Quantcast

Rusija panaikinus kaltinimus buvusiam Maskvos prefektui, Lietuva gali nutraukti bylą

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį įpareigojo Vilniaus apygardos prokuratūrą gauti iš Rusijos dokumento originalą apie Maskvos prefektui Jurijui Chardikovui Rusijoje nutrauktą bylą.

Nuo atsakymo priklausys Rusijos piliečio likimas - jeigu Maskva patvirtins, kad J.Chardikovui pretenzijų ji jau nebeturi, Lietuvos prokurorai žada svarstyti galimybę atsiimti skundą, kuriuo pašo nuteisti Rusijos pilietį.

Kol nėra oficialių duomenų, prokuroras prašo J.Chardikovą pripažinti kaltu dėl pinigų plovimo, panaikinti išteisinamąjį nuosprendį, skirti vienerius metus laisvės atėmimo, piniginę baudą ir konfiskuoti turtą - grynuosius pinigus, paimtus kratos metu, automobilius "BMW X6", "Toyota Corolla"ir kitus.

Trijų teisėjų kolegija įpareigojo per mėnesį jiems pranešti, kad išsiųstas paklausimas Rusijai ir teismui pateikti tai patvirtinantį raštą.

Migracijos departamentas šiam Rusijos piliečiui yra skyręs apsaugą nuo baudžiamojo persekiojimo Rusijoje.

Šiemet rugsėjį Vilniaus apygardos teismas išteisino pinigų plovimu kaltintą Rusijos pilietį, buvusį Maskvos prefektą J.Chardikovą, kaip nepadariusį veikų, turinčių nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių. Teisėjas Stasys Lemežis sprendimą, be kita ko, motyvavo tuo, kad Rusijoje iškelta byla J.Chardikovui dėl neva neteisėtai įgyto turto buvo nutraukta, teisėjas sakė neradęs jokių motyvų patraukti J.Chardikovą baudžiamojon atsakomybėn.

Prokuroras M.Greičius ketvirtadienį BNS sakė, kad jau pradėjo kreipimosi į Rusiją procedūrą.

J.Chardikovas ketvirtadienio rytą dalyvavo Lietuvos apeliacinio teismo posėdyje Vilniuje. Jis stebėjosi, ar negalima jo bylos išspręsti greičiau - juk jo advokatė teismui prisiekė ir pateikė dokumentą, kad byla iš tikrųjų nutraukta.

"Tai nereiškia, kad liudytoja sako netiesą, bet Baudžiamasis kodeksas įpareigoja teismą patikrinti įrodymų patikimumą. Apygardos teismas tai ir bandė išsiaiškinti", - BNS sakė prokuroras M.Greičius.

Rusijos pilietis teismui sakė kad nori, jog greičiau būtų baigta jo byla, jis nori vykti į Rusiją pas vaikus ir garbaus amžiaus mamą.

Rusijos pilietis J. Chardikovas kaltintas, kad per savo įsteigtas įmones Lietuvoje legalizavo Rusijoje nusikalstamu būdu įgytas lėšas, kai 2009-2010 metais į Lietuvoje veikiančiuose bankuose turimas asmenines bei jo įsteigtų įmonių sąskaitas pervedė 10 mln. 398 tūkst. 333 eurus (35 mln. 874 tūkst. 248 litus).

J. Chardikovas, buvęs Maskvos Šiaurės administracinės apygardos prefektas, į Lietuvą atvyko 2010 metais, praėjus keliems mėnesiams, kai tuometinio Maskvos mero Jurijaus Lužkovo žmona Jelena Baturina jį apkaltino neskaidriu sandoriu, dėl kurio ji esą prarado 1 mlrd. Rusijos rublių (beveik 83 mln. litų).

Vilniaus apygardos teismo nuosprendyje rašoma, kad Lietuvos Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos atliktame ikiteisminiame tyrime nesurinkta jokių įrodymų, kad J. Chardikovas Lietuvoje steigė fiktyvias įmones, tai neigė ir liudytojai, apklausiami tvirtinę, kad buvo planai plėsti šių įmonių veiklą, tačiau tam sutrukdę sąskaitų areštai. Teisėjas pažymėjo, kad J. Chardikovas į Lietuvą atvyko "visiškai legaliai", taip pat legaliai steigė įmones.

Teisėjas taip pat atkreipė dėmesį, kad kaltinimas rėmėsi Rusijos pateiktais duomenimis, kuriuos apibūdino kaip keistus - esą J.Baturinos apklausa buvo netinkamai įforminta: nenurodomas jos laikas ir vieta, nepasirašyti visi apklausos lapai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių