Quantcast

Nuteisti 32 asmenis apgavę sukčiai: išviliojo 18 tūkst. eurų, pinigus investavo į kriptovaliutas

  • Teksto dydis:

Teismas išnagrinėjo didelio masto sukčiavimo bylą, kurioje sukčiai, pardavinėdami tariamus daiktus, išviliojo 18 tūkst. eurų, nukentėjo 32 asmenys, pranešė Kauno apylinkės teismas.

Praėjusią savaitę šio teismo Kaišiadorių rūmuose paskelbtas nuosprendis keturiems asmenims, sukčiavusiems veikiant bendrininkų grupėje.

Teismas, ištyręs byloje esančius įrodymus, išklausęs liudytojus, nustatė, kad kaltinamieji veikė pagal iš anksto sutartą schemą pasidalinę vaidmenimis: 36-erių Emilis Beguncas įsigijo veiklos nevykdančią įmonę, kurią panaudojo patikimam įvaizdžiui sukurti, išankstinių sąskaitų surašymui.

Kitas kaltinamasis, Pravieniškėse kalintis Dainius Kropas, sąskaitas nusiųsdavo asmenims, atsiliepusiems į  melagingus, įvairiuose skelbimų portaluose ir socialinių tinklų paskyrose patalpintus bei jo ir kaltinamųjų apmokėtus skelbimus. Įmonės banko sąskaita buvo panaudota sukčiavimo būdu užvaldytiems pinigams realizuoti kriptovaliutų platformoje.

Tarp skelbimuose nurodytų parduodamų neegzistuojančių prekių dažniausiai skelbtas keturratis motociklas, taip pat – traktoriai, jų dalys, būta ir savivarčių, statybinių medžiagų, žemės ūkio technikos dalių ir padargų, bilietai į garsios JAV atlikėjos Beyonce (Bejonsės) koncertą.

Kaltinamieji skelbėsi išduodantys greituosius kreditus, už atitinkamą mokestį nukentėjusieji tikėjosi gauti 40 tūkst. eurų ar 14 tūkst. eurų dydžio vartojimo kreditus.

Teismas E. Beguncui skyrė aštuonerių metų ir septynių mėnesių laisvės atėmimo bausmę. 

Biržietei 37-erių Aldonai Grinvaldaitei skirta vienerių metų ir devynių mėnesių laisvės apribojimo bausmė, įpareigojant ją bausmės vykdymo laikotarpiu neatlygintinai išdirbti 160 valandų organizacijose, kurios rūpinasi neįgaliaisiais, pasenusiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis.

Jos kraštietis, 26-erių Linas Kaulinis, nuteistas dvejų metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant metams. Vyras šiuo laikotarpiu negali išvykti iš gyvenamosios vietos be atskirto leidimo.

Pravieniškių pataisos namuose bausmę atliekančiam 37-erių D. Kropui skirta subendrinta 17 su puse metų laisvės atėmimo bausmė.

Sudėtinga ir didelės apimties, 35 tomų baudžiamoji byla nagrinėta beveik dvejus metus. Nuo sukčių nukentėjo 32 fiziniai bei juridiniai asmenys, jiems padaryta bendra 18 317 eurų turtinė žala.

E. Beguncas savo kaltės teisme nepripažino ir nurodė, kad kaltinamųjų nepažįsta. A. Grinvaldaitė savo kaltę pripažino iš dalies.

L. Kaulinis teisme davė prieštaringus parodymus ir savo kaltę pripažinęs vėliau parodymus pakeitė.

D. Kropas teisiamojo posėdžio metu savo kaltę pripažino visiškai ir išreiškė gailėjimąsi. Jis nurodė sutinkantis su civiliniais ieškiniais, tik mano, kad jie turėtų būti priteisti solidariai iš jo ir Pravieniškių pataisos namų, kadangi pataisos namai leido nuteistiesiems daryti nusikalstamas veikas, leido į pataisos įstaigą patekti telefonams, kad nuteistieji galėtų jais naudotis.

Jis teigė, kad nusikalstamas veikas darė, kad galėtų išgyventi Pravieniškių pataisos namuose. Turėjo keturias įmones savo vardu, tačiau nepavykus verslui susidarė didelės skolos, o kiti nuteistieji iš jo reikalavo grąžinti pinigus, nes dar būdamas laisvėje apgavo nuteistųjų draugų įmones. Vyras teigė turėjęs grąžinti pinigus, dėl ko ir kūrė sukčiavimo schemas.

Byloje pareikšti civiliniai ieškiniai patenkinti visiškai, kaltinamieji solidariai turės atlyginti 18 317 eurų turtinę žalą.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Kauno apygardos teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Muzikai jau tingi auginti

Muzikai jau tingi auginti portretas
Kiaules,tai ir vagia??
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių