Quantcast

Iš Šiaulių izoliatoriaus bandęs pabėgti kalinys įkaite paėmė pareigūnę

Šiaulių tardymo izoliatoriuje nuteistasis iki gyvos galvos antradienį įkaite buvo paėmęs pareigūnę. Tokiu būdu šis, kaip paaiškėjo, jauniausias šalyje tokia bausme nubaustas kalinys bandė ištrūkti į laisvę. Anksčiau jam padėti tai pasiekti bandė ir jo motina – buvusi advokatė. Jos sūnaus skundai buvo pasiekę ir Europos Žmogaus Teisių Teismą.

Jau yra jaunesnių

2003-iaisiais Šiaulių apygardos teismo už dvigubą žmogžudystę nuteistam Dovydui Kriaučiūnui už kelių mėnesių sukaks 35-eri. Ir jis jau nėra jauniausias šalyje įkalintasis iki gyvos galvos, kokiu buvo tada, kai buvo paskelbtas minėtas nuosprendis. 

Pavyzdžiui, taip pat už dvigubą žmogžudystę iki gyvos galvos įkalintam kauniečiui Karoliui Neorui ne per seniausiai sukako tik 27-eri.

D.Kriaučiūnas tapo jauniausiu šalyje įkalintuoju iki gyvos galvos dėl to, kad nužudė dvi bendraamžes pats vos prieš mėnesį tapęs 18-mečiu.

Jo aukų kūnai buvo rasti viename Šiaulių daugiabutyje. D.Kriaučiūnas įkliuvo, kai pradėjo naudotis vienos iš jų mobiliuoju telefonu. Sulaikytas jis prisipažino, užsukęs tą rytą pas vieną iš būsimų savo aukų į svečius. Ten rado ir šios draugę. Esą merginos jį įsiutino pradėjusios šaipytis iš jo draugės. Dėl to jis trenkęs vienai jų kumščiu į veidą. O po to ir po ranka pasitaikiusiu metaliniu strypu – per viršugalvį. Užpultosios draugei bandant pabėgti, ji buvo pavyta ir užtalžyta tuo pačiu strypu. Tada, grįžęs į virtuvę, žudikas pribaigė ir antrąją savo auką. O po to, bandydamas mėtyti pėdsakus, perpjovė abiem rankų venas. 

Mamos šešėlis

Įkalčiais prieš D.Kriaučiūną tapo ne tik pasisavinti nužudytųjų telefonai, bet ir papuošalai, kuriuos jis padovanojo esą jų apkalbėtai savo draugei.

Tačiau, vėliau, manoma, kad ne be mamos įtakos, kuri pareigūnų duomenimis, sugebėjo jį konsultuoti dar areštinės kameroje – kažkieno įneštu mobiliuoju telefonu, D.Kriaučiūnas savo parodymus pakeitė. Esą jis prisipažino tik todėl, kad patyrė ikiteisminį tyrimą atliekančių pareigūnų fizinį bei psichologinį smurtą. Esą iš tikrųjų merginų nežudė. Tik netyčia aptiko jų kūnus. 

Apskundus Šiaulių apygardos teismo nuosprendį, kuriuo D.Kriaučiūnas buvo įkalintas iki gyvos galvos, Apeliaciniam teismui, šis kolegų sprendimą panaikino, skirdamas žudikui 20-ies metų įkalinimą. Vienas iš pagrindinių peržiūrėtos bausmės motyvų buvo jaunas jo amžius. Nors, kaip vėliau išsiaiškinta, vienas ir nuosprendį pakeitusių Apeliacinio teismo teisėjų kolegijos narys buvo geras D.Kriaučiūno mamos pažįstamas.

Prokurorams nesutikus su tokiu Apeliacinio teismo nuosprendžiu, jis buvo apskųstas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui. Ir šio išplėstinė teisėjų kolegija 2006-ųjų pabaigoje Apeliacinio teismo nuosprendį panaikino, vėl skirdamas įkalinimą iki gyvos galvos.

Trileris už grotų

Šiaulių tardymo izoliatoriuje buvęs šiaulietis D.Kriaučiūnas atsidūrė, uždarius Lukiškių tardymo izoliatorių-kalėjimą, kuriame iki tol atliko jam skirtą bausmę. Kodėl, Kalėjimų departamento atstovė Simona Banėnienė portalui kauno.diena.lt atsakyti negalėjo. 

Kaip ir į kitą klausimą, kodėl įkalintieji iki gyvos galvos, kurių šiuo metu Lietuvoje – 110, laikomi tik Šiaulių tardymo izoliatoriuje bei Pravieniškių, Alytaus, Marijampolės bei Panevėžio pataisos namuose. Tačiau, jų nėra nei Kauno tardymo izoliatoriuje, nei Vilniaus ar Kybartų pataisos namuose.   

Anot Kalėjimų departamento pranešimo, išplatinto antradienį vėlai vakare, tądien, apie 21 val., Šiaulių tardymo izoliatoriaus režiminiame korpuse, vedamas koridoriumi, 1985 metais gimęs nuteistasis, grasindamas savadarbiu duriamuoju įrankiu Saugumo valdymo skyriaus jaunesniajai specialistei, pasikėsino pabėgti iš šios įkalinimo įstaigos. Kur buvo vedamas šis kalinys, S.Banėnienė taip pat atsakyti negalėjo.

„Kiti pamainoje dirbę pareigūnai, įvertinę situaciją ir siekdami apsaugoti kolegę nuo sužalojimų, kontroliuodami nuteistojo judėjimą ir jį lydėdami, leido šiam išeiti iš režiminės teritorijos“, – teigiama Kalėjimų departamento pranešime.

Išėjęs už izoliatoriaus vartų nuteistasis pareigūnę paleido. Tuomet jį, bandantį pasprukti, ir sulaikė šios įkalinimo įstaigos bei policijos pareigūnai. Per sulaikymą panaudotas elektros impulsinis prietaisas TASER.

Išlaisvintoji, pirminiais duomenimis, dėl paviršinių kaklo sužalojimų nuvežta į gydymo įstaigą. Anot pranešimo, jai užtikrinta psichologo pagalba. Pareigūnė izoliatoriuje dirba beveik metus.

Skirs premijas

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius žada skirti premijas Šiaulių tardymo izoliatoriaus pareigūnams, kurie neleido pabėgti įkaite jų kolege paėmusiam  nuteistajam.

„Būtinai. Skatinsime premijomis, aptarsime tai su Kalėjimų departamentu. Jis mūsų prašymu yra atidėjęs tam tikrą pinigų sumą, skirtą pareigūnų skatinimui“, – BNS trečiadienį sakė ministras.

Jis taip pat teigė planuojantis artimiausiu metu vykti į Šiaulius ir susitikti su pareigūnais, antradienį užkurtusiais kelią nuteistajam iki gyvos galvos pasprukti iš įkalinimo įstaigos.

„Pataisos įstaigų sistemos pareigūnai ne kartą įrodė, kad yra gerai pasirengę veikti įvairiose situacijose. Didelė pagarba mūsų moterims ir vyrams, kurie pasirinko šį sunkų ir atsakingą darbą, padedantį užtikrinti visuomenės saugumą“, – pranešime trečiadienį teigė E. Jankevičius.

Jis dar kartą patikino, kad pareigūnei suteikta reikalinga medikų ir psichologinė pagalba.

Ikiteisminį tyrimą dėl incidento atlieka Kalėjimų departamentas. Taip pat pradėtas tarnybinis patikrinimas, kurio tikslas nustatyti ir, kaip į bandžiusio pabėgti nuteistojo rankas pateko savadarbis duriamasis įrankis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Budeliukas

Budeliukas portretas
Is musu mokesciu moketoju,islaikymas O prieziura?kur vyrai Lietuvoje????kad moterys turi tose istaigose dirbi???? Vyruuuuu yraaaaaa?

Šypsena

Šypsena portretas
Nemanau,kad norėtų kas nors išviso toje įstaigoje pabūti.. vienareikšmiškai kaltas! Pinigai,Lietuvoje tik PINIGAI. NIEKO NEPADARYSI JEIGU NETURĖSI PINIGŲ. TURĖSI PINIGŲ VISKĄ GALĖSI.

vytautas777

vytautas777 portretas
citata -Tačiau, vėliau, manoma, kad ne be mamos įtakos, kuri pareigūnų duomenimis, sugebėjo jį konsultuoti dar areštinės kameroje – kažkieno įneštu mobiliuoju telefonu, D.Kriaučiūnas savo parodymus pakeitė. Juokinga net SKAITYTI ! Toks vaisdas susidaro trečią parą po sulaikymo j jau teisė teisme. Jis tuos parodymus keisti galėjo kiek norėjo, ir laiko buvo, advokatas gal iki teismo įvykusio, buvo atėjęs gal ir pvz. 20 kartų, O kad mama paskambins į kalėjimą kažkokią įtaką darys, kliedesiai briedas kažkoks. Jis turi teisę susitikti su advokatu , o motin galėjo paskambinti šiaip, negi motina kokio sulaikytojo norėtų kad jo sūnų muštu kankintu koks mentas? ar ten kad sūnus prisipažintų ko nepadaręs
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių