciją „atšaukti mokėjimą“.

Padarytos žalos siekia nuo 200 iki 1 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunas

kaunas portretas
Man šiandien taip pat paskambino.Kalbėjo rusiškai.klausiau ir tylėjau.O kai baigė ramiai pasakiau: "Izvinite,no po ruski ja znaju tolko tri slova: idi ty nahui" tai padėjo ragelį, gal ten ir nuėjo?

Ghost

Ghost portretas
Man šiandien rusiškai kalbantis skambino tipo iš banko +37067262798 ji čiurka išvadinau tai labai buvo patenkintas ir baigėme pokalbį.

Dalida

Dalida portretas
Man irgi šiandien skambino moteris rusų kalba aiškino kad ji iš banko. Pasiunčiau ją iš karto ant trijų raidžiu
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių